Notícies Demésenllà

EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #637 (Del 4 al 14 de juny de 2020)

foto de Gypsykumbia.
Seguim avançant en aquesta 17a temporada en la que ja s’intueix el seu final a l’horitzó, però encara ens queden prou edicions com per seguir descobrint músiques meravelloses abans dels programes de resum de temporada. En aquest viatge número #637 arrenquem des del Quebec amb els nostres bons amics de la Gypsy Kumbia Orchestra que fa ben poc ens han fet arribar “Velkombak”, el seu nou àlbum on de nou les fusions entre ritmes llatins i gitanos són el centre de gravetat d’un munt de fantàstiques composicions. Tot seguit anirem a Madrid per gaudir amb “Madar”, disc de debut de Darawish, el nou projecte de l’amic Pablo Hernández Ramos que en aquesta ocasió acompanya amb el seu saxo d’aires jazzístics els sons de l’Orient Mitjà que hi aporten la resta de membres de la banda, principalment sirians i iranians. En la secció eclèctica visitem València amb l’EP “Stromboli” dels volcànics Ainda Nao Street Band i les seves poderoses fusions i Bèlgica amb el grup Memo Pimiento i l’electro-cúmbia mexicana del seu disc “A Todo Dar”. Per acabar l’edició sons d’aromes ancestrals amb “Finnish Folk Songs Vol. 1”, un obra que ens arriba des de Finlàndia creada pel gran Pekko Käppi i la seva banda; i el disc homònim de Wu Fei i Abigail Washburn, número #1 en la llista del mes de juny de la Transglobal World Music Chart, treball on els sons tradicionals xinesos i el folk apalatxià nord-americà conflueixen magistralment en mans d’aquestes dues virtuoses.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #636 (Del 28 de maig al 7 de juny de 2020)

foto de Trio Tekke.
Amb l’estiu ja en un pròxim horitzó potser arriba el moment de refrescar-se, i què millor per fer-ho que una bona sessió amb dues hores de músiques formidables; bé, això és el que trobareu en la nostra edició #636, o això esperem. Comencem la singladura amb un peu a Anglaterra i l’altre a Xipre, bressols del fantàstic Trio Tekke, formació amb quinze anys d’història que ha trobat una fórmula màgica i efectiva per donar una volta de rosca als sons rebètics grecs, també en el seu últim àlbum de títol “Strovilos”. Tot seguit anem a Euskadi per gaudir àmpliament del nou disc d’un trikitrilari que ja s’ha fet un lloc entre els grans del folklore basc, Xavi Aburruzaga, qui ens presenta fantàstiques composicions a “Bost”. En l’espai tot terreny pugem el to i el ritme amb altres dues fenomenals novetats discogràfiques: des de Finlàndia els sons balcànics de “Bórek”, el nou i trepidant disc de Jakko Laitinen & Väärä Raha; i des d’Hongria, “Besh O Drom 20”, el disc amb què els grans Besh O Drom celebren dues dècades de ritmes de l’Europa Central i Oriental. Acabem l’edició en clau mediterrània amb la presentació de l’EP homònim de debut dels madrilenys Zagala amb tot de sons tradicionals ibèrics posats al dia i amb “Pontos”, sensacional obra del trio sicilià Oi Dipnoi, una de les nostres majors debilitats entre els sons que oloren a Mare Nostrum.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #635 (Del 21 al 31 de maig de 2020)

foto de Trad.Attack.
A l’hemisferi nord va augmentant paulatinament la temperatura; l’estiu ja es comença a entreveure... res més per refrescar-se una mica que una bona sessió de dues hores amb una selecció de sons d’inspiració tradicional d’arreu del món. Comencem el nostre viatge #635 a Estònia amb “Make your Move”, el tercer i potent treball del grup Trad.Attack! que ja es va impactar amb els anteriors i que amb aquest es consolida com una de les bandes europees més innovadores i agosarades. Ens traslladem a Nova York per xalar una estona amb “American Sufi”, nou àlbum del grup Falsa que, com ja indica el títol, des dels Estats Units i amb aromes de fusió ens convida a gaudir dels atàvics sons sufís indostànics. En la secció multi-usos tres propostes ben diverses: des de Quebec, “My Little Book Tome 2” del versàtil François Couture amb aires de gipsy jazz; des de Turquia “Efsunlu Tangolar” amb els singular tangos de la cantant Bahar Sariboga; i des de Finlàndia les múltiples inspiracions de “Say it”, obra de l’artista d’arrels búlgares Dantchev Domain. Per acabar el programa flamenc d’alta volada amb el nou disc del genial músic madrileny Amir John Haddad El Amir, “Andalucia”, amb el que podem passejar per les províncies d’aquesta comunitat amb peces magistrals de diferents pals.
EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #634 (Del 14 al 24 de maig de 2020)

foto de La Banda Morisca.
Aquí estem de nou al peu del canó en la nostra edició #634, la setena des del confinament, una sessió de dues hores amb la que esperem complaure els vostres anhels de músiques fantàstiques... com a mínim, ho intentarem. Arrenquem el programa amb “Gitana Mora”, el nou àlbum de la formidable formació andalusa La Banda Morisca, especialitzats, com el seu nom deixa entreveure, en la fusió dels sons del sud de la Península Ibèrica amb els del nord d’Àfrica. A continuació anem a les Highlands escoceses per gaudir una bona estona amb Brian Ó Headhra i Fiona MacKenzie, un duet d’aparences tradicionals que, en canvi, a través de l’electrònica, donen a les seves composicions uns aires ben innovadors en el disc “Tuath, Songs of the Northlands”. En l’espai més flexible dues presentacions discogràfiques de solistes de la guitarra amb “Kachofugetsu”, nou àlbum del virtuós japonès Yukihiro Atsumi que cerca nous camins per als sons atàvics de la seva terra, i amb “Luna Poleno”, el primer treball en solitari del català Miquel Hortigüela que vol deixar-se veure i escoltar més enllà del món de la docència. En la secció més femenina del programa fem un tast d’algunes cançons d’aromes infantils de la colombiana establerta a Barcelona Marta Gómez amb el seu disc “Una Ventana para Soñar”, i gaudim intensament de “Open the gate”, òpera prima musical de qualitat superba de la chiclanera, també resident a Barcelona, Mar Gabarre, alies Musgö, que remena amb la seva arpa i la seva immensa creativitat espais sonors d’allò més versàtils.
EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #633 (Del 7 al 17 de maig de 2020)

foto de LINA_ RAÜL Refree.
Com que sabem molt bé que us agrada anar una mica a contracorrent, us convidem a gaudir, una setmana més, d’una nova i aromàtica edició Demésenllà amb músiques selectes d’arreu del món i d’inspiració tradicional. Comencem el programa amb un peu a Portugal i l’altre a Catalunya amb el disc homònim de Lina & Raül Refree, obra deliciosa on la cantant portuguesa i el músic i productor català reprodueixen amb traces electròniques i un estil ben personal alguns clàssic de la gran Amália Rodrigues, indiscutible reina del fado. Tot seguit anem a Polònia per delectar-nos amb “Slaskie powstaje”, el segon àlbum del sextet de la regió de Silèsia Krzikopa, un projecte on també la innovació cerca donar una volta de rosa a sons folklòrics. En l’espai tot terreny tres propostes de gran diversitat: des de Suècia el disc “From Stockholm whit Love”, obra versàtil del cosmopolita i multitudinari grup Fàgel Roc; des de Finlàndia “Ikivirta”, un disc de la jove Sarah Palu, artista també amb arrels franceses que, entre d’altres coses, és una virtuosa del kantele; i des d’Anglaterra “Old wow”, últim disc del consagrat cantautor Sam Lee amb cançons del seu nou folk britànic. Per acabar sons atàvics amb “Oud Classics from Armenia, the Balkans & Middle Est”, un títol ben explícit sobre el contingut de l’obra del músic de Massachusetts Alan Shavarsh Bardezbanian, un veterà virtuós del oud que ens convida a un deliciós viatge per Armènia, terra dels seus ancestres, però també pels Balcans i l’Orient Mitjà.
EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #632 (Del 30 d’abril al 10 de maig de 2020)

foto de Tyva Kyzy Ensemble.
Estem vivint uns temps convulsos per a la música en directe; la inactivitat perjudica greument els artistes d’arreu del planeta... el consol, però, és que la música en sí mateixa és impossible de confinar, així que anem aquesta setmana amb una nova i saborosa edició Demésenllà. Comencem presentant des de la República de Tuva, a Sibèria, “Ayalgalar” el darrer treball discogràfic de Tyva Kyzy, increïble formació femenina de cant khoomii que des de fa més de dues dècades naveguen a contracorrent interpretant magistralment aquest estil atàvic reservat històricament als homes. Seguim en territori rus, ara des de Moscou, amb “Nightingale Persuaded Cuckoo”, un disc fabulós del grup Kolenkor que recull tradicions de diverses regions de l’immens territori del seu país. En l’espai eclèctic tres novetats més: “From our World to yours”, recorrent la ruta de la seda amb la xinesa Gao Hong i l’iranià Issam Rafea; “Nocturns i Diamants”, primer disc en solitari de la jove, virtuosa i versàtil violinista catalana Coloma Bertran; i de nou cap a l’Extrem Orient amb “Insides Revealed”, nou àlbum de la singular i inconfusible cantautora taiwanesa Sauljaljui. Acabem l’edició #632 amb els sons profundament mediterranis de l’Israelià virtuós del tar persa Itai Armon i la seva banda que amb el seu segon disc, anomenat “Yaara”, ens convida a gaudir dels sons maqam de l’Orient Mitjà.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #514 (Del 16 al 26 de novembre de 2017)

EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #625 (Del 12 al 22 de març de 2020)

EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #584 (Del 25 d’abril al 5 de maig de 2019)