Notícies Demésenllà

EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #820 (Del 28 de març al 7 d’abril de 2024)Benvingudes i benvinguts a una nova i saborosa edició Demésenllà en la qual, un cop més, podreu visitar diversos territoris musicals durant dues hores amb la qualitat com a principi irrenunciable. Comencem el nostre viatge #820 a Madrid amb “La Pinza”, el nou i fantàstic àlbum del grup Lume de Biqueira Celtic Band, formació de sons cèltics atlàntics i ibèrics que fusiona amb mestria les gaites i els arranjaments contemporanis. Després anirem als Països Baixos amb “Bomba Pop”, nova edició discogràfica dels bregats i aclamats Amsterdam Klezmer Band que ens conviden al seu univers de sonoritats balcàniques, klezmer i gitanes fusionades amb estils contemporanis diversos. En la secció tot terreny dues propostes sensacionals: des de La Rioja “Mágico”, nou EP del duet Cuerdas y Teclas format per Elena Aranoa i l’amic Jorge Garrido; i des de Sicília el disc “Roda” amb les noves cançons de la brillant Elena Bordonaro i la seva banda. Acabem l’edició en clau atàvica amb tres edicions discogràfiques del segell moldau Antonovka Records: des de la República de Bashkortostan de la Federació Russa “Grechanyky: Songs of Ukrainians from Bashkortostan” del grup polifònic Charovnitsy Ensemble of Raevsky Village; des de la regió de Galícia, a cavall entre Ucraïna i Polònia, Iwan Strutynski amb el disc “Oh, In the Town of Deliatyn: Ukrainian Ballads from Galicia”; i des de l’est de Croàcia Tomislav Livaja amb l’àlbum “Made in Sarvaš: Music from Eastern Croatia”


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #819 (Del 21 al 31 de març de 2024)
Ja estem aquí, una setmana més, preparats per conduir-vos durant dues hores pels paisatges musicals més al·lucinants del planeta, els dels sons tradicionals o els que se n’inspiren i amb qualitat i diversitat indiscutibles. Comencem el camí d’aquesta edició Demésenllà #819 a Catalunya amb “Mawja”, cinquè àlbum de la sahrauí Aziza Brahim, segons el criteri dels experts mundials, la més aclamada i captivadora artista dels sons del Sàhara dels nostres dies. Anem després a la ciutat russa de Sant Petersburg amb “Loud and Clear”, nou i flamant treball del grup Otava Yo, màxims exponents del folk contemporani d’aquelles contrades bàltiques. En la secció tot terreny dues propostes més: des de Portugal “Vou Ficar Neste Quadrado”,  brillant debut discogràfic de la jove Ana Lua Caiano, creativa i agosarada artista que fusiona tradició i electrònica; i des d’Alemanya “Originali”, àlbum del grup Orkestar Kriminal que transita per territoris sonors eclèctics. Per acabar l’edició secció amb dues presentacions de músiques del Mare Nostrum parides en contrades ibèriques: amb un peu a Itàlia i l’altre a Catalunya, “Cal y Cemento”, original disc de fusió del duet Radizi format per Francesco di Cristofaro i Ramon Rodríguez Gómez que transiten per diversos folklores de la Península Ibèrica; i encara en terres ibèriques, “Vol. 1”, brillant debut del quartet Cabra format per quatre primeres espases del sons d’inspiració tradicional de les nostres contrades.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #818 (Del 14 al 24 de març de 2024)

Per transitar entre l’hivern i la primavera, què millor que il·luminar-se amb les músiques més al·lucinants del planeta, aquelles que brollen o s’inspiren en els sons folklòrics d’arreu del planeta? Aquí estem de nou amb el sarró ben farcit! Comencem el camí a la República Dominicana de fa mig segle amb el fabulós disc de compilació “V. A. Merengue Típico: Nueva Generación”, obra amb diversos artistes pioners del merengue en estat pur. A continuació anem a Suècia per xalar amb “Vision of Three”, un treball del trio Northern Resonance que remena amb mestria el folk contemporani nòrdic. En la secció més flexible dues propostes engrescadores: des de Noruega la música popular de ball del disc “Spoler Bakover” del quartet Rolf Roys; i des de Califòrnia eclecticisme amb aromes de gipsy jazz en l’àlbum “Nova” del grup Hot Club of Los Angeles. Concloem l’edició Demésenllà #818 en mode estrictament femení amb altres tres novetats discogràfiques fabuloses: des d’Escòcia la veu en estat pur de la jove i brillant Evie Waddell en el disc “Cluich!”; des de l’arxipèlag de Cap Verd “Gente”, el nou i fenomenal àlbum de Nancy Vieira amb mornas i coladeiras; i des de Portugal “Mae”, última edició discogràfica de la bregada Cristina Branco, fadista ja consolidada entre les grans del gènere. EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #817 (Del 7 al 17 de març de 2024)

Si algú creu que algun dia ens avorrirem de cercar i seleccionar músiques fantàstiques d’arreu del planeta per compartir amb la nostra audiència està força equivocat... no deixarem de gaudir d’aquest privilegi de la difusió! Iniciem la nostra edició #817 des de terres britàniques amb “Always Can’t Go On Forever“, nou i fenomenal àlbum dels londinencs Don Kipper, banda cosmopolita que s’inspira en tradicions dels Balcans i de Grècia. A continuació anem als Països Baixos per trobar-nos amb dues virtuoses instrumentistes, la francesa Lucie Rosann Lelaurain i la iraniana Khordshid Dadbeh, màgiques en el seu àlbum “Abr” que ens transporta al Pròxim Orient, Grècia i el Caucas. En la secció eclèctica dues propostes ben guapes: des d’Hongria “Égből, Fényből”, nou treball del quintet polifònic femení Napfonat amb peces nadalenques; i des de la terra australiana de Queensland el disc homònim del duet Yirinda, fusions de cants ancestrals aborígens i traces de música clàssica contemporània. En la secció Arrels dues presentacions discogràfiques més: des de l’Índia “Mousson de Calcutta”, un treball de sons clàssics hindús i carnàtics del duet format per Sudeshna Bhattacharya i Somnath Roy; i des dels Estats Units i Alemanya “Shotns-Shadows, Songs from Holocaust Testimonies, Volume 3”, un àlbum de Zisl Slepovitch i Sasha Lurje, ell músic d’origen bielorús resident a Nova York i ella cantant d’origen letó resident a Berlín.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #816 (Del 29 de febrer al 10 de març de 2024)
Una setmana més s’encreuen els camins: els vostres, audiència inquieta i àvida de descobriments, i els nostres, humils difusors de ritmes i melodies gestades en qualsevol racó del planeta amb la tradició com a premissa. Iniciem el nostre viatge #816 en la regió italiana de la Púglia, bressol dels grans Mascarimirì que ens regalen els sentits amb folk en estat pur amb el projecte Mascarimirì Cantano Gli Ucci i l’àlbum “Il Bel Canto di Cutrofiano”. Tot seguit ens acostem a les nostres contrades catalanes amb “Flexüs”, un àlbum de folk contemporani del quartet La Viu-Viu format per artistes experts. Seguim amb tres degustacions encara en clau mediterrània: des de l’illa de Còrsega els sublims A Filetta amb el sorprenent disc “I Balconi”; des de València “Amor Nòmada”, nou treball en solitari amb aires folk i rumberos de l’amic Joan Peiró; i de nou des del sud de la Península Itàlica peces de diverses regions en el disc “Amurusanza” del fenomenal Italian Rondinella Quartet. Finalitzem el camí amb un peu a Nàpols i l’altre a Tunísia amb “Eddiwen”, òpera prima del duet Maluf System format per dos multi-instrumentistes, Marzouk Mejri i Salvatore Morra.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #815 (Del 22 de febrer al 3 de març de 2024)


Benvingudes i benvinguts a un nou i al·lucinant viatge sonor que durant dues hores us conduirà per alguns dels paratges musicals més engrescadors del planeta, com sempre a Demésenllà amb els segells de qualitat i diversitat com a premisses irrenunciables. Comencem el camí amb un peu a Polònia i l’altre a Bielorússia amb “Hajda!”, un àlbum sensacional del grup Hajda Banda que ens delecta amb les més alegres tradicions d’aquelles contrades transfrontereres. Tot seguit anem al Congo de fa mig segle amb l’edició de la fabulosa compilació amb diversos artistes “Congo Funk! Sound Madness From The Shores Of The Mighty Congo River (Kinshasa/Brazzaville 1969-1982). En la secció tot terreny tres propostes ben diverses i de nivell: des de Granada “Historias de Amor y Otras Mierdas”, 8è àlbum d’estudi de la bregada banda mestissa Eskorzo; des de França ”If Only I Could Hibernate”, banda sonora original del músic i productor Johanni Curtet per al film homònim de la directora mongola Zoljargal Purevdash; i des de Irlanda “I am Kurdish”, debut discogràfic del músic i infermer refugiat kurd nascut a Síria Mohammad Syfkhan. Acabem l’edició en mode flamenc amb una joia anomenada “Alondra”, disc del duet format per la virtuosa de la pipa xines Gao Hong i pel talentós guitarrista argentí Ignacio Lusardi Monteverde.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #814 (Del 15 al 25 de febrer de 2024)

Ja hi tornem a ser, una setmana més, preparats per realitzar en la vostra companyia un nou i al·lucinant viatge pels horitzons musicals més engrescadors del planeta, en aquesta edició #814 amb les dones com a protagonistes quasi exclusives. Arrenquem el camí des del sud d’Itàlia amb “Onde”, el nou i agosarat àlbum en solitari de la gran Maria Mazzotta amb fusió de sons tradicionals i guitarres elèctriques en mode post-rock. A continuació anem als Països Baixos per descobrir “Onaida”, un disc brillant de la percussionista, pianista i cantant Natascha Rogers on fusiona sons contemporanis, llatins, africans i dels nadius nord-americans. Seguim des de l’illa índica de La Reunió amb “Bleu”, tercer treball discogràfic de la jove i innovadora intèrpret del gènere maloya Ann O’Aro. Després ens desplaçarem a Portugal per gaudir amb “Fado Camoes”, el nou àlbum de la jove Lina, qui dona una volta de rosca al fado en fusionar-lo amb traces electròniques. Per acabar aquesta edició quasi estrictament femenina anem a França amb “Oyoun Al Kalam”, reedició del disc de l’any 2007 del bregat i prolífic músic palestí Razim Aburedwan i la seva Dal’ouna Ensemble amb peces de diverses contrades de l’Orient Mitjà i amb les veus de dues cantants també palestines.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #813 (Del 8 al 18 de febrer de 2024)

Som-hi! Ja ens teniu aquí una setmana més amb moltes ganes de compartir amb vosaltres un bon grapat de músiques fantàstiques, tot novetats discogràfiques ben diverses de l’inabastable univers de les músiques d’inspiració tradicional. Arrenquem l’edició #813 amb “Araxes”, segon i brillant àlbum dels grans A.G.A Trio format per un armeni, un georgià i un turc. A continuació ens desplacem a la vessant russa de la regió de Carèlia amb “Soitua Maa” del grup Vereya, formació de sons tradicionals carelians amb aires contemporanis. En la nostra secció eclèctica dos duets de nivell superb: des de Bòsnia i Hercegovina i Sèrbia “Family Beyond Blood”, segon disc d’Almir Meskovic i Daniel Lazar; i des de Gal·les i Irlanda “Double You”, obra nascuda de la sinèrgia entre les virtuoses Catrin Finch i Aoife Ní Bhriain. Acabem el programa en clau ancestral a Rússia amb “Molodoi Tud Wedding: Russian Songs from Tver Region”, disc del grup polifònic femení Slavyanochka Ensemble of Tver University i a Transsilvània amb “Transylvanian Dances”, debut discogràfic del grup Alma Pannonia format per músics eslovacs, hongaresos i búlgars.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #812 (De l’1 a l’11 de febrer de 2024)
Assenyada audiència, una setmana més venim amb el cabàs farcit de músiques fabuloses procedents de diversos racons del planeta i de textures heterogènies; totes, però inspirades en les tradicions. Comencem avui l’edició #812 des de la República de Tuva, territori siberià de la Federació Russa on habita la màgia de Tyva Kyzy, quintet femení de khoomei que celebren vinti-i-cinc anys de carrera amb “Songs of Life”. Tot seguit anem al Mali dels anys seixanta del segle passat amb “Afro.Jazz.Folk Collection, Vol 2”, àlbum amb peces de la mítica Super Biton de Ségou, orquestra pionera dels sons contemporanis de l’Àfrica Occidental. En la secció més flexible dues propostes de nivell: amb un peu a Estònia i l’altre al Regne Unit, “Skylark”, fusió folk contemporània d’Eva Väljaots i Robbie Sherratt; i des de Quebec “Les Veillées au Bourg du Fargy”, nova obra en solitari i d’aromes cèltics del bregat François Coutoure. Per acabar el programa secció de sons mediterranis amb presentació d’altres dues fenomenals edicions discogràfiques: des de Itàlia "Il Bacio - Rise and Fall of Salomé" del duet format per Salvio Vasallo i Monica Pinto inspirat en sons folklòrics de Campània; i des de Mallorca el debut homònim del brillant grup Toc de Crida, nou folk de transfons instrumental i melòdic balear que transita per diverses contrades del Mare Nostrum.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #811 (Del 25 de gener al 4 de febrer de 2024)

Ja estem aquí amb una nova edició Demésenllà, humil però agosarat programa musical radiofònic que brega cada setmana per mostrar-vos les músiques més meravelloses que es cultiven en el territori de la inspiració tradicional. Arrenquem el capítol #811 des de Somaliland amb “Sharaf”, nova i espectacular edició discogràfica de la gran diva d’aquell país de la Banya d’Àfrica. Seguidament anem a la capital anglesa per tastar “Esengo”, nou àlbum d’afrobeat i altres fusions dels magnífics London Afrobeat Collective. En la secció tot terreny tres novetats discogràfiques d’alta volada: des de Brasil el debut homònim de la multitudinària banda folklòrica afro-brasilera Aguidavi do Jêje; descobrim els sons de Surinam amb “Where the Rivers Bends Is Only the Beginning” del duet de germans Saramaccan Sound; i des dels Països Baixos “Ghosts Secrets”, debut del quartet Dareyn amb fusió de gèneres diversos, des dels tradicionals fins a la música clàssica i jazz contemporani. Acabem l’edició amb la nostra secció més flamenca, en aquesta ocasió amb una obra ibèrica, “Vishuddha”, nou i flamant disc del gadità de San Fernando Antonio Lizana, compositor, cantaor i saxofonista que és punta de llança en l’univers del flamenc contemporani.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #810 (Del 18 al 28 de gener de 2024)

Som-hi amb una nova i suculenta edició Demésenllà, la número #810, un recorregut musical per tastar algunes de les meravelles discogràfiques que han arribat a la nostra discoteca en els darrers temps. Comencem el viatge de dues hores a França amb “Chlorophyle”, un disc del quartet francès La Sève que ens condueix al Camerun i el Congo amb ritmes de soukous, bikutsi i rumba. Després anirem a Portugal amb “Ribatejo e Estremadura vol.II: Abrantes e Alcobaça”, un treball d’Omiri amb noves fusions de sons d’arrel i electrònica. En la secció eclèctica dues presentacions més, ambdues des de terres britàniques, creades per duets i amb el blues com a ingredient destacat: “Plastic Man” amb Touki, fusions afro-americanes de l’anglo-senegalès Amadou Diagne i el franco-estatunidenc Cory Seznec i “Mostly we Drive”, pur blues de la mà dels bregats i virtuosos Michael Messer i Chaz Jankel. Finalitzarem la diàspora sonora amb la nostra secció més femenina amb altres dues propostes ben xules: des del Japó de 1972 “Gincho Wataridori”, reedició d’una obra de la llegendària actriu i cantant Meiko Kaji, inspiració per al cineasta Quentin Tarantino; i des d’Hongria “Pink”, nova entrega de maridatge entre tradició i avantguarda de la brillant i agosarada Károly Cserepes.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #809 (De l’11 al 21 de gener de 2024)

Anem aquesta setmana amb una nova i engrescadora edició Demésenllà, un viatge amb dues hores de músiques formidables d’arreu del món que compartim amb vosaltres amb molt d’amor. Arrenquem l’edició des d’Hongria amb la presentació de “Harmatcseppben él a Világ Bennem”, segona edició discogràfica del quintet femení Napfonat, formació polifònica que treballa bàsicament en a capella. Tot seguit anem a Eslovàquia per celebrar amb el disc “Co mi je, To mi je” el 25è aniversari de Hrdza, grup consolidat entre els millors del folk contemporani del cor d’Europa. En la secció eclèctica tres propostes ben interessants i variades: des de Mali “Live”, àlbum en directe amb un concert enregistrat l’any 1999 pel gran músic Mama Sissoko; des de Califòrnia “Kaeru”, nou treball de la versàtil cantant de soul i jazz Eki Shola; i des de Canadà “Migration”, àlbum de l’Okavango African Orquestra, grup format per músics originaris de diverses contrades africanes. Acabem l’edició #809 en clau ancestral amb “Badieh II”, recent i flamant edició discogràfic del grup hispano-iranià Badieh, comandat pel gran músic de Salamanca Michel Gasco i que ens transporta a territoris musicals de l’Iran i l’Afganistan.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #808 (Del 4 al 14 de gener de 2024)

Quan encetem un nou any musical a Demésenllà pensem sovint que en l’anterior el llistó ha quedat molt amunt... però la música d’inspiració tradicional és immensa i la realitat ens demostra que no hi ha llistons. Arrenquem el programa d’aquesta setmana des d’Itàlia i amb un peu a Mongòlia amb "Persephone", un àlbum superb de fusions intercontinentals del trio format per Luigi Cinque, Stefano Saletti i Urna Chahar-Tugchi. Després anem a Rússia per escoltar sons medievals de països eslaus i balcànics amb “Osennyi”, segon treball discogràfic del quartet Mirina. En la nostra secció tot terreny tres presentacions: des d’Austràlia “A Path to Travel”, una creació del trio de bregats virtuosos Gosti; des de Portugal un altre trio amb “Ser”, nova obra de folk contemporani de Castra Leuca Trio; i des de Gabon “Yieh”, tercera edició discogràfica de la carismàtica cantant d’afro-pop highlife Pamela Badjogo. Recta final de l’edició #808 en clau mediterrània amb dues propostes procedents de la Península Itàlica: primer la deliciosa estrena homònima del quartet femení iItalo-iranià Hysterrae i després “La Novia”, el nou i versàtil treball del trio La Cantiga de la Serena, especialitzat en sons antics sefardites, italians i d’altres contrades mediterrànies.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #807 (Del 28 de desembre de 2023 al 7 de gener de 2024)

Ja estem aquí amb la nostra edició #807, un programa que ens serveix per transitar entre un any que s’acaba i un altre que comença, tot esperant que aquest últim sigui millor que l’anterior; en quant a música, farem tots els possibles. Comencem la passejada sonora a Suècia amb “Folk”, el catorzè treball discogràfic de Fagel Roc, formació que s’inspira en sons tradicionals de moltes i diverses terres. Tot seguit anem a Itàlia amb el debut homònim del trio Soma, format per Peppe Frana, Ciro Montanari i Masih Karimi i que ens condueix per espais musicals indo-perses. En la secció eclèctica quatre molt bones propostes per mostrar-vos: des de Noruega “Return to the Traditions”, nou treball del percussionista d’arrels malianes Sidiki Camara; des de Cantàbria “Amigos del Folk”, EP de debut del grup de sons autòctons Tresboliyu Folk; des de França “Honorables Correspondants”, quinzè enregistrament d’estudi de l’aclamat i singular grup L’Attirail; i des de Madrid la cançó “Mujeres de Caña” de l’amiga d’arrels andaluses La Jose. Finalitzem l’edició en clau purament flamenca amb “De Sal y de Espuma”, un disc fenomenal del cantaor gitano nascut a Montpellier Melchor Campos


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #806 (Del 21 al 31 de desembre de 2023)

Aquí estem una setmana més amb el cabàs ben farcit de presentacions discogràfiques per conduir-vos durant dues hores pels paisatges musicals més captivadors del planeta, sons tradicionals o que se n’inspiren, tots ens complauen. Comencem el nostre viatge #806 a França amb “Kumbia Wave”, tercer i esplèndid llarga durada del grup cosmopolita amb arrels principalment mexicanes Kumbia Boruka. A continuació anem a Nova Yoirk per gaudir intensament amb “Chronika”, també tercer àlbum de Frank London & The Klezmer Brass Allstar en el qual el gran trompetista ens convida a la festa de la llum hebrea. En la secció tot terreny dues propostes de nivell incontestable: des de Canadà “Mistake of the Ear - The Peppermoth Variations”, nou disc de l’eclèctic grup Eccodek; i des de Suècia “Kora World”, nova obra en solitari del músic d’origen senegalès Maher Cissoko. Tanquem l’edició en clau estrictament femenina amb altres tres presentacions discogràfiques recents: des de Turquia “Iz”, primer treball en solitari de la bregada cantant Erdem Oral; des de Galícia “Sete”, fantàstic nou disc de la brillant i consagrada gaitera Susana Seivane; i des d’Eslovènia “Caralice”, un àlbum d’Zvezdana Novaković Zven, artista sublim que recull cançons de diverses contrades balcàniques en honor a la natura.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #805 (Del 14 al 24 de desembre de 2023)

Anem apurant les darreres setmanes de l’any 2023, dotze mesos en els quals, com és habitual, cada setmana hem pogut gaudir d’un fabulós viatge de dues hores pels horitzons musicals mes engrescadors del planeta. El viatge número #805 arrenca des de la ruta de la seda amb el disc “Nowruz”, obra coral que ens porta des de l’Orient Mitjà fins a l’Extrem Orient amb els sis virtuosos de diversos països que formen el grup Aga Khan Master Musicians. Tot seguit anem a Berlín per gaudir amb “Back to the Taverna”, una obra engrescadora del quintet Cherry Bandora que fusiona sons del Mediterrani oriental amb pop-rock psicodèlic. En la secció tot terreny tres estupendes presentacions: des de Burkina Faso la música fulani del disc La Sécherese” de l’artista multidisciplinar Adama Barry; des del Regne Unit “Cello Moods & Broods”, novè àlbum de Celloman, formació dirigida pel virtuós del violoncel i compositor Ivan Hussey; i des de Sibèria “Torem”, fusions de sons xamànics i contemporanis del duet Nytt Land. Recta final amb la secció Arrels i dues propostes ben interessants: des de la Carèlia russa “Karjalan Jouhikko: Karelian Instrumental Music”, obra del trio format pels virtuosos del jouhikko Santeri Dobrynin, Egor Masaltsev i Olga Plekhanova; i des de Quebec “Remembrances”, nou disc en solitari de sons atàvics del gran percussionista d’origen iranià Ziya Tabassian.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #804 (Del 7 al 17 de desembre de 2023)


Ja estem aquí, una setmana més, preparats per enllestir un fabulós viatge sonor de dues hores que ens ha de conduir pels horitzons inabastables de les músiques d’inspiració tradicional, el territori musical habitual d’aquest modest espai radiofònic. L’edició #804 arrenca des de Cantàbria amb “Montañesas”, brillant debut discogràfic de fusió entre folk autòcton i electrònica del duet Casapalma. A continuació anem a Sèrbia per xalar amb “Dens”, segon treball discogràfic del projecte Lenhart Tapes del músic Vladimir Lenhart, mestre de fusions entre sons balcànics, industrials i underground. En la secció mulit-usos quatre variades i atractives propostes: des de Flandes “Rodeland”, disc de folk contemporani del duet Siger dels aclamats germans Dhoore; des de França “Des Oiseaux la Nuit”, nou i bonic treball discogràfic dels francesos No Mad; des de Rússia l’EP “Karta Pamyati” de la cantant i etnomusicòlega Tatyana Molchanova; i des de València “La Utilidad de la Tristeza”, EP editat pel nostre amic compositor i percussionista Pepe Cantó. Acabem l’edició en clau mediterrània amb “Kilamé Vayi”, últim àlbum del bregat músic turc, també amic de les fusions entre tradicions i modernitat, Dogan Çelik.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #803 (Del 30 de novembre al 10 de desembre de 2023)
Arrenquem el mes de desembre amb una nova i saborosa edició Demésenllà que ens portarà per territoris musicals molt diversos, des d’Euskadi fins a Catalunya passant per Bolívia, Turquia, Noruega i el Marroc, visca la diversitat! Comencem el camí al País Basc amb “Zer Ote Da”, segon i magnífic treball discogràfic del nombrós grup Kuttune que posa al dia el folklore euskalduna amb incursions en altres llocs de terres ibèriques. Tot seguit anem a la serralada andina, concretament a contrades aimara amb el disc “The Three Seasons of the Andes – Kimsa Pachanaka” de Los Ruphay, mítica formació fundada fa més de mig segle pel llegendari Mario P. Gutiérrez. Després la nostra secció més flexible amb tres propostes diverses i més que interessants: des de terres neerlandeses “Embodied Poetry”, àlbum del trio de Mehmet Polat, treball molt jazzístic en el qual l’oud del músic turc atorga el punt folklòric; des de Noruega “Naaljos Ljom 2”, segon disc del duet Naaljos Ljom que fusiona pura tradició nòrdica i sorolls electrònics; i amb un peu al Marroc i l’altre a França “Saadi”, última obra del quintet Aywa que barreja sons tradicionals del Magrib i sons contemporanis diversos. Acabem l’edició en clau de flamenc del segle XXI amb el debut homònim del brillant trio femení català La Prenda Roja, engrescadora aventura musical que interpreta el gènere amb visió de música urbana i electrònica.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #802 (Del 23 de novembre al 3 de desembre de 2023)

Continuem avançant en la 21a temporada en antena d’aquest humil espai musical radiofònic, Demésenllà, un viatge setmanal de dues hores en el que podeu trobar les músiques més extraordinàries del planeta, en ocasions ben pròximes i de vegades ben llunyanes. El camí d’aquesta setmana comença en les nostres contrades amb “Mussol”, el nou i esplèndid disc del músic valencià Carles Dènia, màxim exponent del nou folk del Llevant ibèric. La segona proposta és “Nómade”, el nou àlbum del músic gallec Marcos Coll, bregat i versàtil virtuós de l’harmònica procedent de territori blues que s’endinsa en l’univers dels sons tradicionals. Des d’aquí i fins al final de l’edició sessió de músiques de factura femenina amb quatre obres majúscules: des de Finlàndia “Kosto”, treball de la jove careliana Vilma Jää en clau etno-pop; des de l’Argentina “Numida”, nou disc de la inconfusible Mariana Masetto amb la seva música terapèutica; des de Cuba “Caribe”, últim i sensacional àlbum de la compositora, cantant i violoncel·lista Ana Carla Maza; per acabar, des de França, “Wanda Pétrichor”, segon treball discogràfic del quartet polifònic i de percussions La Mòssa, navegant de nou per folklores de diversos països. 


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #801 (Del 16 al 26 de novembre de 2023)Ja estem aquí, una setmana més, amb una nova sessió de dues hores per la qual hem seleccionat un bon grapat de propostes musicals d’alta volada que us permetran visitar alguns dels racons sonors més al·lucinants del planeta. Comencem el viatge en les nostres contrades catalanes amb “Cantareras”, el quart àlbum en solitari de la gran compositora, cantant i multi-instrumentista Carola Ortiz, artista sublim que en aquesta ocasió ens condueix per diverses terres ibèriques. Tot seguit anem a Hongria amb “Jól Élünk”, debut discogràfic de la banda de músiques gitanes de l’Europa central i oriental Times New Román. Des d’aquí i fins al final de l’edició quatre sensacionals propostes de músiques ancestrals: des d’Austràlia “A Prelude to Silence”, obra màgica amb el tar en estat pur de l’amic d’arrels iranianes Hamed Sadeghi; des del mateix Iran “Hezar Ava”, àlbum magnífic de la també virtuosa del tar Maryam Tazhdeh; des de la regió russa de Briansk “Made in Lopazna: Russian Songs from Bryansk Region”, obra del cor polifònic folklòric femení Zyazyulyachka Ensemble; i des de Senegal i Gambia, el disc de compilació de diversos músics d’aquelles terres africanes “Ears of the People: Ekonting Songs from Senegal and the Gambia” on el protagonisme absolut és per l’ekonting, instrument de corda precursor de banjo.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #800 (Del 9 al 19 de novembre de 2023)

No som gaire de celebrar efemèrides, però això no treu que ens faci molta il·lusió poder compartir amb vosaltres la nostra edició estàndard número #800, al marge dels programes especials estiuencs que fa unes quantes temporades que realitzem. En aquesta ocasió assenyalada arrenquem el viatge des de França amb “En Cavale”, un treball conjunt del quintet d’inspiracions balcàniques Tram Des Balkans i de la cantant Mélissa Zantman, creadors d’una música que a banda de l’Europa Oriental, rep moltes altres influències. Tot seguit retrocedim mig segle i anem a Mali per gaudir amb un disc homònim del mític Leon Keïta, reedició de temes enregistrats pel músic mandinga a finals dels anys 70. En la secció més flexible tres propostes ben xules i diverses: des de Nova Zelanda “Beehive”, nova i imaginativa edició del versàtil compositor, cantant i virtuós de les cordes Jono Hayes; des de Bèlgica “100 Voltas”, un àlbum de sons gallecs de la mà del trio format per Verònica Codesal, Didier Laloy i Damien Chierici; i des del País Basc francès, “Artizar”, disc de l’any 2021 del fabulós trio de folk basc contemporani Kalakan. Acabem l’edició des de Itàlia en clau mediterrània amb una perla anomenada “Oltremura”, obra del trio Abdo Buda Marconi que connecta les tradicions musicals del sud de la península transalpina amb els sons del Caucas.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #799 (Del 2 al 12 de novembre de 2023)

Anem amb moltes ganes amb una nova i esperem que engrescadora edició Demésenllà, la nostra edició #799 en la qual confiem que trobareu músiques que us complauran. Arrenquem el viatge amb la presentació de “Ye Nyim”, nou treball discogràfic del grup Adzkwa, un dels projectes del gran músic ghanès instal·lat a Barcelona John Kwame Adzraku, geni de gèneres contemporanis de l’Àfrica Occidental com el high-life. Tot seguit anem a Nova York per gaudir amb “Black Earth”, àlbum del grup de Kristo Rodzevski, un músic versàtil nascut a Macedònia del Nord i resident als Estats Units que fusiona tradicions d’Europa Oriental, Àfrica i l’Índia. En la secció multi-usos quatre propostes de nivell incontestable: des de Suècia la música romaní del disc “Sosnitsa: Roma Music from Russia & Eastern Europe”, obra del trio Krilja; des de Zimbabwe l’alegria musical de “Tusona (Tracings in the Sand)”, disc del sextet Mokoomba; des d’Etiòpia l’ethiojazz de l’àlbum “Origins” del grup Nègarit Band; i des de Dinamarca “Må Jeg Holde din Hånd?”, treball del trio de folk contemporani Stundom. Tanquem el programa amb la nostra secció més flamenca amb “Los Vientos”, un àlbum del violinista alemany Gerd Putscheff on el jazz, la música hindú i el flamenc donen vida a un variat i fantàstic repertori.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #798 (Del 26 d’octubre al 5 de novembre de 2023)
Segons el calendari ja ens hem polit la meitat de la tardor, tot i que, climatològicament, no tenim gaire clar si ara ens convé refrescar-nos o escalfar-nos. En realitat tant és, ja que les músiques Demésenllà serveixen igualment per una o altra cosa. Comencem el camí amb “The Resonance Between”, una obra mestra coral a cavall de l’Índia i els Estats Units d’Alam Khan, Arjun K. Verma, Jack Verma i Del Sol Quartet que connecta la música clàssica hindú i les formes musicals contemporànies. Després anirem a Dinamarca per xalar amb el disc “Ra og Usodet”, composicions de folk d’aromes cèltics interpretades amb piano i violí pel duet de virtuosos Jorgensen & Sorensen. Des d’aquí i fins al final del programa extensa secció dedicada a les músiques creades i/o interpretades per dones: des de Finlàndia "Legacy of the Dead: Deep in the Dregs", disc en solitari de la talentosa violinista Emilia Lajunen; des de França “Rwa, The Essence”, el nou àlbum de fusió de la cantant d’arrels marroquines Malika Zarra; des de Bulgària el disc “Medieval Eastern Orthodox Music” amb l’aclamat cor The Bulgarian Voices Angelite interpretant antigues peces de música cristiana ortodoxa de l’est del vell continent; i des dels Estats Units, “One Drop of Kindness”, últim treball discogràfic de la gran Yungchen Lhamo, emperadriu a l’exili de la música tradicional del Tibet que la fusiona amb mestria amb sons contemporanis i instruments d’altres folklores planetaris.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #797 (Del 19 al 29 d’octubre de 2023)

Anem aquesta setmana amb la nostra edició Demésenllà #797, un nou i al·lucinant viatge per alguns dels paratges musicals tradicionals o inspirats en les tradicions més captivadors del món. Arrenquem amb la presentació de “Eiké, Entrar en el Alma”, el nou i flamant treball discogràfic del gran músic argentí d’ancestres ucraïnesos Chango Spasiuk. Tot seguit posem un peu a Suècia i l’altre a Estònia amb “II”, segon àlbum del quintet Fränder que fusiona amb mestria sons del folklore nòrdic i bàltic amb traces de rock. En la nostra secció més flexible tres novetats d’allò més interessants: des de Galícia “Folk Céltico de Galiza”, nova obra amb títol explícit del bregat trio Tor; de nou des de Suècia ”Jojnes Trojm: Music from Jewish Traditions & Beyond”, tercer àlbum del trio Salamander especialitzat en sons jueus; i des dels Estats Units “The Wolf and the Lamb”, també obra de sons jueus tradicionals en aquest cas de la mà del músic Yale Strom. Per tancar l’edició secció de sons atàvics amb dues propostes asiàtiques: des del Japó “Japanese Celebration Melodies” del trio format per Junnosuke Uehara, Washu Yoneya i Kisaburo Omeya; i des de Tadjikistan “Lost in Tajikistan”, un disc amb peces de diversos intèrprets del país asiàtic promogut pel veterà i versàtil músic britànic Lu Edmonds.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #796 (Del 12 al 22 d’octubre de 2023)
Seguim avançant en la nostra 21a temporada en antena amb una nova edició que, com de costum, ve ben farcida de músiques formidables; en aquesta ocasió, però, totes pròpies del territori dels sons mediterranis. Comencem la singladura al Kurdistan amb “Kilomên Arxawûnê”, un treball meravellós de la cantant i virtuosa del baglama Ayfer Düzdas amb peces estrictament tradicionals. A continuació anem cap a Itàlia per divertir-nos amb els sons mestissos del disc “Reset!”, nova edició discogràfica dels grans Luca Bassanese & Piccola Orchestra Popolare. Des d’aquí i fins al final de l’edició cinc presentacions més amb aires del Mare Nostrum: des de Catalunya el nou folk de l’àlbum “L’Efecte Doppler” del talentós trio La Gravetat de Coulomb; encara des de casa nostra “Ethymos”, òpera prima instrumental del cançoner català del duet Diode; des d’Alemanya “Cycles”, obra etno-jazzística del virtuós sirià de l’oud Daisam Jalo; des de Bèlgica “Music for Shepherds & Sultans”, un disc del trio format pel xipriota Michalis Kouloumis, el belga Tristan Driessens i la catalana Míriam Encinas; i acabem a Dinamarca amb la música d’AySay, un jove trio comandat per la kurda Luna Ersahin que en el disc “Köy” fusionen sons tradicionals d’Anatòlia i Kurdistan amb gèneres contemporanis.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #795 (Del 5 al 15 d’octubre de 2023)
Ja estem aquí de nou amb la nostra edició #795, un programa de dues hores amb el qual intentarem que estigueu com a mínim entretinguts i, si pot ser, fins i tot emocionats amb les nostres presentacions discogràfiques. Comencem el viatge a Brasil amb “Vapor”, el nou i flamant àlbum de Bixiga 70, mestres de l’afrobeat llatinoamericà que tornen a primera línia després de diversos canvis en la formació. Seguim amb un peu a Haití i l’altre a Bèlgica amb Somanti”, segon llarga durada de Chouk Bwa & The Angstromers, unió de bandes que fusionen sons rituals del vudú amb electrònica. En l’espai tot terreny quatre propostes més que interessants: des de Polònia i Bulgària “Balkan Grooves”, disc del Trio Grekow Peev Tsvyatkov; des de Irlanda “The Irish Revolution”, obra en solitari del veterà membre de Clannad Pól Brennan; des de Dinamarca “Kort og Godt” àlbum de folk pur del quartet Jyds Pa Naesen; i des del sud d’Itàlia “Curannera”, un disc del trio de Taranto Yarákä que aviat tindrem en directe en el Centre Cultural Can Balmes de Santa Maria de Palautordera. Acabem l’edició en clau flamenca i contemporània amb les fusions fenomenals del disc “Legados” de la formació madrilenya Rasa, comandada pel compositor i guitarrista argentí Leandro Bianchi.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #794 (Del 28 de setembre al 8 d’octubre de 2023)

A Demésenllà no podem parar; ens arriben tantes músiques delicioses que feina tenim per seleccionar-les i incloure-les en les nostres emissions setmanals de dues hores. Just aquesta setmana fa vint anys que naixia aquesta aventura anomenada Demésenllà, i ho celebrem iniciant aquest programa #794 des de França amb una obra superba i ben marxosa, “Souk System”, nou àlbum del versàtil músic d’arrels algerianes Hocine Benameur que ens convida a ballar amb les seves fusions de música magribina i electrònica. Tot seguit anem a Alemanya per gaudir amb “Fiction and Folklore”, segon treball del septet cosmopolita Lakvar amb sons contemporanis basats en tradicions de l’Europa Oriental i el Caucas. En la secció eclèctica dues propostes que ens arriben des de Bèlgica: “High on Life”, un disc del grup Marvara que ens transporta a terres nòrdiques, i “Ephemera”, cinquè àlbum del trio de gaites cèltiques Griff Trio. En la secció estrictament femenina altres tres obres fantàstiques: des dels Estats Units “Monajat”, nou treball de la cantant d’arrels iranianes Galeet Dardashti; des de Bòsnia i Hercegovina “Fadolinka 2.0”, fusions de fado i sevdah de Maja Milinkovic; i des de França “Yoshitsune”, un treball experimental de Poil Ueda, formació nascuda de la unió entre el grup Poil i l’artista japonesa Junko Ueda.

 


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #791 (Del 7 al 17 de setembre de 2023)
Anem aquesta setmana amb l’edició Demésenllà #791, segona de la 21a temporada d’aquest modest programa que, contra tot pronòstic, aviat complirà els 20 anys d’existència, dues dècades de músiques formidables d’arreu del planeta. En aquesta ocasió comencem el viatge des de Catalunya i França amb “Oriente Lux - Dialogue of Souls”, doble àlbum superb de sons tradicionals en mode orquestra concebut i dirigit pel gran Jordi Savall i amb els músics, majoritàriament refugiats, del conjunt Orpheus 21. Tot seguit anem a terres balcàniques amb “Medna Roso”, obra fabulosa del quintet polifònic femení amb seu a Croàcia Pjev, l’organista britànic Kit Downes i el saxofonista neozelandès Hayden Chisholm. En l’espai tot terreny quatre propostes més amb aires ancestrals: des de Bèlgica “Last Breaths from Aleppo”, àlbum del sextet Jawa amb majoria de músics sirians; de creació cosmopolita, “Erato”, nova edició discogràfica del projecte Kairos Collective amb sons de l’Europa Oriental; des de Madrid “When the Sun Rises”, disc del duet de virtuosos format per l’iranià Kaveh Sarvarian i el sirià Hames Bitar; i des de Grècia “Plexoudes”, tercer treball de folklore hel·lènic del jove oudista Thomas Meleteas. Acabem l’edició en clau flamenca amb una nova obra singular procedent de terres llunyanes, "Refugee in the Sea", òpera prima del talentós guitarrista Tarek Ghriri, sirià d’ancestres palestins resident al Canadà.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #790 (Del 31 d’agost al 10 de setembre de 2023)

Arrenquem la nostra 21a temporada en antena amb les piles ben carregades i moltes ganes de compartir amb vosaltres un munt de músiques meravelloses d’arreu del planeta amb la inspiració tradicional com a denominador comú. Ocupem principalment aquesta edició #790 amb música de quatre les bandes que formaran part els dies 15 i 16 de setembre de la programació de la 3a edició de FestiBalmes, festival de músiques del món del Baix Montseny del que som la direcció artística: gaudim d’entrada amb la presentació de “Don’t Worry About th Life”, nou disc d’afrobeat del ghanès resident a Barcelona Kwame Adzraku; tot seguit revisem músiques ja escoltades anteriorment amb les tres bandes que tocaran a FestiBalmes dissabte 16 de setembre: “Posidonian Poetry” del grup cosmopolita català d’etnojazz mediterrani Ombra; “From Now On” de la banda italiana de música celta contemporània Willos; i “World Wedding Party”, EP d’etnodance electrònic del duet turc Shasha Khan. Tanquem el programa amb la nostra secció més femenina amb l’audició de diversos temes de “Leon”, el nou i brillant àlbum de la talentosa compositora i violoncel·lista brasilera resident a França Dom La Nena.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ ESTIU #058 (Del 24 d’agost al 3 de setembre de 2023)

Anem aquesta setmana amb l’última edició estiuenca d’aquest any 2023, darrer programa abans de l’inici de la nostra 21a temporada en antena amb dues hores de músiques tan eclèctiques com fantàstiques. Comencem el viatge a la vila alacantina de Villena amb “México”, quart i últim disc de la tetralogia “El Desconocido Levante Español” del versàtil músic Luis Giménez Amorós; continuem pel Quebec amb “Traverse”, obra de la gran virtuosa del violí Laura Risk, música nascuda a la ciutat californiana de San Francisco; per Sardenya amb “Níjar”, nou treball del genial i experimental músic Paolo Angeli; pels Països Baixos amb l’EP de debut “Fragmentos del Olvido” del singular duet de sons ibèrics i llatins Triana y Luca; pel Regne Unit amb “Tarkabarka”, nou àlbum del grup cosmopolita Balamuc i els seus sons gitanos dels Balcans; per Sèrbia amb “Biljur”, últim treball discogràfic de Bilja Krstic & Bistrik Orchestra; i, finalment, per França amb “Duo – Alone”, nou disc del virtuós pianista i citarista d’arrels vietnamites Try Nguyen.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ ESTIU #057 (Del 17 al 27 d’agost de 2023)

Si en la passada edició passejàvem per països de temperatures força refrescants, en aquesta edició estiuenca #057 anem de cap cap a contrades de climes ben càlids. Comencem en la costa del Pacífic de Colòmbia amb el disc “Aguajes de Mar y Manglar”, l’últim del grup folklòric Cantares del Pacífico; seguim després per la ciutat quebequesa de Montreal amb “Estética de Rumbero” de l’orquestra Lengaïa Salsa Brava, formació de salsa pura i amb membres procedents de diversos països; de nou per Colòmbia amb “Itan Pa’loyo”, reedició d’un disc de 1986 de Son Palenque que en aquella ocasió es van fer anomenar Kaine Sound Band; per Cuba amb “Guajiro”, nou àlbum del veterà i venerat guitarrista, cantant i compositor Elíades Ochoa; per l’illa índica de La Reunió i amb un peu encara a Cuba amb “In Lèr”, àlbum del grup Saroyé que fusiona maloya i rumba; per Nigèria amb “Igbo Amaka”, obra del gènere igbo highlife cultivat per Okwy Osadebe & Highlife Soundmakers; acabem el viatge amb “The Sky Is The Same Colour Everywhere” obra superba d’un duet de virtuosos, l’iranià Kayhan Khalor amb el seu kamancheh i el gran músic malià Toumani Diabaté amb la seva kora.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ ESTIU #056 (Del 10 al 20 d’agost de 2023)
Anem aquesta setmana a refrescar-nos amb la segona edició estiuenca de 2023 on trobareu set novetats discogràfiques nord-europees ben engrescadores. Sortim des de Finlàndia amb el disc homònim d’Helsinki Klezmer Kapelye, formació de sons klezmer amb dues dècades d’experiència. Seguim encara a Finlàndia amb “Amicum”, un disc de folk contemporani del pianista Timo Alakotila i l’acordionista Johanna Juhola. Passem a continuació per Suècia amb “Elements”, nou disc de Lena Jonsson Trio amb el lideratge de la virtuosa violinista; tornem a Finlàndia amb “Not a Violin Duo” del duet de virtuosos violinistes Tero Hyväluoma i Esko Järvelä. Seguim per Dinamarca amb “Sorgenfri” del duet Svobsk amb l’acordió i el violí com a instruments protagonistes; per Estònia amb “Stories of Stonia” de la compositora, cantant i multi-instrumentista Mari Kalkun. Acabem el camí als Països Baixos dels anys 70 del segle passat amb “Live en Demo Opnames 1978 – 1981“, un recull de cançons del fantàstic trio folk Pijpekruid enregistrades en directe en aquells anys.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ ESTIU #055 (Del 3 al 13 d’agost de 2023)

Ja estem aquí de nou amb el cabàs ple de músiques fantàstiques en aquesta edició estiuenca número #055, primera de les quatre que ens serveixen de pont entre el final de la 20a temporada i l’inici de la 21a. Comencem el viatge sonor amb el disc “The Beginners Guide to Sublime Frequencies Volum 1 & 2” amb artistes dels anys 60 i 70 del segle passat procedents de diversos països de sud-est asiàtic i en clau de fusions entre tradició i sons contemporanis de l’època; tot seguit cap Botswana amb “Various Artists - Taa! Our Language May Be Dying, but Our Voices Remain (Botswana)”, producció de l’estatunidenc Ian Brennan amb peces atàviques en llengua taa, parla al límit de l’extinció; després “V.A. Chlopi, Wesele Boryny”, àlbum amb peces de folk polonès en estat pur; a continuació “MinYo Songbook Vol. 1” de Tokyo Minyo Club i folk contemporani nipó; cap a diverses repúbliques de la Federació Russa amb “Shuldyrte: Udmurt, Mari and Karelian Music”, obra de Shuldyr Ensemble; encara a Rússia amb “My Golden-Winged Dove: Russian Songs from Siberia (Irkutsk Region)” amb el grup folklòric polifònic Kovcheg Club Ensemble; acabem amb “The Way The Evening Speaks”, debut discogràfic de Spruce Ritual, un projecte de fusió entre la música clàssica de cambra i la música clàssica del nord de l’Índia.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #789 (Del 27 de juliol al 6 d’agost de 2023)
Anem aquesta setmana amb la quarta edició de resum i última de la temporada Demésenllà 2022/2023, 11 mesos de músiques formidables que hem intentat condensar en quatre programes amb els que hem voltat per desenes de territoris musicals d’inspiració tradicional. Iniciem el camí de l’edició #789 a Catalunya amb Dani Jané i Marta Casals, i continuem per territori aborigen australià amb Ngulmiya, per Sèrbia amb Mr Zarko, pel Quebec i l’Àfrica amb Sophie Lukacs, per Itàlia amb Hiram Salsano, per Dinamarca amb Vesselil, pel Kurdistan amb Danûk, de nou per Itàlia amb Yaràkä, per Bèlgica amb Rumbaristas, per Suècia, Noruega i la Península Ibèrica alhora amb Groupa, des de Bèlgica i per la ruta de la seda amb Osuna, per Mali amb Al Bilali Soudan, per Sibèria amb Shono, per Afganistan amb el salmantí Michel Gasco, pels Països Baixos i aromes africans amb Teun Creemers, per Suècia amb Väsen, pels Andes d’Equador amb Humazapas, altre cop per Kurdistan amb Saîdê Goyî, novament per Catalunya amb Magalí Sare i Manel Fortià, per Iran amb Rastak i, per concloure els nostres viatges musicals de la temporada, per Finlàndia amb Frigg.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #788 (Del 20 al 30 de juliol de 2023)

Ja estem aquí de nou preparats per combatre les calorades amb una sessió de dues hores de músiques ben engrescadores i refrescants, les que recull aquesta tercera edició de resum de la 20a temporada Demésenllà. Iniciarem el viatge a Rússia amb Merema i continuarem per Suècia amb Symbio, pel País Valencià amb Mara Aranda, per Mali amb Inna Baba Coulibaly, per Castella i La Manxa amb Folkidelia, per Bèlgica amb la cosmopolita Jiraan Ensemble, per Hongria amb Cserepes, per França amb aires haitians amb Moonlight Benjamin, per terres siberianes amb Kiberspassk, de nou per França amb l’algeriana Houria Aïchi, per Turquia amb Mircan Kaya, altre cop per la Federació Russa amb Kunel Zhyrlyi Ensemble i Sarashly Ensemble, per França i Mali simultàniament amb Clément Janinet & Adama Sidibé, per Letònia amb Auli, per Ghana amb King Ayisoba, pels Països Baixos amb aromes turcs amb Altin Gün, per Mèxic amb Son Rompe Pera, pel Marroc amb Driss El Maloumi, per la República de Bashkortostan de la Federació Russa amb Hazina, per Itàlia amb Karkum Project, altre cop per França amb el cantaor granadí Luis de la Carrasca, novament per Mali amb Ali Farka Touré, per Itàlia amb els aires celtes de Willos i, per acabar la singladura musical, per Grècia amb Vasilis Nalbantis.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #787 (Del 13 al 23 de juliol de 2023)
Anem aquesta setmana amb la segona de les quatre edicions que enguany dedicarem a repassar les músiques més al·lucinants que ens han acompanyat en la nostra 20a temporada en antena. Arrenquem al Canadà amb el duet ucraïnès Balaklava Blues, i continuem després encara al Canadà amb els sons perses de Constantinople i Kiya Tabassian i de la belga d’origen tunisià Ghalia Benali, passem tot seguit per la Bretanya francesa amb Denez Prigent, per Catalunya amb Flow, per Turquia amb Gaye Su Akyol, de nou per Catalunya amb Arnau Obiols, pels Estats Units amb aromes sicilians amb Michela Musolino, per França amb els ritmes africans de Montparnasse Musique, pel Quebec amb aires del l’Europa Oriental i el Pròxim Orient amb Taraf Syriana, per Galícia amb Tanxugueiras, per Rússia amb Art Project Vily, per Finlàndia amb Anne-Mari Kanniainen, pel País de Gal·les amb Vrï, per Bèlgica amb sons d’Anatòlia i Bengala amb Baul Meets Saz, per Polònia amb Kroke, per Turquia i Alemanya alhora amb Derya Yildirim & Grup Simsek, per Síria amb Mohamad Zatari Trio, per Castella i Lleó amb Eliseo Parra, per Níger amb Studio Shap Shap, per França amb Try Paradise i fusió de sons de l’Índia, Anatòlia i Trinitat, per diversos llocs de l’Orient Mitjà amb Javid Afsari Ensemble i Zarbang  Percussion Ensemble, per Grècia amb Dimirtris Mystakidis, pels Països Catalans amb Marala i, finalment, pel nord de Pakistan amb Amir Hayat.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #786 (Del 6 al 16 de juliol de 2023)

Ja som aquí, una setmana més, amb un nou viatge musical Demésenllà, en aquesta ocasió amb la primera de les quatre edicions d’aquest humil espai radiofònic que dedicarem enguany a rememorar el bo i millor de la 20a temporada en la seva recta final. El camí d’aquest primer capítol de resum arrenca a Itàlia amb Folkatomik; passem després per Nigèria amb Oriental Brothers International Band, per Turquia amb Ali Doğan Gönültaş, per Castella i Lleó amb Amalgama, per Alemanya amb aromes balcànics amb Halva, per l’illa caribenya d’Haití amb Wesli, per Brasil amb Maga Bo, per Mali amb Vieux Farka Touré, per Síria amb Maya Youssef, per Gabon amb Orchestre Massako, de nou per Itàlia amb Fanfara Station, per Finlàndia amb Solju, per Iran amb Shadi Fathi & Bijan Chemirani, per Perú, Japó i Argentina simultàniament amb Mia, per Bolívia amb Timpana, altre cop per Itàlia amb Karkum Project, per Catalunya i Senegal alhora amb Momi Maiga, per Senegal i França al  mateix temps amb Ablaye Cissoko & Cyrille Brotto, per Letònia amb Auli, per Cuba amb Elíades Ochoa, per Armènia amb Ilda Simonian, per Israel amb aires egipcis amb Simon Shaheen, una vegada més per Itàlia amb Rachele Andrioli i, finalment, pel Regne Unit amb Agent Starling.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #785 (Del 29 de juny al 9 de juliol de 2023)
Ja som aquí una setmana més amb una nova edició Demésenllà, en aquest cas l’última de format estàndard de la nostra 20a temporada en antena, prèvia a les que dedicarem, com de costum, a repassar el bo i millor dels darrers deu mesos. Comencem el camí a l’Iran amb “Essentials”, disc de compilació de Rastak, súper grup de folk contemporani que repassa amb aquesta edició discogràfica un quart de segle d’aventures musicals. Tot seguit anem a Finlàndia per xalar amb un altre súper grup ben bregat, Frigg, septet de virtuosos de les cordes que celebren dues dècades de carrera amb l’edició de “Perintö”. En la nostra secció tot terreny dues propostes ben xules: des de Itàlia “Liburia Trip”, nou i innovador disc de Brigan, trio de sons cèltics de la regió de Campania; i des de Canadà “Universal Echoes”, àlbum reivindicatiu de Kuné, Canada’s Global Orquestra, formació amb músics d’orígens ben diversos. Tanquem l’edició amb altres tres estupendes presentacions discogràfiques en mode ancestral: des de la regió siberiana d’Irkutsk “Farewell my Dear Native Village”, sons polifònics femenins d’arrels ucraïneses del grup Bereginya Ensemble of Batama Village; des de Turkmenistan “Journey Across the Steppes”, un disc del jove cantant i virtuós del dutar Oghlan Bakhshi; i des de Rwanda “Made in Gatagara: Music from Rwanda”, obra del quartet de sons atàvics Ababeramuco.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #784 (Del 22 de juny al 2 de juliol de 2023)

Benvingudes i benvinguts a una nova edició Demésenllà, programa musical radiofònic amb el que cada setmana fem un al·lucinant viatge sonor de dues hores pels horitzons musicals més engrescadors dels sons tradicionals o dels que se n’inspiren. Arrenquem l’edició #784 des de l’Equador amb “Sara Mama”, fantàstic debut discogràfic del grup folklòric Humazapas, originari de la comunitat quítxua de Turucu en plena serralada andina. A continuació ens desplaçarem a terres kurdes amb “Jinê”, segon disc del veterà músic Saîdê Goyî, pura tradició musical rescatada per als temps contemporanis pel gran Ali Doğan Gönültaş. En l’espai multi-usos dues propostes amb aires tropicals: des de Togo “Ago”, primer àlbum del grup de música urbana feminista Nana Benz du Togo; i des dels Estats Units “History”, obra del súper grup Bokanté amb fusió de jazz rock amb sons afro-caribenys. Tanquem l’edició amb la nostra secció “Mare Nostrum”, en aquesta ocasió amb dues propostes parides en terres catalanes: “reTORNAR”, nou disc del duet format per la cantant i multi-instrumentista Magalí Sare i pel contrabaixista Manel Fortià amb traces de sons de Llatinoamèrica; i “The Garden of Senses”, tercer àlbum del trio Meditarràniam amb noves fusions d’aires orientals sobre sons propis del Mediterrani.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #783 (Del 15 al 25 de juny de 2023)

No hi ha setmana sense una bona dosi de músiques de més enllà del temps, de més enllà de les fronteres, de més enllà de les modes passatgeres... aquests són els nostres lemes i un cop més en serem fidels. Comencem el viatge musical número #783 des de Salamanca amb “Afghan Music in Exile, Mashhad 2022”, una fantàstica producció del músic i productor Michel Gasco que ens convida a gaudir amb sons atàvics de l’Afganistan de la mà d’alguns dels músics més importants del país asiàtic i que viuen a l’exili. Anem després a la ciutat neerlandesa d’Arnhem per escoltar “Naamu”, debut en solitari del músic Teun Creemers, bregat en estils contemporanis i que s’estrena amb aquest àlbum de fusió amb tradicions de l’Àfrica Occidental. En la nostra secció més flexible quatre propostes més que interessants: des de Suècia “Melliken”, nou disc del venerat duet Väsen per celebrar quatre dècades de carrera, des de Grècia dues composicions experimentals de Voodoo Drummer, alter ego del bateria Chris Koutsogiannis; des de França el càlid debut homònim de Parranda La Cruz, quartet de músics d’origen veneçolà; i des de Jamaica “Family Affair”, nou àlbum de reggae en estat pur del grup Inna de Yard. Acabem l’edició en clau flamenca amb “Zwaluwe”, un disc del gran guitarrista belga Myrddin de Cauter amb la seva filla Imre al violoncel.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #782 (Del 8 al 18 de juny de 2023)
Ja som aquí, una setmana més, amb una nova edició Demésenllà, la número #782 que us permet voltar per diversos racons de la geografia planetària a través de les seves músiques tradicionals o aquelles que se n’inspiren. Iniciem el nostre viatge de dues hores des de la ciutat maliana de Timbuctú, bressol del quartet de músics tuareg Al Bilali Soudan que ens delecten amb els sons atàvics de la seva terra en el disc “Babi”. A continuació ens desplacem a la República de Buriàtia, en el cor de la Sibèria, per gaudir amb “Kolkhozoy Traktor”, nou àlbum de fusions de folklore i rock del quartet Shono comandat pel talentós i violinista i cantant de gola Alexander Arkhincheev. En l’espai multi-usos tres propostes d’allò més diverses i brillants: des de la localitat vallesana de Cànoves “From Ireland to Jamaica”, nou treball de The Celtic Reggae Revolution amb fusions dels gèneres indicats en el nom de la banda; des del sud d’Itàlia “Passione Meridionale”, obra instrumental de folk contemporani del duet de talentosos acordionistes Alessandro Gaudio i Salvatore Pace; i des de Bèlgica “Ocho Manos – Tome 1”, nou disc del virtuós de les cordes Karim Baggili, músic d’arrels jordanes i bosnianes. Concloem l’edició de nou des de Mali amb “London Ko”, el nou àlbum de la nova gran diva de les músiques africanes, Fatoumata Diawara, amb fusions múltiples i col·laboracions estel·lars.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #781 (De l’1 a l’11 de juny de 2023)
Ens acostem a l’estiu a l’Hemisferi Nord i hem d’anar-nos preparant, com ja es costum, a unes importants calorades... comencem a refrescar-nos, doncs, amb dues hores de músiques meravelloses d’arreu del planeta. Arrenquem l’edició Demésenllà #781 des de terres nòrdiques amb “Kind of Folk – Vol. 4 Iberia”, disc dels veterans Groupa, de Suècia i Noruega, que en aquesta obra superba fusionen el seu folk amb el de terres ibèriques de la mà de quatre col·laboradores de Castella i Lleó, Portugal i Euskadi. Tot seguit anem a Bèlgica per gaudir amb el nou treball del trio Osuna i el seu disc “Along the Silk Road” que ens condueix per la ruta de la seda i les seves músiques. En l’espai eclèctic tres propostes de nivell inqüestionable: des de Finlàndia “Stuffed Pockets”, debut del duet Ville & Tommie amb trobada de folk nòrdic i britànic; des de l’illa de Xipre “Throisma Remixed”, remescles del darrer disc en solitari de l’amic Antonis Antoniou amb col·laboració de discjòqueis estel·lars; i des de Croàcia “Ode Dite”, disc en solitari del versàtil virtuós de les cordes Adam Semijalac. Enllestim l’edició en clau ancestral amb dues propostes ben contrastades: des de Belize “Biama”, el primer disc en estudi de Lebeha Drummers, grup de l’escola de percussions Lebeha Drumming Center; i des de la regió moldava del nord de Romania, “Moldavia: Peasant Tunes from the Old Land of Hârlău”, àlbum amb cançons atàviques en mans del trio format per Neculai Florea, Nicolae Amarandei i Valentin Bălășoiu.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #780 (Del 25 de maig al 4 de juny de 2023)

Anem consumint les darreres edicions primaverals del nostre modest programa, aquesta setmana amb la número #780 en la qual, per acumulació de magnífiques propostes en aquesta línia temàtica, dediquem les dues hores a músiques d’aromes indiscutiblement mediterranis. Iniciem el camí des de terres germàniques amb “Morïk”, formidable àlbum de debut del grup Danûk format majoritàriament per músics d’origen kurd. Tot seguit anem de nou al sud d’Itàlia amb “Curannera”, un disc deliciós de sons folklòrics contemporanis de la mà del trio Yaràkä, originari de la ciutat de Taranto. A continuació tres propostes ben xules en mode tast: des de terres catalanes i amb un peu a l’Iran, “L’Orient Espèss”, òpera prima del grup Suk Ensemble amb fusions singulars entres sons tradicionals i contemporanis; des de Síria “Transe Soufie des Deviches Tourneurs de Damas”, el nou treball del conjunt de música i dansa sufí Ensemble Al-Kindi amb la veu de Sheikh Hamed Daoud; i des de Bòsnia i Hercegovina “The World and All That It Holds”, últim disc del gran Damir Imamovic, emperador indiscutible del gènere sevdah. Acabem l’edició des de Bèlgica amb “Malabares”, segon treball del quartet cosmopolita Rumbaristas, mestres de les rumbes mestisses que compten per a l’ocasió amb col·laboracions estel·lars d’artistes ibèrics.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #779 (Del 18 al 28 de maig de 2023)

Ja hi tornem a ser, una setmana més, preparats per guiar-vos en un nou i al·lucinant viatge a través de diversos racons del planeta, llocs propers o remots que coneixerem millor gràcies a les seves músiques tradicionals o les que se n’inspiren. Comencem el camí a la regió italiana de Campania amb “Bucolica”, un àlbum brillant de folk contemporani amb el qual la jove cantant Hiram Salsano s’estrena en solitari. Tot seguit anem cap a Dinamarca per xalar amb “Til Kirsten”, fantàstic àlbum de folk nòrdic amb el trio Vesselil, joves virtuoses de les cordes amb arc. En la nostra secció més flexible quatre presentacions discogràfiques: des de Kirguizistan “Aleksandrovka, Milyanfan: Dungan Music from Kyrgyzstan”, obra del grup folklòric Yunchin Ensemble; des de França “Louken” amb la cantant d’arrels tunisianes Wifa; des de l’Índia i Turquia “Hues of Imagination”, disc del duet format per Swarupa Ananth amb tablas i Melisa Yildirim amb kamancha; i des de Noruega “Kilden”, àlbum del grup Osterlide amb sons nòrdics ancestrals amb rubab i arranjaments ben contemporanis. Acabem l’edició en el nostre particular tablao amb “A Tribute to Paco de Lucía”, fabulós treball d’homenatge al gran guitarrista d’Algeciras interpretat pel grup danès Flamenco Passion i alguns col·laboradors, també danesos, de nivell incontestable.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #778 (De l’11 al 21 de maig de 2023)Som-hi! Tenim aquesta setmana un bon grapat de músiques fantàstiques per mostrar-vos, escollides entre la infinitat que ens arriba constantment i entre la que tenim el repte de fer una acurada selecció. Arrenquem l’edició des de França amb “Monsters and Fantastic Creatures”, quart disc del trio cosmopolita Violons Barbares, creadors d’increïbles fusions entre sons balcànics i cant de gola de Mongòlia. Seguim fent via des de la ciutat alemanya de Berlin amb “L’Amour Fatal”, nou àlbum de Mr Zarko, formació de sons balcànics amb vents potents i traces rockeres comandada pel músic serbi Zarko Jovisevic. En la secció eclèctica tres propostes ben atractives: des d’Istanbul “On Our Way”, obra del quintet Light in Babylon liderat per una cantant israeliana d’arrels iranianes; des de Suècia “El Faro”, un treball del grup Sirocco que remena tradicions musicals jueves diverses; i des de Colòmbia “100 Años de Sexteto Palenquero”, com el títol indica, celebració del centenari del grup afro-colombià Sexteto Tabalá. Acabem l’edició en clau femenina amb una òpera prima que ens arriba des de la ciutat de Montréal, “Bamako”, un disc de la jove compositora, cantant i virtuosa de la kora d’origen hongarès Sophie Lukacs que fusiona magistralment les tradicions mandinga i el folk nord-americà.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #777 (Del 4 al 14 de maig de 2023)
Ben contents estem, una setmana més, de poder-vos obrir una ampla finestra perquè pugueu contemplar una panoràmica dels paisatges musicals més al·lucinants del planeta en el terreny de les músiques tradicionals o les que se n’inspiren. Iniciem el camí d’aquesta edició Demésenllà des de Canadà amb “Weyn Allah”, quart àlbum del quartet Al Qahwa on els de Toronto fan un pas endavant en la fusió dels sons aràbics i els contemporanis. Tot seguit anem a Hongria per gaudir amb les peces de “Martin György Kalotaszegen”, obra del quartet Erdofu que ens trasllada a la regió de Transilvània i les seves més atàviques tradicions sonores. En la secció eclèctica tres propostes ben atractives: des de Galícia “O’ Clasico Fol”, disc de Boroa, projecte comandat per la talentosa gaitera Sabela Olivares; des de terra catalana “Substrats”, disc de Guillem Ballaz amb el pandero quadrat com a fil conductor; i des dels Països Baixos “Ancient Voices”, obra del virtuós de la flauta de pa Hance Marchal. Tanquem l’edició amb la nostra secció de sons ancestrals amb dues propostes discogràfiques més: des de Polònia “Poglosy”, àlbum del grup folklòric Kapela Niwinskich amb peces de zones rurals del cor del país; i des de Suècia “Scanian Very Old Pop”, un treball del trio Hialosa amb sons populars de la regió d’Scània.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #776 (Del 27 d’abril al 7 de maig de 2023)

Ja estem aquí una setmana més disposats a mostrar-vos durant dues hores una nova tongada de propostes musicals d’alt nivell que ens han de portar per diversos i engrescadors paisatges musicals d’arreu del planeta. Sortim des de terres catalanes amb “Mnemòsine”, preciós disc de Dani Jané i Marta Casals que reinterpreten peces del cançoner popular català amb màgia i energia sorprenents. Encara a la Península Ibèrica, ens desplacem cap a Euskadi per gaudir amb “Hauxe Da!”, òpera prima de Kuttune, súper banda que remena amb mestria sons de la seva terra i d’altres parts de la pell de brau. En la secció multi-usos quatre fenomenals propostes: des del Regne Unit “Duhovi”, nou disc del duet serbi-britànic de sons romanins Faith & Branko; des de Bèlgica “Hijaz + Strings”, àlbum d’etnojazz del grup Hijaz; des de la terra de Arnhem, al nord d’Austràlia, “Ngulmiya”, disc de fusió de cants atàvics aborígens i instrumentació clàssica del venerat Ngulmiya Nundhirribala; i de nou des de Bèlgica “Lys”, obra instrumental de follk contemporani a base de cordes del trio Snaarmaarwaar. Acabem l’edició de nou en terres ibèriques amb “Transiciones”, tercer àlbum en solitari del bregat virtuós murcià de les cordes Juan José Robles.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #775 (Del 20 al 30 d’abril de 2023)

Anem aquesta setmana amb una nova edició Demésenllà a la que hem volgut donar un aire especial i monotemàtic, el de les músiques africanes sigui on sigui que aquestes hagin estat creades i interpretades. Des de França “Trois”, tercer àlbum de fusions electròniques del grup franco-algerià Acid Arab; des de Mali i amb la mirada posada a Nigèria “Ségou to Lagos”, nou disc del músic Solomane Doumbia; des de terres belgues el debut homònim del grup Sheikhs Shikhats & B'net Chaabi, projecte que fusiona jazz i sons del Magrib; des d’Austràlia  “Kaïra”, treball discogràfic de Bassidi Koné, percussionista i balafonista d’origen malià; des de Nigèria “Nwanne Bu Ife”, obra d’Azuka Moweta & His Anioma Brothers Band a ritme d’itbo highlife; des de terres britàniques “The Berlin Sessiion”, després de dècades de silenci, el nou àlbum dels somalis Dur-Dur Band Int., de nou des de França “Africa Mama”, nou disc del músic d’arrels guineanes Djeli Moussa Condé; altre cop des de Bèlgica “Ana Aïcha”, un disc de la banda belga-marroquina Gaïsha; acabem el viatge a Malawi amb el disc de debut homònim de la jove i prometedora cantant Keturah.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #774 (Del 13 al 23 d’abril de 2023)
Som-hi! Aquí estem una setmana més amb ganes de compartir amb la gent sensible i de bon criteri una nova sessió musical de dues hores que, com de costum, ens porta a diferents espais sonors de diversos punts del planeta. En aquesta ocasió us convidem a un viatge molt especial construït amb nou propostes de músiques ancestrals: comencem a Macedònia del Nord amb “Dobrila & Dorian Duo 2: Pile šareno”, disc del duet format per Dobrila Grasheska a la veu i per Dorian Jovanovic a les cordes; des de Pakistan “The Colours of Rubab”, nou treball del virtuós del rubab Gulab Afridi. A continuació quatre àlbums parits en diversos territoris de la immensa Federació Russa: des de la República de Mari en la conca del riu Volga “Mikräk: Mountain Mari Music” de Zinaida Ignatyeva i Arseniy Yaytsov; des de la República de Calmúquia, al nord-oest del mar Caspi, “Khalmg Dombr: Kalmyk Instrumental Music”, obra del virtuós del dombra Arslan Shavgurov; des de la província siberiana d’Irkutsk la música del poble golendra en el disc “Made in Novyny” de la formació polifònica femenina Kvitochka Ensemble i la del disc “Marininsk” del quartet polifònic també femení Lenushka Ensemble, descendents dels bielorussos allà migrats fa més d’un segle. Anem després a Rwanda per gaudir amb “Maître of Inanga: Music from Rwanda”, àlbum del gènere inanga del músic Vianey Mushavizy; des d’Azerbaidjan “The Oldest Voice in the World (Azerbaijan); Thank you for Bringing me Back to the Sky”, obra amb veus ancianes promoguda pel productor californià Ian Brennan; i des de l’Índia “Sounds of the Soul”, últim un disc del mestre de l’slide guitar Debashish Battacharya.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #773 (Del 6 al 16 d’abril de 2023)

Ja estem aquí de nou amb un nou lliurament de músiques formidables que esperem us complaguin; set noves propostes discogràfiques per viatjar pel món a través dels seus ritmes i melodies més engrescadors. Comencem el camí a Mali amb “Voyager”, àlbum que recull temes fins ara inèdits d’un mite de la música africana, el desaparegut Ali Farka Touré, pioner i emperador indiscutible del blues del desert. A continuació anem cap a Itàlia per xalar una bona estona amb les cançons del disc “From Now On”, últim llarga durada del grup Willos especialitzat en sons cèltics. En l’espai multi-usos tres propostes engrescadores i variades: des de Grècia “Byzantine Music through the Microtonal Trumpet”, obra impactant del trompetista Vasilis Nalbantis; de nou des de Mali “Ali”, disc fenomenal de Vieux Farka Touré i el trio nord-americà Khruangbin; i des de Finlàndia “Concert in Stereo”, disc en directe del grup Tsuumi Sound System. Acabem l’edició en clau mediterrània amb “De la Terra”, debut discogràfic de Ros, projecte del virtuós català del sac de gemecs Ricard Ros i Roig; i de nou des de Itàlia “Le Grand Tour Vol. 1”, nou treball discogràfic del sensacional trio folk Ensemble Sangineto.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #772 (Del 30 de març al 9 d’abril de 2023)

Us convidem una setmana més a acompanyar-nos en un nou i formidable viatge musical de dues hores per tastar les músiques d’inspiració tradicional de diversos racons del planeta, alguns de ben propers i altres de contrades llunyanes. Comencem avui la singladura sonora a Itàlia amb “Sahira”, nova i versàtil obra de Karkum Project que en aquesta ocasió, salpant des del Mediterrani, ens porta a diversos punts de l’Àfrica i l’Índia. Tot seguit ens traslladem a terres britàniques amb “Music from the Temple of Light”, nou disc del gran Peter Culshaw, músic bregat i versàtil que amb aquest àlbum fa l’ullet als sons tradicionals de l’Índia. En la secció eclèctica tastem tres engrescadores propostes: “Healing Rituals” de la compositora, cantant i flautista franco-siriana Naïssam Jalal; des de Galícia “O Vento que Lambe a Miñas Feridas”, el nou treball del grup de culte Sangre de Muérdago; i des de Croàcia “Moje Srce se Reskoli”, edició discogràfica de Dunja Knebl i Adam Semijalac. Acabem l’edició #772 en clau flamenca amb “Baró Drom”, el nou i brillant àlbum del magnífic i entranyable cantaor granadí resident a la ciutat francesa d’Avignon Luis de la Carrasca, bon amic a qui recentment hem vist i escoltat en directe en la 22a edició del Festival Andalou de la seva ciutat.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #771 (Del 23 de març al 2 d’abril de 2023)

Ja estem aquí, una setmana més, amb una nova edició Demésenllà entre les mans, un espai musical radiofònic de dues hores que us convidem a seguir si és que us ve de gust gaudir amb ritmes i melodies formidables d’arreu del planeta. Comencem el trajecte en els suburbis de Ciutat de Mèxic amb “Chimborazo”, el segon i espectacular àlbum del quintet Son Rompe Pera, joves mestres de la cúmbia amb marimba portada a territoris pròxims al punk. Després anirem al Marroc per gaudir intensament amb “Aswat”, la nova i majestuosa obra del virtuós de l’oud Driss El Maloumi. En la nostra secció eclèctica tres propostes ben xules i de nou ben variades: des de Colòmbia la reedició del disc “Trotamundos del Sabor” del 1986 dels mítics Son Palenque; des de Finlàndia un parell de peces de “Duos”, obra dels bregats acordionistes Markku Lepistö i Leija Lautamaja; i amb un peu a la Xina i l’altre a Senegal, “Terra Kunda”, àlbum del duet format per Gao Hong amb la pipa i Kadialy Kouyaté amb la kora. Acabem l’edició #771 en clau femenina amb “Atma”, nou llarga durada d’una virtuosa britànica del sitar, la jove d’arrels hindús Roopa Panesar, i des de la República de Baskortostan de la Federació Russa “Naza”, segon i eclèctic treball de fusions del jove quintet femení Hazina, músiques de l’ètnia bashkir.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #770 (Del 16 al 26 de març de 2023)

Tenim en la nostra discoteca tantes músiques formidables per mostrar-vos que se’ns fa llarg el temps entre una edició del nostre modest programa i la següent. Tot arriba, també aquesta edició número #770 que arrenquem des de Ghana amb “Work Hard”, el nou i novament ferotge àlbum del gran King Ayisoba, un dels màxims exponents del gènere autòcton del kologo. A continuació viatgem a Amsterdam, bressol del grup Altin Gün que torna a primera línia amb “Aşk”, una altra obra majestuosa de fusió entre tradicions turques i rock psicodèlic. Traspassem l’equador del programa amb la nostra secció eclèctica i tres estupendes i contrastades propostes: amb un peu a Tunísia i l’altre a Califòrnia, “Tunisian Tale”, disc del duet Didon format per Meriem Ben Amor i Carmen Rizzo; des d’Haití “Pelerinaj”, obra del venerat músic i sacerdot vudú Erol Josué; i des de Mali i Benín “Asro”, àlbum de sons pan-africans de Kala Jula i Gangbé Brass Band. Acabem l’edició en clau ancestral amb dues presentacions de gran nivell: des de les nostres contrades catalanes “Músiques per Emportar-se a Illes Desertes”, obra singular del duet Clavellina d’Aire, projecte fundat per Cati Plana i Jordimaria Macaya; i des de Geòrgia les polifonies atàviques, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, d’”Elesa”, nou treball discogràfic del grup Mze Shina.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #769 (Del 9 al 19 de març de 2023)
Ens acostem a la primavera en l’Hemisferi Nord amb moltes ganes de complaure els nostres sentits amb l’explosió de vida que comporta; per delectar el sentit de l’oïda ens avancem a l’estació amb una fantàstica sessió musical de dues hores. Comencem el viatge amb un peu a França i l’altre a Mali amb “Sokou!”, disc sensacional sorgit de la col·laboració entre el talentós violinista Clément Janinet i del virtuós del sokou Adama Sidibé. Tot seguit ens acostem a Letònia amb “Kekatas”, nou i brillant àlbum de la banda de gaites i percussions Auli i un munt de col·laboradors del planeta folk letó. En l’espai tot terreny tres propostes ben xules: des de Finlàndia “RE”, nou disc del trio Ensemble Gamut! amb una nova visió dels sons medievals; des de la República Democràtica del Congo i França “Kikento”, EP de fusions electròniques i hip hop de Les Mamans du Congo & Rrobin; i des de la Federació Russa “From the Town”, segon àlbum de fusions entre rock i folk del grup Narechie. Tanquem l’edició en clau mediterrània amb dues presentacions més: des de terres catalanes “El Espacio Entre”, nova obra d’aires experimentals del músic i productor Raül Refree; i des de París “Le Pétit Naples: Operátion Sultan”, nou disc de la bregada compositora, guitarrista i cantant italiana Roberta Roman en un espai sonor entre el seu país de naixement i el d’acollida.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #768 (Del 2 al 12 de març de 2023)


Anem aquesta setmana amb la primera edició del mes de març en la nostra 20a temporada en antena, una edició que dediquem íntegrament a músiques fantàstiques d’arreu del planeta en les quals les dones són protagonistes com a creadores, intèrprets, principals protagonistes o tot plegat alhora. Comencem a Turquia amb “Agitlar”, nou àlbum de la gran artista d’arrels mingrelianes Mircan Kaya de rèquiem per les víctimes de la guerra a Ucraïna; tot seguit passem per França amb “Como una Flor sin Raíces”, debut de la compositora i cantant d’arrels sud-americanes Lia; des de l’Índia i Hongria ‘Ghazals & Thumris from the Musical Heart of Budapest’, disc del violinista Deepak Pandit amb la Budapest Symphony Orchestra i amb la preciosa veu de Pratibha Singh Baghel; des de terres britàniques “Blow the Wind Southerly”, disc de clàssics del folk en acapella amb la veu de la versàtil Esbe; seguim pel Quebec amb “Mi Hogar”, latin jazz en estat pur de la mà de la talentosa trompetista Rachel Therrien; des de la regió russa de Txeliàbinsk “Ostrolenska”, polifonies atàviques de l’ètnia nagaybak amb la unió de Kunel Zhyrlyi Ensemble i Sarashly Ensemble. Tanquem l’edició amb un peu a Itàlia i l’altre a Etiòpia amb “Maqeda” del grup Atse Tewodros Project, formació de músics d’ambdues nacionalitats comandats per la gran Gabriella Ghermandi.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #767 (Del 23 de febrer al 5 de març de 2023)
Ja estem aquí una setmana més amb les nostres amples butxaques ben plenes de músiques fantàstiques d’arreu del planeta, escollides sota els criteris bàsic de la qualitat i la diversitat de gèneres. Comencem el nostre viatge sonor número #767 des de la ciutat francesa de Toulouse, allà on viu la música haitiana Moonlight Benjamin qui amb “Wayo”, el seu tercer disc, es consolida com a mestre de la fusió dels sons tradicionals de l’illa caribenya i el rock d’aromes punk. Seguim el camí des de Sibèria, bressol d’una altra esplèndida banda de fusions etno-rockeres, Kiberspassk, que ens impressiona amb “Smorodina”, el seu segon treball de folk metal industrial. En la nostra secció eclèctica tres estupendes propostes de factura ibèrica: des d’Alcalá de Henares “Compàs Magnético”, un EP del grup de sons llatins Contrabandeando; des de l’illa de Mallorca “Espurnes i Coralls”, debut de la sorprenent i prometedora Mar Grimalt; i des de la ciutat de Valladolid, el pur folk castellà-lleonès del duet Alicornio. Acabem l’edició en clau de pura arrel amb “Chants Courtois de l’Aurès”, un àlbum deliciós de la bregada sociòloga i cantant franco-algeriana Houria Aïchi que ens transporta a la serralada de l’Aurès, al nord-est d’Algèria.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #766 (Del 16 al 26 de febrer de 2023)

Benvinguts i benvingudes a una nova edició Demésenllà, dues hores de músiques al·lucinants d’arreu del món basades en els sons tradicionals i sovint entrellaçades amb formes musicals contemporànies de tota índole. Comencem aquesta edició #766 des de Bèlgica amb “Sirto”, formidable obra del grup Jiraan, banda cosmopolita que s’inspira en un territori sonor que va des de l’Orient Mitjà fins als Balcans i en la que trobem, entre d’altres nacionalitats, músics de Síria i de Turquia, països als que homenatgem en un moment terrible després de la brutal sacsejada. Anem tot seguit cap a Hongria amb “The Sold Girls”, el nou i novament inconformista àlbum de la gran Károla Cserepes, talent pur en l’espai de les fusions. En la nostra secció multi-usos quatre estupendes i variades propostes: també des dels Països Baixos “Infinity Live”, disc del grup Ananta a mig camí entre la música clàssica occidental i la clàssica hindú; des de Dinamarca “Vendete Ven”, fusions jazzístiques de la brillant compositora, cantant i violoncel·lista Lea Havelund; des de Lisboa “Din Din”, obra versàtil del músic nascut a Guinea Bissau Kimi Djabaté; i novament des de terres neerlandeses el debut discogràfic homònim d’Entoto Band, esplèndid grup d’ethiofunk. Acabem l’edició en clau mediterrània amb “España”, tercer volum de la tetralogia “El Desconocido Levante Español” del talentós i agosarat músic alacantí Luis Giménez Amorós.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #765 (Del 9 al 19 de febrer de 2023)
Seguim avançant en la nostra vintena temporada en antena amb una nova edició Demésenllà en la qual, com de costum, us convidem a viatjar pel món i les seves músiques més fabuloses durant dues hores. Arrenquem el programa des de Mali, la terra on va néixer la veterana i venerada Inna Baba Coulibaly, una de les veus més importants de les músiques africanes que ens delecta amb les composicions fabuloses de “Guilli Kawral”, el seu nou disc. Seguim el camí per terres ibèriques amb “Paisajes Duales”, segon àlbum dels bregats Folkidelia, quartet de Guadalajara que exploren vies agosarades per renovar el folk ibèric. En la nostra secció tot terreny tres propostes engrescadores: des de Bèlgica “Maelstrom”, debut de Duplex, duet format per dos grans de les fusions; des d’Argentina “El Cantomanto”, nova i versàtil obra de La Fanfarria del Capitán, banda experta en mestissatges diversos; i des de terres britàniques “The Cycle”, òpera prima d’un altre duet d’artistes experts, Raz & Afla, format per l’israelià Raz Olsher i pel ghanès Afla Sackey. Acabem l’edició en clau flamenca amb una nova obra que ens arriba des de terres nòrdiques, “La Tierra Blanca”, segon àlbum de la finlandesa Anna Murtola, una de les cantaores més reconegudes en aquelles contrades apassionades pel flamenc.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #764 (Del 2 al 12 de febrer de 2023)


Traspassem l’equador de l’estació hivernal amb una nova i fantàstica edició Demésenllà en la que, si ho voleu, podeu viatjar arreu del món a través dels seus ritmes i melodies més engrescadores. Sortim des de la República de Mòrdovia de la Federació Russa, bressol del jove grup Merema que ens torna a delectar amb les seves fusions entre polifonies tradicionals i electrònica en el disc "Eryamon' Koytneva". Després ens traslladem a Suècia amb “Endeavour”, tercer llarga durada del duet instrumental Symbio, també especialistes en renovar els sons folklòrics de les seves contrades. A continuació entrem en el nostre temps més eclèctic amb dues magnífiques propostes: des de Portugal “No Paço e no Terreiro”, segon àlbum del duet Ningue Ningue que renova peces populars lusitanes; i des de Canadà “Silent Tears: The Last Yiddish Tango”, tercer disc de Payadora Tango Ensemble que en aquesta ocasió mariden el tango argentí amb els sons jueus de l’Europa de l’Holocaust. Concloem l’edició #764 en clau estrictament femenina amb “Sóc Poeta”, un treball ben bonic de la cantant i arpista alacantina resident a Barcelona Alba Asensi, i amb “Sefarad en el Corazón de Grecia”, tercer capítol de la saga amb la qual la genial música valenciana Mara Aranda visita indrets del Mediterrani on la diàspora sefardita va deixar una empremta musical inesborrable.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #763 (Del 26 de gener al 5 de febrer de 2023)

Ja estem aquí, una setmana més, preparats per obrir-vos la finestra a una nova edició Demésenllà de dues hores en les que podeu contemplar alguns dels horitzons sonors més flipants del planeta. Comencem el viatge musical #763 des dels Països Catalans amb “Jota de Morir”, segon i preciós àlbum del trio polifònic femení Marala format per una catalana, una mallorquina i una alacantina. A continuació anem a Hongria per delectar-nos una bona estona amb “Bihar”, àlbum amb composicions del mític Béla Bartok interpretades magistralment pel grup Attacca World Music i amb la col·laboració estel·lar del gran virtuós del címbal Kálmán Balogh. En l’espai multi-usos dues propostes ben engrescadores: des de Croàcia “Sonce”, disc fabulós sorgit de la col·laboració entre dos grans de la música autòctona, Zoran Majstorovic i Dunja Knebl; i des de les selves del Perú una altra compilació fantàstica d’electro-cúmbia de fa quatre dècades amb el grup Sonido Verde de Moyobamba. Recta final del programa amb sons ancestrals i dues presentacions de llocs per a nosaltres ignots fins ara: des de la República d’Adiguèsia de la Federació Russa, al nord de la serralada del Caucas "Adyge Oredyzhkher", una obra del duet format per Damir Guagov i Asker Sapiev; i des de les altes muntanyes del nord de Pakistan “Garden of Flowers: Music of Hunza People, Pakistan”, una obra d’Amir Hayat, professor, poeta, compositor, virtuós del rubab i membre del poble hunza que allà hi habita.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #762 (Del 19 al 29 de gener de 2023)

Tot i que els hiverns de les nostres contrades ja no són el que eren, estem en l’època de l’estació en la que acostuma a fer més fred; per escalfar-se, res millor que una bona sessió musical de dues hores! Comencem el viatge Demésenllà #762 amb un peu a Noruega i l’altre a Alemanya amb “Aras”, l’estrena d’un projecte sorgit de la unió de Javid Afsari Ensemble i Zarbang  Percussion Ensemble, formacions amb músics iranians, azerbaidjanesos, italians i afganesos. A continuació gaudirem una bona estona amb vàries peces del disc “Perú Selvático - Sonic Expedition into the Peruvian Amazon 1972-1986”, singular compilació de bandes peruanes d’electro-cúmbia que fa quatre dècades feien ballar la gent de les selves peruanes. En la secció eclèctica tres propostes majúscules: des d’Hongria “A Cimbalomprimás”, fantàstic debut discogràfic de Tárkány Trió; des de Noruega “Folge”, debut en solitari de la talentosa compositora, violinista i cantant Susanne Lundeng; i des de la nostra terra “Tu”, primer disc en solitari del bregat i versàtil Pepino Pascual, virtuós dels vents i llegenda viva del panorama musical català. Acabem l’edició en clau profundament mediterrània amb “Morso”, setè àlbum d’estudi de l’aclamat músic grec Dimitris Mystakidis i primer que conté exclusivament composicions pròpies del gènere rembetiko.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #761 (Del 12 al 22 de gener de 2023)

Avancem en aquest nou any acabat d’estrenar amb una nova i sucosa edició Demésenllà en la qual, com de costum, us convidem a viatjar pel planeta amb els seus ritmes i melodies com a mitjà de transport. Arrenquem el programa des la ciutat de París amb el debut homònim del grup Try Paradise que ens convida a un viatge musical poètic des del Caixmir fins a Trinitat passant pel sud de l’índia i el Bòsfor. Tot seguit anirem a Uganda per descobrir el bon treball del músic Muserebende Hytham Ssali, qui ens va enviar un grapat de temes del seu repertori amb aromes reggae i d’altres sons contemporanis. En l’espai tot terreny tres propostes europees: des de Noruega “Horta”, disc de música romaní del trio Akselsen, Kvernberg i Carstensen; des de Dinamarca reedició digital del vinil homònim del grup La Bastringue especialitzat en sons cèltics quebequesos; i des del Piemont italià “Courenta & Cadillac”, segon treball del grup Teres Aoutes String Band. Acabem l’edició en clau flamenca amb “Galaxia”, el nou àlbum de l’aclamat guitarrista d’Almeria Niño Josele, un dels grans valors dels darrers temps en el terreny del flamenc ibèric contemporani.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #760 (Del 5 al 15 de gener de 2023)
Ja estem aquí de nou amb una saborosa i interessant edició Demésenllà, dues hores de músiques fabuloses que ens han de conduir, un cop més, per diversos racons musicals del nostre sofert planeta blau. Comencem el viatge en terres de Castella i Lleó amb “Diacrónico”, l’últim i fantàstic àlbum del gran Eliseo Parra qui, amb aquesta edició discogràfica anuncia la seva retirada dels escenaris. Tot seguit canviem de rumb per anar a Niamey, capital de Níger, bressol de l’al·lucinant quintet Studio Shap Shap que amb “Le Monde Moderne” es consoliden com a banda africana d’avantguarda. En la secció tot terreny una única proposta en aquesta ocasió: des de Bèlgica l’EP “Classic-Hic” amb noves peces de l’agosarat productor i músic mexicà Memo Pimiento. En la part final del programa secció de músiques femenines amb tres presentacions d’alt nivell: des dels Estats Units “Pioneering Women of Bluegrass”, disc amb peces enregistrades fa més de mig segle per Hazel Dickens i Alice Gerrard, pioneres del bluegrass; des de Brasil “Nama Pariret”, vuitè àlbum del sextet polifònic femení Mawaca que planteja un viatge amb cançons d’arreu del món; i des d’Argentina “Ciclo”, el nou i preciós treball de la jove compositora, cantant, percussionista i escriptora Mariana Masetto.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #759 (Del 29 de desembre de 2022 al 8 de gener de 2023)


Comença un nou any, 2023, dotze mesos per endavant que els optimistes confiem que, malgrat no pinta bé, sigui sensiblement millor per a la gran majoria que un 2022 amb més misèries que alegries. Somriem d’entrada amb la presentació de “The World of Christmas Carols”, nou àlbum del trio polonès Kroke que gira al voltant de les nadales de diferents països europeus. Tot seguit gaudim amb “Dost 2”, últim disc de Derya Yilridim & Grup Simsek, meravelloses fusions de sons tradicionals turcs amb baglama i rock psicodèlic anatòlic. En l’espai eclèctic tres engrescadores propostes: des d’Austràlia “Suite Brasilera”, un treball del virtuós guitarrista de Melbourne Paul Carey amb sons populars del Brasil; des dels arxipèlags del Pacífic Sud “Te Vaka Beats Vol. 3”, compilació de percussions en estat pur del mític grup Te Vaka; i de nou des de Polònia “Zalosc”, obra del projecte Naphta nascut de l’experimentació electrònica sobre els sons folklòrics. Acabem l’edició en clau ancestral amb una obra superba, “Istehlal”, un disc de Mohamad Zatari Trio en el que els sons de Síria, Iran i l’Índia transiten de la mà tot avançant per la ruta de la seda.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #758 (Del 22 de desembre de 2022 a l’1 de gener de 2023)

En aquests dies de celebració i per a l’audiència del nostre modest programa radiofònic tenim una saborosa edició de músiques fantàstiques ideals per amenitzar aquestes dates que per a tanta gent són especials. Comencem el viatge Demésenllà #758 en terres gal·leses amb el disc “Islais a Genir”, obra fenomenal del trio Vrï que recerca segles enrere en les seves contrades la inspiració per a les seves creacions. Anem després a la vila alacantina de Villena per retrobar-nos amb l’amic Luis Jiménez Amorós, autor de la tetralogia “The Unknown Spanish Levant” de la que descobrim el segon capítol, “Egipto”, en el qual la música ens remet cap a aquest país nord-africà. En la secció eclèctica tres propostes de nivell: des de la regió russa de la conca del Volga “Gadzhaep Irer Bolgar Tarihy”, disc fabulós del grup Kadim Almat; des de Finlàndia “Irrbloss” del duet Kusinerna Riippa, músics de la minoria sueco-parlant; i des de Guinea Bissau “Family”, nova obra de l’emergent cantant Eneida Marta. Recta final del programa amb “Banjara”, recent edició discogràfica del trio Baul Meets Saz, formació que des de Bèlgica escampa pel planeta la seva fusió de sons d’Anatòlia i bengalins. EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #756 (Del 8 al 18 de desembre de 2022)


Cada dia que passa ens hi acostem més i més al final d’aquest any 2022 en el qual un munt de músiques formidables ens han acompanyat setmana rere setmana; en la recta final de l’exercici no estem per baixar el llistó. Arrenquem aquesta edició #746 amb bon ritme des de França amb “Archeology”, primer llarga durada del projecte de sons pan-africans fusionats amb electrònica Montparnasse Musique. A continuació, geogràficament encara a França, ens solacem amb “Queen of Sheba”, fenomenal obra d’un duet amb dos monstres de la música, des de Benín la veu d’Angélique Kidjo i des de Líban la trompeta de Ibrahim Maalouf. En la secció multi-usos tres propostes d’allò més complaents: des de Portugal “Loendro” disc de folk autòcton de la vila d’Alandroal ens mans de Raia & Cardo-Roxo; des de Finlàndia la música experimental basada en la tradició del pianista Juha Kujanpää; i des de Quebec els màgics sons del Mediterrani Oriental en el debut homònim del quartet Taraf Syriana format per músic d’origen moldau, romanès i sirià. Acabem l’espai amb sons ancestrals en mans d’una súper banda belga, Toasaves, que en la seva òpera prima, “Zwerver”, entrellacen sons antics de Flandes amb influències de l’Europa Oriental i el Próxim Orient.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #755 (De l’1 a l’11 de desembre de 2022)

Anem apurant un any que potser recordarem per un grapat de coses terribles que n’han succeït; però també el recordarem per la infinitat de músiques fantàstiques que n’haurem escoltat, com les que us oferim en aquesta edició #755. Comencem el camí en contrades pirinenques catalanes amb “Mont Cau”, el nou i sublim àlbum d’Arnau Obiols, músic de La Seu d’Urgell que rescata melodies atàviques i les reconstrueix amb mirada avantguardista. Anem després a Senegal per gaudir amb “Bumayé”, debut discogràfic del jove autodidacta Lass, músic que treballa sobre la música mbalax per camins contemporanis. En l’espai multi-usos tres presentacions engrescadores: des de Noruega “Fete Slatta”, treball de fusions de la formació Erlend Vikend Trio; des de Portugal “El Circo de la Vida” , nou disc de sons mestissos del grup G Combo liderat pel Dj i productor espanyol Owem-G; i des de la península de Nova Escòcia, al Quebec, “Crossing the Causeway”, obra brillant de la talentosa i versàtil artista Mary Beth Carty. La part final del programa la dediquem als sons mediterranis i, en aquest cas, també nadalencs del disc “La Notti Triunfanti” de la nostra amiga novaiorquesa Michela Musolino, cantant d’arrels sicilianes que ens transporta al Nadal de l’illa dels seus ancestres. EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #754 (Del 24 de novembre al 4 de desembre de 2022)Cada dia que passa les temperatures es van normalitzant per a l’època de l’any; per sobreviure a la fresca que es va imposant res millor que una sessió amb músiques ben càlides com les d’aquesta edició Demésenllà #754. Comencem el viatge sonor des de la Bretanya francesa amb “Ur Mor a Zaeloù”, el nou i sensacional àlbum del gran músic Denez Prigent, valor incontestable dels sons tradicionals de la seva terra. Tot seguit venim a les nostres contrades catalanes per xalar amb “Trobada”, debut discogràfic del trio Flowk que fusiona amb destresa sons cèltics i mediterranis. En la secció tot terreny tres estupendes propostes: des de Suècia “Kurbits & Flames”, àlbum fenomenal del grup Spöket I Köket; des de Portugal “Levantar do Chao”, folk a càrrec del grup Retimbrar amb la participació de vuitanta músics col·laboradors; i des de Togo el debut homònim de Dogo du Togo, nou valor de les músiques africanes contemporànies. Recta final del programa en clau femenina amb “Skyklokke”, primer disc en solitari de la danesa virtuosa de les cordes Henriette Flach i des de Turquia, la fabulosa psicodèlia d’inspiració tradicional de la jove, agosarada i ja consagrada cantant Gaye Su Akyol continguda en el seu nou treball discogràfic, “Anadolu Ejderi”.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #753 (Del 17 al 27 de novembre de 2022)

Ja estem aquí una setmana més disposats a acompanyar-vos durant dues hores en l’honorable tasca de l’entreteniment musical, en el cas d’aquest humil espai radiofònic centrat principalment en els sons d’inspiració tradicional d’arreu del planeta. Iniciem el viatge en el Regne Unit amb un duet prolífic, Agent Starling, que a “Clandestine”, el seu tercer àlbum, continuen amb la biela de roda com a centre de gravetat del projecte. Tot seguit anem a Canadà per gaudir amb “Let me Out”, el nou àlbum del duet d’arrels ucraïneses Balaklava Blues que fusiona folklore i sons contemporanis. En l’espai eclèctic tres propostes engrescadores: des de França “Kiteky”, un disc del grup Electric Vocuhila amb sons d’aromes malgaixos; des de Finlàndia el folk experimental de “Riitti”, nou disc del grup Hurja Halla; i des de terres catalanes els sons cèltics gallecs del disc “Bruixes i Poetes” del sextet O Val Das Mouras. Concloem l’edició en mode ancestral amb “Rumi”, una obra majestuosa de caire col·laboratiu en la que participen el grup quebequès d’arrels iranianes Constantinople amb Kiya Tabassian al capdavant i la gran artista belga d’arrels tunisianes Ghalia Benali.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #752 (Del 10 al 20 de novembre de 2022)
En aquests temps convulsos que ens toca viure, l’art en general i la música en particular ens ajuden a desconnectar de mals rotllos i a pensar, ni que sigui per uns instants, que no tot està perdut per a la humanitat. Anem aquesta setmana amb dues hores de músiques fenomenals que arrenquen des de Nova York amb “The Music Of Mohamed Abdel Wahab”, disc editat fa uns mesos pel músic d’origen israelià Simon Shaheen que ens transporta dècades enrere amb les composicions d’un mite del folklore egipci. Tot seguit anem a Taiwan per xalar amb “Starshine”, la darrera edició discogràfica del quintet A Moving Sound i les seves inconfusibles composicions. En l’espai eclèctic tres propostes ben xules de la nostra edició #752: des d’Alemanya “Essence of Duality”, nou i magnífic treball discogràfic del músic hindú Hindol Deb; des de Dinarmarca “Nordic Free Folk”, títol encertat per a l’àlbum de debut del grup Optur; i des de la Somàlia dels anys 80 “Mogasdishu’s Finest” de Iftin Band, formació que aleshores triomfava en els clubs de Mogadiscio. Concloem l’edició en clau mediterrània i femenina amb “Leuca”, primer i meravellós disc en solitari de Rachele Andrioli, jove i aclamada cantant i multi-instrumentista que dona una volta de rosca als sons tradicionals del sud d’Itàlia.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #751 (Del 3 al 13 de novembre de 2022)

Ja estem aquí una setmana més amb el nostre cabàs musical ben farcit de propostes en les quals la qualitat i la diversitat són condicions innegociables. Arrenquem aquesta edició Demésenllà #751 des d’Estonia amb “Sit, Janiti!”, l’espectacular treball discogràfic del grup Auli, poderosa banda de gaites, percussions i veus del petit país bàltic. Continuem el camí des de Cuba amb “Vamos a Bailar un Son”, disc de sons populars clàssics de l’illa de la mà d’un gran veterà, el guitarrista i cantant Elíades Ochoa. En la secció multi-usos dues propostes de nivell: des de Dinamarca “Spiller Dansemusik fra Søren Christensen & Niels Aage Andersens Nodebog”, obra de folk nòrdic pur del trio Farvergade; i des de la Federació Russa “Pereslavl Radeniya”, àlbum del virtuós vibrafonista Vladimir Gloukhov. Recta final del programa en clau estrictament femenina amb tres altres presentacions discogràfiques: des d’Escòcia “Tales from Across the Water”, nou treball de la virtuosa de les cordes Griselda Sanderson; des de Catalunya “Tranquila. Celeste Canta Chavela”, obra d’homenatge de la cantant Celeste Alías a la gran Chavela Vargas; i des d’Armènia i per tancar l’edició gaudim amb “Heritage”, àlbum preciós de la cantant Ilda Simonian amb peces escrites en el segle XX pel seu compatriota Komitas.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #750 (Del 27 d’octubre al 6 de novembre de 2022)

Si us agraden els nostres viatges musicals arreu del planeta, no patiu, no hi ha setmana en què no us en proposem un de nou perquè us divertiu durant dues hores amb propostes formidables. Arrenquem el nostre passeig sonor número #750 des de terres catalanes amb “Nio”, sensacional àlbum de debut del senegalès Momi Maiga, compositor, cantant i virtuós de la kora que planta una llavor que esperem donarà molts fruits saborosos. Seguim a continuació amb un altre compositor, cantant i virtuós de la kora senegalès, aquest del tot consagrat; “Instant” és el nou i deliciós àlbum d’Ablaye Cissoko acompanyat per l’ocasió pel talentós acordionista francès Cyrille Brotto. En la secció eclèctica tres propostes de gran nivell: de nou des de Catalunya “A Tamarit!”, divertida òpera prima de folk taverner del quartet Julivert; des de Finlàndia “Love Hurts”, nou disc de folk contemporani del quartet femení Enkel; i des de Papua Nova Guinea, ”Kambek, I Lilikun Mulaia”, nou treball del veterà George Telek, ambaixador mundial dels sons de la seva illa. Acabem l’edició avui en clau ancestral des de Marràqueix amb “Night Spirit Masters”, reedició d’un àlbum de l’any 1990 enregistrat per Gnawa Music of Marrakesh, formació esporàdica de músics locals reunits per a l’enregistrament per Bill Laswell i Richard Horowitz.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #749 (Del 20 al 30 d’octubre de 2022)Benvingudes i benvinguts a una nova i sucosa edició Demésenllà, aquesta setmana com de costum amb un bon grapat de novetats discogràfics de gran diversitat i de nivell incontestable en la que els duets tenen protagonisme destacat. Comencem el viatge a Zimbabwe amb “Iyana”, disc homònim de debut del duet Iyana que, partint del gènere ndebele i traces d’altres músiques africanes, ha construït un univers propi i singular. Anem després a Itàlia per gaudir una estona amb les cançons d’”Aljama”, àlbum creat pel duet format per Claudio Merico i Giulia Tripoti que transita pel territori de la música sefardita en estat pur. En la nostra secció tot terreny tres estupendes propostes: amb un peu a l’Iran i l’altre als Països Baixos, “Dar Amalga”, òpera prima del duet etno-jazzístic Marvash; des de l’ïndia “Saath Saath”, àlbum amb hipnòtiques ragas de Purbajan Chatterjee i Rakesh Chaurasia; i des de Bèlgica “Botanist”, segon treball del quintet Broes on la fusió entre folk i jazz n’és la tònica. Acabem l’edició #749 en mode mediterrani amb “Throisma”, nou disc en solitari d’Antonis Antoniou, genial músic greco-xipriota i amic fundador de Mounsieur Doumani i Trio Tekke que és també aclamat pels seus singulars treballs unipersonals.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #748 (Del 13 al 23 d’octubre de 2022)
Ja hi tornem a ser, una setmana més, al peu del canó musical amb una nova i ben especial edició Demésenllà; especial perquè tornem a farcir el nostre espai radiofònic amb set propostes en les quals les dones són úniques o principals protagonistes. Arrenquem l’edició #748 des de Louisiana amb “Breaking the Thermoter”, el nou i fenomenal àlbum de l’artista d’arrels haitianes Leyla McCalla; a continuació descobrim una obra majúscula que connecta tres cultures anomenada “Brisa con Tres Aromas”, creada pel trio MAI amb l’argentina Mariana Baraj, la japonesa Anna Sato i la peruana Irma Osno; després viatgem a Bolívia per xalar amb “Gwandena”, un àlbum de Timpana, projecte innovador d’Alejandra Lanza; saltem a Europa amb “Do Claro ao Breu”, nou disc del grup polifònic Sopa de Pedra que reinventa tradicions; seguim amb “Ottoman Splendours”, últim treball de la libanesa Lamia Yared centrat en sons sefardites del Mediterrani oriental; penúltima proposta amb “Sequana”, darreres cançons de la consagrada i agosarada artista franco-algeriana Souad Massi; tanquem edició amb “Afar Ways”, obra ancestral amb la veu de Yanna Momina, venerada anciana de l’ètnia Afar d’Etiòpia.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #747 (Del 6 al 16 d’octubre de 2022)

Som-hi!, que tenim aquesta setmana de nou un bon grapat de músiques fabuloses d’arreu del planeta que volem compartir amb tota la gent sensible als sons tradicionals o als inspirats en la tradició. Arrenquem la nostra edició #747 des de Finlàndia amb “Uvjamuohta”, el nou i magnífic treball del duet Solju format per una mare i una filla que exploren nous camins per al cant tradicional yoik. Anem tot seguit a Castella i Lleó per gaudir amb “Cantables II”, última edició discogràfica de Fetén Fetén, duet de dos virtuosos i bregats músics, Jorge Arribas i Diego Galaz, que compten per a l’ocasió amb col·laboracions estel·lars en les veus de cada peça. En la nostra secció eclèctica tres estupendes propostes: des de Noruega “Sanger om Død og Glæde”, obra del grup Barokk Boreal que rescata composicions autòctones del segle XVII; des de Ghana “Good Created Everything”, àlbum de fusions de la prometedora cantant Linda Ayupuka; i des de Turquia “World Wedding Party”, últim EP del duet Shasha Khan i la seva simbiosi de sons hindús i electrònica. Acabem l’edició en clau atàvica des de França amb “Awat”, nova i preciosa obra de sons perses antics del duet format per la gran Shadi Fathi a les cordes i el no menys gran Bijan Chemirani a les percussions.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #746 (Del 29 de setembre al 9 d’octubre de 2022)
Ha arribat la tardor, una estació de l’any que a alguns agrada molt i a d’altres no tant... per uns i altres tenim aquesta setmana una nova edició Demésenllà amb músiques meravelloses que esperem siguin útils per aixecar o multiplicar els ànims. Comencem el nostre viatge #746 des de Gabon amb la presentació completa de l’EP homònim de l’Orchestre Massako, reedició de peces d’aquesta mítica formació fundada l’any 1966 pel desaparegut i genial músic Mack-Joss. Després anem a la ciutat italiana de Nàpols per divertir-nos una bona estona amb les noves composicions del trio Fanfara Station, contingudes a “Boussadia”, disc de fusions formidables entre sons del Magrib i electrònica. En la nostra secció eclèctica tres propostes nòrdiques: des de Suècia i Noruega "För sola skin’ på tak", debut discogràfic de pur folk del trio Eriksson, Myhr, Malmström; amb un peu en terres nòrdiques i l’altre en britàniques “Bach to Folk”, punt de trobada de sons tradicionals i música clàssica barroca de Lodestar Trio; i des de Finlàndia “Kallio”, segon àlbum en solitari de la virtuosa violinista i cantant Päivi Hirvonen. Recta final d’aromes mediterranis amb “El Rodar del Bolindre”, nova obra de la bregada banda extremenya Aulaga Folk, i amb Se Çiya”, nou disc de la jove però ja consagrada artista turca Ruken Yilmaz en un espai de trobada entre la tradició, el jazz i el pop.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #745 (Del 22 de setembre al 2 d’octubre de 2022)

Mai no ens cansem d’escoltar i seleccionar la infinitat de músiques que ens arriben a Demésenllà, per això cada setmana sense excepció durant tot l’any us podem oferir un viatge de dues hores pels horitzons musicals més formidables del planeta. Comencem aquesta edició #745 a Mali amb “Les Racines”, el nou disc del gran compositor, cantant i guitarrista Vieux Farka Touré amb el seu brillant blues del desert. Tot seguit anirem al Regne Unit, allà on viu exiliada la virtuosa siriana del qanun Maya Youssef, qui ens delecta amb les composicions de “Finding Home”, el seu segon i meravellós treball. Des d’aquí i fins al final de l’edició secció eclèctica extra-llarga amb cinc propostes musicals de gran varietat geogràfica i estilística: des dels Estats Units la música jueva iraquiana del disc “Fragments”, debut del músic Yoni Avi Battat; des de Dinamarca l’energia de les fusions entre el folk i el rock dur de “Total Anihilation”, nou disc dels trepidants Trio Svin; de nou des de Mali “Djine Bora”, tercer i fantàstic treball discogràfic dels intrèpids BKO Quintet; des d’Israel “Aligned”, òpera prima del virtuós israelià del ney Itzhak Ventura; per acabar, novament des de terres britàniques, “Bondona”, darrera edició de fusions fabuloses entre rock i sons tradicionals de Bangla Desh del grup Khiyo.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #744 (Del 15 al 25 de setembre de 2022)

Seguim avançant en la 20a temporada d’aquest espai musical radiofònic amb una altra edició que ens permetrà visitar diferents racons sonors del planeta amb la inspiració tradicional com a condició inexcusable. Comencem avui el viatge des del Quebec amb “Tradisyon”, un àlbum esplèndid de Wesli, músic nascut a la capital haitiana que dona aires contemporanis als sons tradicionals de l’illa caribenya. Després anem a Brasil per xalar amb “Amor (É Revoluçao)”, suggeridor títol de la nova obra de Maga Bo, percussionista, productor i Dj aplaudit arreu del planeta com a pioner del global bass. En l’espai eclèctic dues propostes engrescadores: de nou des del Quebec “Baragwin”, un treball del trio Baragwin de purs sons populars autòctoncs; i des d’Alemanya “Suomessa”, disc que ens transporta a Finlàndia i altres contrades nòrdiques de la mà del grup Gankino Circus. Recta final de l’edició amb tres propostes musicals amb les dones com a úniques o principals protagonistes: des de Rússia “Rites”, segon àlbum de l’innovador grup polifònic Hodlia Ízba amb fusions entre folk i electrònica; des dels Països Baixos “Netsa”, nou disc de Minyeshu, agosarada artista nascuda a Etiòpia habitant d’espais d’etiojazz; per últim, des d’Eslovàquia “Manusa”, primer treball en solitari de la cantant Julia Kozáková, jove però consagrada artista de l’univers de les músiques gitanes centre-europees.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #743 (Del 8 al 18 de setembre de 2022)
Ja estem aquí una altra setmana amb una selecció musical de dues hores amb la qual podreu viatjar pel planeta a través dels seus ritmes i melodies més al·lucinants, aquelles que es basen en els sons populars. Comencem el camí des de Palència amb “Circumterra”, magnífica obra del grup de folk Amalgama que emula musicalment el viatge que fa just cinc-cents anys van culminar amb la primera volta al món els navegants ibèrics. A continuació anirem a Alemanya per xalar amb “Dinner in Sofia”, segon treball del grup Halva comandat pel músic belga Nicolaas Cottenie i inspirat ens sons jueus i de l’Europa Oriental. En la secció tot terreny dos duets que des de terres britàniques uneixen continents a través dels seus instruments: “Songs for Cello and Carnatic Violin” amb la violoncel·lista escocesa Justyna Jablonska i la violinista hindú Jyotsna Srikanth i “Echo”, tercer àlbum de l’arpista gal·lesa Catrin Finch i el virtuós senegalès de la kora Sekou Keita. Per acabar l’edició #743, sons atàvics amb instruments de corda ancestrals de tres indrets del globus terraqüi: des de l’orient de Rússia “Music Stream 2.0 Live”, obra del virtuós del guzheng xinès Shagan; des d’Afganistan el rubab màgic del talentós Nasim Khushnawaz amb el disc “Songs from the Pearl of Khorasani”; i des d’Estònia la jove Eva Väljaots captivant amb el kannel en el seu debut discogràfic, “Hundinuiaois, Bulrush Bloom”.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #742 (De l’1 a l’11 de setembre de 2022)

Estem ben contents amb aquesta edició Demésenllà #742... a banda de la indiscutible qualitat i bellesa de les propostes musicals que hi conté, aquest és el primer programa de la nostra 20a temporada en antena. Arrenquem el nostre viatge musical d’aquesta setmana des de la ciutat italiana de Torí, bressol del quartet Folkatomik, banda superba que s’estrena en el planeta discogràfic amb “Polaris”, un àlbum que fusiona amb mestria sons tradicionals transalpins i electrònica. Tot seguit anirem a Nigèria per assistir al renaixement d’una mítica banda nascuda fa quasi cinc dècades i que en feia dues que no editava cap nou treball; amb “Oku Ngwo Di Ochi” Oriental Brothers International Band tornen a primera línia al ritme del igbo highlife del que van ser pioners. En la secció tot terreny dues propostes fenomenals: des de França l’àlbum “Elaela” amb les noves composicions del malgaix Berikely i Zama, la seva banda; i des d’Austràlia el pur folk del disc “The Sparrow Made Some Beer” del grup The Lost Clog amb deu membres d’ancestres lituans. Acabem l’edició com l’hem començat, en clau mediterrània amb dues sensacionals propostes que ens porten a l’extrem oriental del Mare Nostrum: des de Grècia “En Route”, segon treball discogràfic en solitari del talentós Nikos Paraoulakis i les seves fusions jazzístiques; i des de Turquia “Kigi” òpera prima en solitari d’Ali Dogan Gonultas, en la qual el músic turc transita per diverses regions i llengües del país.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ ESTIU #054 (Del 25 d’agost al 4 de setembre de 2022)

Anem aquesta setmana amb l’última de les quatre edicions estiuenques d’aquest any 2022, programa previ al que serà la primera edició de la nostra 20a temporada en antena. Comencem el camí d’aquesta edició d’estiu #054 en terres finlandeses amb “Mandolin Concerto” de Petri Hakala i Timo Alakotila, dos mestres de la música del país que centren el projecte al voltant de la mandolina; a continuació gaudirem una estona amb “Amdjer”, segon àlbum de Lucibela, una de les joves veus femenines emergents de la música de l’arxipèlag africà de Cap Verd; després anem a territori sonor hindú ortodox amb les ragas del disc “Subha” de la virtuosa del sitar londinenca Roopa Panesar; la següent parada és a Cuba amb “Mi Raíz”, un disc fenomenal del trompetista Alexis Baro amb què homenatja la resta de trompetistes de la seva illa caribenya. La segona meitat del programa la dediquem íntegrament a desgranar la programació de FESTiBALMES, Festival de Músiques del Món del Baix Montseny dels dies 9 i 10 de setembre en la masia de Can Balmes de Santa Maria de Palautordera, petit gran esdeveniment musical en directe en el que trobarem –i escoltem ara- l’excepcional guitarrista gadità Pipo Romero, el quartet català Sláinte i les seves peces de música celta cent per cent acústica, el grup australià d’etnojazz persa Eishan Ensemble comandat pel virtuós iranià de les cordes Hamed Sadegi i el grup cosmopolita establert a Barcelona Balkumbia, mestres de la fusió entre sons llatins i balcànics.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ ESTIU #053 (Del 18 al 28 d’agost de 2022)


Ja estem aquí de nou amb el cabàs ben farcit de músiques fantàstiques per compartir amb vosaltres en aquesta edició estiuenca número #053, tercera i penúltima de la nostra programació que serveix de pont entre el final de la 19a temporada i l’inicia de la 20a. Comencem el viatge sonor a Xile amb el tast de tres àlbums de Subhira, el projecte del versàtil Rodrigo Cepeda que es caracteritza per la seva qualitat en les fusions i la seva flexibilitat: escoltarem peces estupendes de “Ciclo” i “Transubhiriano” de Subhira i de “En Vivo en Santuario Sónico” de Subhira Cuarteto; seguim per Sèrbia amb “Elements”, obra màgica de polifonies vocals a duet de Teofilovic, format pels bessons Ratko i Radisa Teofilovic; després anem a Turquia per gaudir amb la música clàssica turca tradicional del disc “Assolist II Mesk-i Muren” de l’elegant Efruze; tot seguit cap a la ciutat italiana de Nàpols amb “Brave Ragazze”, nou treball de la gran Flo; després passem per Finlàndia amb “The Lions we Are”, segon disc de Dantchev Domain, projecte de fusions liderat per la música d’arrels búlgares Anna Dantchev; per últim, estada a França amb “Menshen”, obra del duet Duoud sorgida de la col·laboració de dos virtuosos del llaüt àrab enamorats de l’electrònica, el tunisià Smadj i l’algerià Mehdi Haddab.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ ESTIU #052 (De l’11 al 21 d’agost de 2022)

Anem aquesta setmana amb la segona de les quatre edicions estiuenques, pensades perquè mentre fem unes merescudes vacances qui ho vulgui pugui continuar gaudint de les músiques Demésenllà. Comencem amb un peu a Dinamarca i l’altre al Brasil amb el disc “Baiao no Peito Meu”, EP del trio Forró de Bicicleta; seguim per França amb aires gallecs amb “Queimadelos”, EP de Radio Tutti & Barilla Sisters; per França amb “Road to Grasslands”, el nou i flamant disc dels veterans L’Attirail; pel Marroc amb les fusions de l’àlbum “Masterisé”, obra estupenda de Moktar Gania & Gnawa Soul; per l’illa mediterrània de Sardenya amb “Rade”, les noves i hipnòtiques composicions del gran Paolo Angeli; per Nova York amb “Mi Voz”, àlbum de la cantant nascuda a Turquia Elif Sánchez; per Austràlia amb “Beyond the Pale”, edició discogràfica del singular trio Bush Gothic; per acabar, aterrem de nou a Nova York per xalar amb les fusions d’aromes jamaicans del disc “Plague Doctor” del grup David Hillyard & The Rocksteady Seven.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ ESTIU #051 (Del 4 al 14 d’agost de 2022)

Arribat el mes d’agost, com cada any des d’en fa uns quants, a Demésenllà no fem vacances i oferim algunes edicions estiuenques que fan de pont entre el final d’una temporada i l’inici de la següent... al cap i a la fi, més música d’arreu del planeta diversa i de gran qualitat. Comencem avui el passeig sonor amb la presentació de “Visceral”, un disc refrescant de sons mestissos amb la rumba com a eix central dels catalans Capinàs; seguim en les nostres contrades amb “La Flor del Dimoni”, primer àlbum en solitari de la talentosa Clàudia Colom; després anem a França per gaudir amb “Karishina” de la música d’arrels afro-andines nascuda a l’Equador Helena Récalde; “El Violí Valencià” és el següent en aquest sumari, òpera prima de la talentosa violinista Marta Margaix i el seu trio folk Vorolí; a continuació anem a Xile amb “Baithak”, un disc del duo de guitarra i flautes Ser o Dúo que ens condueix per diversos territoris d’inspiració tradicional; finalment, arribem a Portugal on avui tenim tres propostes engrescadores per mostrar-vos: “Bravio”, cinquè i brillant disc del trio Cardo-Roxo, “Atrevido”, estrena discogràfica del quintet folk Cantadores do Alentejo i “Simples”, quart treball discogràfic del fadista lisboeta Carlos Leitao.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #741 (Del 28 de juliol al 7 d’agost de 2022)

Tanquem aquesta setmana la programació de la 19a temporada Demésenllà amb aquesta edició número #741, cinquena i última del resum en què repassem el bo i millor del que us hem mostrat des de l’inici al setembre de l’any passat. Comencem el camí a l’illa índica de La Reunió amb Ti’kaniki, i seguim fent via per Zimbabwe amb Gonora Sounds, per Andalusia amb Pipo Romero, per Alemanya amb Äl Jawala, pel Quebec amb aires caribenys amb Daniel Bellegarde, per la Turquia de fa quatre dècades amb The Sultans, per França i Mongòlia alhora amb Meïkhàneh, per l’Iran amb            Vahid Taj i Mohammad Reza Azizi, pel Canadà amb Lenka Lichtenberg, per la República Democràtica del Congo amb Congotronics International, per Portugal amb Seiva, de nou per Andalusia amb Perrate, per Malawi amb Madalitso Band, per Colòmbia amb Cimarrón, per la República d’Altai de la Federació Russa amb New Asia, per Sèrbia amb Naked, per Suècia amb Vilsevind, per Bulgària amb Trio Ravnogor, pels Estats Units amb aromes sefardites amb Lily Henley, per Hongria i Sèrbia alhora amb Branka i, per tancar el programa i la temporada, per l’Argentina amb el flamenc de Ignacio Lusardi Monteverde. 


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #740 (Del 21 al 31 de juliol de 2022)
Ja estem aquí una altra setmana amb l’edició número #740, penúltima de la 19a temporada Demésenllà i quarta del resum en el qual, amb les vint-i-una propostes d’avui i les vint-i-una de la pròxima edició, sumarem les cent cinc que hem escollit com a les més engrescadores d’aquest curs radiofònic que concloem en breu. Comencem el viatge a Turquia amb els aromes hindús de Sasha Khan, i seguim per Sudan amb Ebo Krdum, per Rússia amb Tatyana Molchanova, per Bòsnia i Hercegovina amb Divanhana, per Níger amb Sidi Abdallah, per Catalunya amb Flamengrass, per una ruta entre Afganistan i Mali amb De Kaboul a Bamako, per Suècia amb Hoven Droven, per Castella i Lleó amb Entavía, pel Tibet amb Yungchen Lhamo, per Iran amb Marjan Vahdat, per la província xinesa de Yunnan amb He Jinhua, per Eslovàquia amb la música gitana de Marcela, per Itàlia amb Suonno d’Ajere, per Escòcia amb Dlú, per Ruanda amb The Good Ones, per l’arxipèlag africà de Sao Tomé i Príncipe amb Africa Negra, per França amb els franco-algerians Lakhdar Hanou Ensemble, per Israel amb els sons iemenites d’El Khat, per Castella La Manxa amb Ana Alcaide i, per acabar l’edició, de nou per Rússia amb The Unknown Composer.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #739 (Del 14 al 24 de juliol de 2022)
Seguim aquesta setmana amb un nou episodi dels cinc que dediquem a recordar les músiques més meravelloses de la nostra 19a temporada, un total de cent cinc propostes d’entre les més de tres-centes que us hem mostrat al llarg dels darrers deu mesos. En aquesta edició iniciem el passeig musical a Brasil amb Bixiga 70, i seguim per Suècia amb Marin & Egeland, per Romania amb Anton Pann Ensemble, per Islàndia amb Asgeir Asgeirson per l’Aragó amb Pilar Almalé, per la República de Tuva amb Choduraa Tumat, per Catalunya amb Libèrica, per Portugal amb Aire, per Brasil i Portugal alhora amb Deltas, per Bolívia amb Winner Candia, per Finlàndia amb Ritva Nero, per Dinamarca amb Jensen & Bugge, per Eslovàquia amb Tomas Kocko & Orchestr, per Algèria amb Anouar Kaddour Cherif, pels Estats Units amb Sarah Aroeste, per Japó, Alemanya i Austràlia simultàniament amb Mitsune, per Grècia a la flamenca amb Nikos Tsiachris, per Castella La Manxa amb Vigüela, per Polònia amb Kapela Transformacja, de nou per Grècia amb Stelios Petrakis Quartet i, finalment, per Hongria i Polònia amb Babra & Megitza. 


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #738 (Del 7 al 17 de juliol de 2022)

Anem aquesta setmana amb la nostra edició número #738, segona de les cinc que dediquem en la recta final de la 19a temporada a rescatar algunes peces dels àlbums més fabulosos que ens han acompanyat durant els darrers mesos. Arrenquem amb un peu a Itàlia i l’altre a Portugal amb Mimmo Epifani i José Barros, i seguim amb Khöömei Beat des de la República Siberiana de Tuva, amb un peu al Regne Unit i l’altre a Itàlia amb Justin Adams i Mauro Durante, amb A Espetacular Charanga do França des de Brasil, amb Nuru Kane des de Senegal, amb aires grecs des de França amb Dafné Kritharas, amb Muva des de Mèxic, amb Rusan Filiztek des de Kurdistan, amb el flamenc de David McLean des de Califòrnia, amb Veneranda Dies Ensemble des de Castella La Manxa, amb Jorge Garrido des de La Rioja, amb Alessia Tondo des d’Itàlia, amb Joseph Tawadros des d’Austràlia, amb Dem Trio des de Turquia, amb Kobo Town des de Canadà amb sons de Trinitat, amb un peu a Còrsega i l’altre a Canadà amb A Filetta i Constantinople, amb Xanthoula Dakovanou des de Grècia, amb Katja Sulc des d’Eslovènia amb aires mexicans, amb Vedan Kolod des de Rússia, amb Maria Moramarco de nou des d’Itàlia i tanquem edició amb Hudaki Village Band des de Ucraïna.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #737 (Del 30 de juny al 10 de juliol de 2022)

Ja hi som aquí amb la primera de les cinc edicions Demésenllà que dedicarem enguany a rememorar el bo i millor de la nostra 19a temporada en vies d’extinció. El viatge d’aquest primer capítol de resum arrenca a Palestina amb Daughters of Jerusalem; passem després per Uganda amb Rachel Magoola, per Colòmbia amb Petrona Martínez, pel Regne Unit amb Balamuc, per Galícia amb Caamaño & Ameixeiras, per Xipre amb Monsiuer Doumani, per Lituània amb Saulius Petreikis Quartet, per Eslovàquia amb L’udová Hubda Stana Balaza, per Romania amb Fanfare Ciocarlia, pels Estats Units amb Sarah Aroeste, per Israel amb Yinon Mualem, per Algèria amb Kamel El Harrachi, per l’Ïndia amb Bapi Das Baul, per Iran amb Rastak, de nou pels Estats Units amb Opium Moon, altre cop per Romania amb Multumult, per Argentina amb Santiago Córdoba, per Bèlgica amb Belcirque i allà ens quedem també amb Myrddin; tram final des de terres valencianes amb dues propostes, Besarabia i Ataxía.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #736 (Del 23 de juny al 3 de juliol de 2022)

Som-hi amb la darrera edició de factura estàndard de la nostra 19a temporada en antena, programa previ als cinc que enguany dedicarem a resumir les millors propostes musicals dels darrers deu mesos. En aquesta edició #736 comencem el viatge amb un peu a Hongria i l’altre a Sèrbia amb “Moj Cip”, una obra majestuosa de Branka, cantant sublim que ens regala els sentits amb peces del folklore serbi. Tot seguit anem a Senegal amb “Liberté Mom Sa Bop”, obra que conté deu noves composicions de Ibrahima Cissokho & Le Mandingue Foly, formació de fusions resident a la ciutat francesa de Lió. En l’espai eclèctic tres propostes variades per fer honor al nom de la secció: des d’Hongria "Arnyek”, nou i novament fabulós treball discogràfic dels aclamats Meszecsinka; des d’Austràlia “Babdoukkala”, disc versàtil que mostra les infinites influències musicals de Julian Belbachir, músic amb ancestres marroquins i polonesos; i des de l’illa grega de Creta l’àlbum homònim del grup Tir Fada, especialistes ens sons celtes irlandesos i escocesos cantats en gaèlic. Recta final de l’edició en clau flamenca amb “Pasado y Presente”, el nou i brillant disc del talentós guitarrista Ignacio Lusardi Monteverde, nascut a l’Argentina i resident a la ciutat de Londres.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #735 (Del 16 al 26 de juny de 2022)

A nivell climàtic ja fa setmanes que estem en ple estiu; a nivell de calendari tot just aquests dies hi entrem en l’estació més càlida de l’any i, com de costum, us convidem a refrescar-vos amb un bon grapat de músiques formidables. Comencem el viatge Demésenllà #735 a Sèrbia amb “Srecna Tuga”, obra majúscula del quartet Naked, mestres a l’hora de fusionar sons de dels Balcans i jazz. Tot seguit anem a Suècia per xalar amb “Kelter och Götar”, segon treball discogràfic de Vilsevind, duet eminentment folk que beu de fonts cèltiques i nòrdiques a les que dona un toc ben personal. En la nostra secció eclèctica dues propostes ben xules: des de la ciutat turca d’Istanbul “Nova”, últim disc del grup Kapiko, també de fusions entre jazz i sons tradicionals; i de nou des de Suècia “Bergsblått”, debut discogràfic del Trio Ravnogor format per músics búlgars i en clau de pur folk. En la nostra secció dedicada en exclusiva a les músiques creades per dones comencem amb un tast de “Out of the Desert” de Tasha Smith Godínez, virtuosa arpista californiana d’arrels mexicanes, i un altre del meravellós disc “Oras Dezaoradas” de la novaiorquesa resident a París Lily Henley, música d’ancestres sefardites que fusiona magistralment aquest gènere atàvic amb folk nord-americà contemporani.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #734 (Del 9 al 19 de juny de 2022)


Anem apurant les darreres edicions estàndard Demésenllà d’aquesta 19a temporada abans d’entrar en el període en què dediquem uns quants programes a rememorar les millors propostes d’entre els centenars d’àlbums que hi hauran sonat. Aquesta setmana, però, arrenquem a la regió colombiana d’Orinoquia amb “La Recia”, superba nova obra del grup Cimarrón, emperadors indiscutibles del gènere joropo. Tot seguit anem a la República d’Altai de la Federació Russa, terra remota fronterera entre l’estepa centre-asiàtica i la taigà siberiana, bressol del grup New Asia que debuten amb el disc “Chorchoc” amb increïbles fusions entre sons ancestrals i rock potent. Des d’aquí i fins al final de l’edició entrem en territori de sons atàvics amb cinc propostes d’allò més formidables: des d’Anglaterra “Anomaly” de Jasdeep Singh Degun, virtuós del sitar d’ancestres hindús; des de l’India “Home”, obra de Sushma Soma i Aditiya Prakash, genials per separat i espectaculars en aquest duet de música purament tradicional; des de la regió xinesa de Yunnan “Fu's Mother Died. Dabenqu, Blues from the Bai in Yunnan”, àlbum per descobrir la cultura sonora de la minoria bai de la mà de Duan Yaocai; des de les muntanyes del Riff, al Marroc, “Dancing Under the Moon”, doble àlbum d’antics sons sufís de la mà de The Masters Musicians of Jajouka, dirigits per Bachir Attar; i, per tancar, des de Perú les danses instrumentals dels quechua lamistes contingudes en el disc “La Música de los Kechwas Lamistas” del grup Los Abuelos del Wayku.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #733 (Del 2 al 12 de juny de 2022)Ja no hi ha marxa enrere, ens hi aboquem cap un altre estiu ben calorós; ens repetim, cert, però és que una música ben refrescant ajuda a passar més còmodament el període estival, o això creiem nosaltres. En tenim un bon grapat de sons frescos en aquesta edició Demésenllà número #733, començant el viatge a Malawi amb “Musakayike”, el nou i alliçonadorament optimista disc del duet Madalitso Band. Seguim el camí amb un peu a Catalunya i l’altre a Irlanda amb “Everything Comes to Those Who Wait”, segon treball de dub cèltic nascut al Baix Montseny de la mà del projecte Celtic Reggae Revolution. En la nostra secció eclèctica quatre àlbums saborosos per tastar: des de Suècia “Elektrik Polylgo Akustik”, nou EP del versàtil i virtuós grup Fagel Roc; des d’Eslovàquia “La3no Deluxe”, nova obra La3no Cubano amb inusitades fusions intercontinentals; des de les Terres de l’Ebre “Sefarad in the Piano”, títol explícit amb versions de clàssics sefardites amb el piano del talentós Toni Costa; i des de la cada cop menys gèlida Islàndia, “Bjargrúnir”, quart disc en la trajectòria del grup Umbra, rescatadors d’antics folklores de la seva illa. Acabem l’edició amb el contrast del aromes mediterranis de “Upgrade”, el nou treball discogràfic dels italians Andrea Piccioni i Francesco Loccisano, músics superbs que amb percussions i guitarra battente ens guien per les seves contrades calabreses.
EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #732 (Del 26 de maig al 5 de juny de 2022)

Encara lluny, però ja s’albira a l’horitzó el final de la 19a temporada en antena d’aquest humil espai musical; ens queden, però, uns quants viatges sonors per fer abans de passar a les habituals edicions de resum amb el millor de la temporada. Com ara el d’avui, que comença a la República Democràtica del Congo amb l’increïble disc “Where’s the One?”, treball espectacular cuinat durant onze anys per Congotronics International, projecte amb músics de quatre continents. A continuació anem a Portugal per divertir-nos una bona estona amb “Murmúrios e Outros Rumores”, nou llarga durada del fantàstic i agosarat trio Seiva amb fusions entre tradició i modernitat. En l’espai eclèctic tres propostes de gran diversitat: des de Sudan “Beja Power!”, disc fascinador de la formació Noori & His Dorpa Band i el seu soul elèctric; des de terres neerlandeses “Ke Haber”, obra majúscula cantada en ladí per la compositora Nani Noam Vazana, artista amb ancestres sefardites marroquins; i des de Noruega “89% Folkemusikk”, treball minimalista del bregat compositor i guitarrista Asmund Reinstad. Acabem l’edició en clau flamenca amb “Tres Golpes”, una edició superba de l’enorme cantaor de Utrera Tomás de Perrate, gosadia en estat pur amb la mà màgica del català Raül Refree en la producció.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #731 (Del 19 al 29 de maig de 2022)

Ja avisàvem la setmana passada, la calor va a més i la primavera quasi que ho ha deixat de ser per convertir-se en una prèvia d’un estiu que pinta sufocant; hi ha diverses maneres de combatre la calor i una és gaudir durant dues hores de músiques refrescants, avui totes en clau femenina. Comencem a Turquia amb “Minor”, el nou àlbum de la prolífica i brillant Mircan Kaya, música versàtil d’arrels mingrelianes; des de la ciutat sueca de Malmö amb la música croata de “Cula Jesam”, disc de sons balcànics de textures pausades del Lidija Dokuzovic Trio; des de la regió valaca de Sèrbia “Dunare, Dunare”, obra amb el Danubi de transfons de la fenomenal formació folklòrica Etno Grupa Gergina; des de Portugal “Animal Sentimental”, nou àlbum amb les noves cançons de la consagrada compositora i cantant Mísia; des de Finlàndia “Menneet”, segon treball en solitari de la talentosa Maija Kauhanen, compositora, cantant i virtuosa del kantele; des de Catalunya “Esponja”, nova i preciosa obra en solitari de la jove i inconfusible Magalí Sare, a qui ja es compta entre les millors artistes catalanes; per acabar l’edició, des de Canadà  “Thieves of Dreams”, darrera edició discogràfica de la talentosa Lenka Lichtenberg, artista d’arrels jueves i txeques.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #730 (Del 12 al 22 de maig de 2022)
Poc a poc les temperatures de la primavera boreal van en augment, així que és el moment de començar a refrescar-se amb una sessió de músiques formidables procedents de diversos llocs del planeta. Comencem l’edició #730 a Turquia amb el disc “Sounds of the Sultans”, remasterització de temes mítics del grup The Sultans, format en els anys 70 del segle passat pel gran mestre Omar Faruk Tekbilek. Tot seguit anem a França per gaudir una bona estona amb “Chants du Dedans, Chants du Dehors”, el nou i flamant treball discogràfic del trio Meïkhâneh i el seu folk d’avantguarda amb traces mongoles. En l’espai eclèctic tres magnífiques presentacions: de nou des de França “Nagori”, sisè treball discogràfic Les Fils Canouche i els seus aires gipsy; des d’Angola “Kintal da Banda”, el nou i fenomenal àlbum del mític Bonga; i des de la Bretanya francesa el vuitè volum de sons tradicionals de la prestigiosa Kreiz Breizh Academy. Per acabar el programa marxem a l’Iran, bressol de dos músiques enormes, Vahid Taj i Mohammad Reza Azizi, mestres de sons tradicionals clàssics perses que ens delecten amb una obra fantàstica anomenada “Pulsing of Heart”.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #729 (Del 5 al 15 de maig de 2022)

Aquí estem, com quasi sempre puntualment, en la nostra cita setmanal amb les músiques més diverses del planeta, aquelles que inspirades en les tradicions ens condueixen ben sovint per camins sorprenents i engrescadors. Comencem l’edició Demésenllà #729 en terres germàniques amb “I Way to Äl”, el nou i de nou energètic treball discogràfic dels alemanys Äl Jawala, mestres de fusions increïbles. A continuació anirem a la ciutat quebequesa de Montreal per solaçar-nos una bona estona amb les cançons de “Pastourelle”, segon disc en solitari del músic amb arrels haitianes Daniel Bellegarde. En l’espai tot terreny avui novament tres propostes ben variades: des de Portugal la brillant òpera prima homònima del duet Kairós; altre cop des de d’Alemanya "Von der Quelle bis zur See" amb el sorprenent folk del trio Bube Dame König; i des de Mali “Quicksand” de Black Mango, primer projecte com a creador del productor francès Philippe Sanmiguel. Recta final del programa amb dues propostes musicals d’aromes mediterranis: des de la Ligúria italiana el trio de virtuosos Maestrale, autors del disc instrumental “Circo Carnevale”; i des de la Normandia francesa “Bords de Terre – Dubhe”, el bonic treball discogràfic del quartet polifònic femení Horzines Stara, inspirades ens sons de l’Europa Oriental.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #728 (Del 28 d’abril al 8 de maig de 2022)

Seguim avançant en la nostra 19a temporada amb una altra edició Demésenllà farcida de músiques al·lucinants de diferents racons del planeta i amb la qualitat i la diversitat com a premisses irrenunciables. Comencem l’espai d’aquest setmana des de l’illa índica de La Reunió, bressol dels formidables Ti’kaniki que s’estrenen per fi en el planeta discogràfic amb un disc engrescador anomenat “Douz”. Passem després una bona estona gaudint amb “Hard Times Never Kill”, també debut discogràfic de Gonora Sounds, banda de Zimbabwe liderada pel guitarrista invident Daniel Gonora, fins fa poc músic de carrer a Harare, la capital del país. En l’espai tot terreny tres propostes ben interessants: des de Dinamarca el debut homònim del grup de fusions folk Tone of Voice Orchestra; des de la vall navarresa de Baztan el nou i bonic EP de l’amic Pantxo Pottoka & Sherpa Miguel; i des de terres catalanes “Harmònic”, el debut amb projecte propi del talentós acordionista Pere Romaní. Per acabar l’edició secció flamenca amb “Ikigai”, tercer i de nou brillant llarga durada del genial compositor i virtuós guitarrista gadità Pipo Romero.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #727 (Del 21 d’abril a l’1 de maig de 2022)
A Demésenllà tenim un privilegi, el de rebre cada setmana desenes de propostes musicals al·lucinants entre les que escollir, tasca gens fàcil, per oferir-vos edicions musicals entretingudes i molt diverses. Arrenquem aquesta edició #727 des de la formosa ciutat castellana de Toledo, bressol d’una de les millors artistes d’inspiració tradicional de terres ibèriques, Ana Alcaide, qui ens delecta amb les meravelles de “Ritual”, el seu nou àlbum. Tot seguit anem al nord de Rússia per gaudir una bona estona amb “Aurora Borealis”, disc fenomenal de fusions entre folk i metal del grup The Unknown Composer. En la secció multi-usos quatre presentacions estupendes: des d’Argentina la reedició de “Llama”, el que va ser últim disc del grup Tumbatú Cumbá; des de Nigèria “Aja wele wele”, nou treball d’aires soukous del compositor, cantant i guitarrista Oliver Nakoya; des de França “L’Anniversaire”, obra de celebració dels 80 anys del gran acordionista Daniel Colin; i des de Geòrgia “Supra”, amb les màgiques polifonies vocals masculines del septet Iberi. Acabem l’edició com la hem començat, en clau femenina amb “Stories from the Outside”, àlbum de Lena Jonsson Trio, formació liderada per la aplaudida i carismàtica compositora i violinista sueca Lena Jonsson.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #726 (Del 14 al 24 d’abril de 2022)

Ja estem aquí amb la nostra edició Demésenllà #726, una nova proposta de dues hores de músiques al·lucinants procedents de diferents racons del planeta i que esperem que us complaguin. Comencem el camí amb “Albat Alawi Op.99”, segon llarga durada dels israelians d’origen iemenita El Khat que interpreten la seva música amb instruments fabricats amb materials reciclats. A continuació una altra formació que utilitza instruments fets artesanalment reutilitzant materials, els turcs Fungistanbul amb el seu nou disc de fusions, “Trash Oriental”. En l’agenda les músiques de dues bandes xilenes que estan de gira per Europa i en breu tindrem en terres catalanes en directe, Shubira Quartet i Golosa La Orquesta. En l’espai eclèctic tres propostes ben diverses: des del Regne Unit “Constellation of Birds”, segon treball del trio Agent Starling; des del Canadà anglòfon “For the Love of Tabla”, nou disc de la fabulosa Toronto Tabla Ensemble; i des del Canadà francòfon “20 Printemps”, disc de celebració dels 20 anys de carrera artística dels quebequesos Le Vent du Nord. Recta final del programa amb sons atàvics orientals amb “The Art of the Chinese Xiao & Hulusi”, elegant unió entre orient i occident del conjunt Hearth of the Dragon i el compositor xinès Jiang Li, i amb “Alazhymny”, compilació de cançons enregistrades l’any 1967 amb la veu del mestre de khöömei Khunashtaar-ool Oorzhak, mite del cant de gola de la República Siberiana de Tuva.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #725 (Del 7 al 17 d’abril de 2022)
S’ha fet una mica de pregar, però ja tenim aquí una nova primavera en la que, tal com fan les flors, les músiques Demésenllà eclosionen de forma espectacular per acolorir el nostre particular univers de ritmes i melodies. Comencem l’edició amb el disc “Antologia Vol. 1”, superba compilació de peces del grup Africa Negra de l’arxipèlag atlàntic africà de Sao Tomé i Principe i les seves càlides composicions. A continuació anem a França per xalar amb “Argile”, nou àlbum de Lakhdar Hanou Ensemble, el grup del virtuós de l’oud d’origen algerià Lakhdar Hanou que ens convida a un nou viatge pels sons de la ruta de la seda. En la secció eclèctica tres propostes de nivell incontestable: des dels Països Baixos “Üçayak”, àlbum no editat en el seu moment, obra dels mítics Calgija amb sons de l’Europa Oriental i el Pròxim Orient; des de Dinamarca “Jagdselskabet”, disc del trio Jagd, Bugge & Beck, format per virtuosos del folk autòcton; i des de Portugal “25 Anos”, disc commemoratiu dels 25 anys de carrera de Navegante, la banda del gran guitarrista José Barros. En la recta final del programa “Live”, estrena discogràfica de la nombrosa formació Calabria Orchestra que a través de fusions de múltiples influències construeix un repertori d’indiscutibles aromes mediterranis.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #724 (Del 31 de març al 10 d’abril de 2022)
Ja teniu al vostre abast una nova edició Demésenllà en la que, com de costum, us convidem a viatjar amb nosaltres arreu del món a través de les seves músiques, en aquest espai radiofònic quasi sempre amb els sons tradicionals o inspirats en la tradició com a eix vertebrador. Iniciem l’espectacle auditiu des de la ciutat escocesa de Glasgow amb “Moch”, innovador debut discogràfic del grup Dlù, jove formació que fusiona sons contemporanis amb les arrels cèltiques d’aquelles terres. Tot seguit visitem Rwanda amb el disc “Rwanda, you See Ghost, I See Sky”, el quart treball del trio The Good Ones que continua donant missatges d’esperança a través de la música en un país que fa tres dècades va viure un espantós genocidi. En la nostra secció tot terreny quatre sensacionals propostes: des de l’arxipèlag atlàntic africà de Cap Verd “The Strings of Sao Domingos” amb les coladeiras del grup The Ano Nobo Quartet; des de la ciutat alemanya d’Hamburg “Akustik”, nou àlbum del virtuós multi-instrumentista d’origen turc Sinan Cem Eroglu; amb un peu a Catalunya i l’altre a Sèrbia, “Folkoteque”, treball del duet format pel clarinetista tortosí Òscar Antolí i l’acordionista resident a Viena Milos Todorovski; i des de la ciutat israeliana de Tel Aviv “Satellites”, òpera prima del grup Satellites de rock psicodèlic fusionat amb folklores del Pròxim Orient. Acabem l’edició amb els aires flamencs d’”Alba Gitana”, disc del guitarrista de Perpinyà Steeve Laffont amb estupendes fusions entre aquest gènere, jazz manouche, bossa nova i klezmer.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #723 (Del 24 de març al 3 d’abril de 2022)

Anem aquesta setmana amb l’edició Demésenllà número #723, un nou viatge musical que serà especial com sempre, però en aquesta ocasió una mica més per les temàtiques que conformen el seu esquelet. Comencem el camí allà on l’havíem deixat en l’edició anterior, amb músiques parides per dones; la primera presentació discogràfica, “O’Roma”, ens arriba des d’Eslovàquia de la mà de la gran diva dels sons gitanos del país centre-europeu, Marcela, cantant resident a França amb autèntic esperit romaní. A continuació anem a la ciutat italiana de Nàpols per xalar una estona amb les cançons del trio Suonno D’Ajere que amb el disc “Suspiro” ens obre la porta a l’univers de la música popular ancestral napolitana. Tot seguit un tast de sons càlids amb “Afrobrasileira”, àlbum de la cantant de Bahía veïna de Barcelona Mirla Riomar. Tot seguit anem amb la segona i també especial fase del programa amb nou cançons de nou formacions ucraïneses diferents, des de sons profundament tradicionals fins a propostes contemporànies ben agosarades, algunes parides en aquelles contrades i altres de formacions ucraïneses habitants d’altres llocs del planeta; escoltarem a Arkadi Gendler, Perkalaba & Eugene Hutz; Oleg Skrypa, Yiddish Glory, Hudaki Village Band, Konsonans Retro, Lemon Bucket Orchestra,  Sonceklyosh i Zoloti Klyuchi. Acabem l’edició de nou en clau femenina amb la presentació de “Bamanan”, un disc de la cantant emergent maliana Rokia Koné acompanyada pel productor californià Jacknife Lee.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #722 (Del 17 al 27 de març de 2022)

Ja estem aquí, una setmana més, disposats a compartir amb vosaltres una nova sessió de músiques meravelloses d’arreu del planeta en aquesta primera edició primaveral de la temporada amb set propostes on les dones són protagonistes. Comencem amb “Awakening”, el nou i preciós àlbum de la cantant tibetana resident als Estats Units Yungchem Lhamo, principal ambaixadora al planeta dels sons tradicionals del sostre del món. A continuació gaudim una bona estona amb “Our Garden is Alone”, tercer disc en solitari de l’artista iraniana, també resident als Estats Units, Marjan Vahdat, gran valor de les músiques d’arrel de la seva terra. En la secció eclèctica quatre magnífiques propostes: des de la República Txeca “Zimnice”, disc en solitari on Katerina Gottlichová desplega tot el seu talent; des de Noruega “Arringar”, nova obra de la virtuosa violinista Britt Pernille Froholm; des de Rússia “Foreshadowimg”, disc de fusions del grup Smorodina Reka on la tradició i sons contemporanis van de la mà; i des de França “Bahía”, nou i minimalista treball de la brillant compositora, cantant i contrabaixista cubana Ana Carla Maza. Per acabar l’edició en clau femenina i ancestral, “Songs of the Naxi of Southwest China”, formidable àlbum de la cantant de l’ètnia naxi del sud-oest de la Xina He Jinhua, quasi íntegrament en acapella i que ens transporta als contraforts de l’Himàlaia.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #721 (Del 10 al 20 de març de 2022)Tot i que alguns en aquest món s’entossudeixen en amargar, fins i tot directament destruir, l’existència de la resta de persones, el cert és que estem a les portes de la primavera i nosaltres, com de costum, ho volem celebrar amb músiques en majúscules. Comencem aquesta edició #721 amb el disc “Sowal Diabi”, obra majestuosa del projecte coral De Kaboul a Bamako que homenatja els refugiats d’arreu del planeta amb la participació de músics de Mali, Afganistan, Iran, Kurdistan i França. Tot seguit anem a Suècia per xalar una bona estona amb el potent folkrock del quintet Hoven Droven que ens delecten amb les cançons fenomenals del disc “Trad”. En l’espai més flexible avui dues propostes ben contrastades de sons ancestrals: des de Japó “Hauta”, nou EP del talentós guitarrista i productor Yukihiro Atsumi; i des d’Hongria “Folk Utca”, nou llarga durada de sons romanins de Romengo & Mónika Lakatos. La recta final d’aquest episodi Demésenllà la dediquem als sons mediterranis amb altres estrenes discogràfiques de gran nivell: des de terres aragoneses les peces minimalistes el disc “Islas Errantes” del duet El Mantel de Noa; des de l’illa italiana de Sardenya la fusió entre folk i electrònica de l’àlbum “Meigama” del duet format pels grans Francesco Medda i Mauro Palmas; i des de terres castellanes “Arando Nieve”, segon i magnífic treball discogràfic del grup de folk contemporani Entavía.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #720 (Del 3 al 13 de març de 2022)

Ja estem aquí, una setmana més, amb una nova edició Demésenllà amb dues hores de músiques formidables procedents d’arreu del planeta i de gèneres ben diversos amb la qual esperem pugueu passar una bona estona. Iniciem el nostre episodi #720 a Bòsnia i Hercegovina, bressol del fantàstic grup Divanhana, cultivadors del gènere sevdah que a "Zavrzlama", el seu sisè àlbum, donan una volta de rosca a aquest estil de música tradicional. A continuació viatgem al continent africà, concretament a Sierra Leone, on viu i treballa el veterà Sorie Kondi, que amb la seva Kondi Band ens delecta en el disc "We Famous" amb estupendes fusions entre sons folklòrics i beats electrònics. En l’espai tot terreny tres propostes més que interessants: des de Líban “Hadaeq”, bon disc del grup Mólo Sâyat liderat pel compositor i cantant Pol Seif i format per músics europeus de diverses procedències; des de Ghana la magnífica compilació “Essiebons Special 1973 – 1984, Ghana Music Power House” amb sons funk i soul de fa més de quatre dècades; i des de Níger “Issiktane”, superba obra de rock del desert del jove guitarrista Sidi Abdallah. Acabem l’edició en el nostre particular tablao amb “Alegria”, sensacional òpera prima del quartet català Flamengrass en la qual el flamenc, el bluegrass i altres sonoritats folk es barregen magistralment.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #719 (Del 24 de febrer al 6 de març de 2022)
A aquestes alçades de la temporada els dies es van allargant lenta però inexorablement i la verdor i les primeres floracions comencen a treure el cap, indicis irrefutables que s’acosta la primavera. Ens agrada molt aquesta època de l'any i la celebrem il·luminant-nos amb una nova i engrescadora sessió musical que comença al Sudan amb “Diversitty”, debut en solitari del guitarrista i cantant resident a Suècia Ebo Krdum, obra formidable de blues i rock del desert. Tot seguit anirem a Euskadi per solaçar-nos amb la virtuosa trikititxa del gran Xabi Aburruzaga, constantment present en el seu disc en directe “Aurrez Aurre”. Des d’aquí i fins al final d’aquesta edició #719 Demésenllà les dones són les úniques protagonistes amb quatre sensacionals propostes de factura europea: des de Noruega la talentosa violinista Annbjorg Lien amb el disc “Janus”; des de Polònia sons del singular gènere karaim amb l’àlbum “Karaim Music Map” de Karolina Cicha & Kompany; des de Bèlgica la màgia de l’arpa celta de la genial Isabelle de Spoelberch en el disc “Appel à la Source”; i, per finalitzar, des de Rússia, el treball discogràfic “Songs for Lidia Ruslanova. Part 1” amb la veu profunda i inconfusible de la gran Tatyana Molchanova.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #718 (Del 17 al 27 de febrer de 2022)

Ja estem aquí una altra setmana amb una nova i saborosa edició Demésenllà amb dues hores de músiques fabuloses amb les que esperem que, com a mínim, us entreteniu i, a ser possible, us emocioneu. Comencem la singladura amb un peu a Hongria i l’altre a Polònia amb el disc “Razem”, primera obra conjunta del quintet de minoria eslava Babra que uneix els seus talents amb els de la cantant i contrabaixista Megitza per reconstruir repertoris folklòrics dels seus països. Seguim per Turquia amb “Re Creation”, obra majúscula del duet Sasha Khan que ens transporta des del Mediterrani fins a l’Índia amb el fil conductor de la música electrònica. En l’espai eclèctic tres estupendes propostes: des del Japó  “Tonkori in the Moonlight, 1996-2006” compilació de cançons del virtuós del tonkori Oki; des de Bèlgica “High on Life”, àlbum fenomenal del grup Marvara amb aires de tradicions sonores nòrdiques; i des de la ciutat russa de Sant Petersburg "Zay Freylekh!", nou llarga durada de música klezmer dels fantàstics Dobranotch. Acabem l’edició en clau ancestral amb altres dues propostes de nivell incontestable: des de l’Índia “Inheritance”, disc brillant del violinista i productor Deepak Pandit i la majestuosa cantant Pratibha Singh Baghel acompanyats per la Budapest Symphony Orchestra; i des de França “Disgressions”, nova i meravellosa obra discogràfica del grup Assafir inspirada en sons tracis i anatòlics.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #717 (Del 10 al 20 de febrer de 2022)

Avancem en la nostra 19a temporada en antena amb una nova i saborosa edició Demésenllà en la qual durant dues hores podeu visitar alguns dels racons musicals més al·lucinants del nostre petit i efímer planeta blau. Comencem el camí en la localitat toledana d’El Carpio de Tajo, bressol dels formidables Vigüela, grup de pur folklore castellano-manxec que amb el disc “A la Manera Artesana” ens torna a conquerir el cor. Tot seguit anem a Polònia per seguir gaudint amb folklore autèntic, el que trobem a "Potanc”, debut discogràfic de Kapela Transformacja que actualitza sons populars. En l’espai tot terreny tres propostes de qualitat inqüestionable: des de la Bretanya francesa les fusions fantàstiques de “Talm ur Gabon”, sisè àlbum d’estudi del quintet Startijenn; des de Noruega “Sami Juovllat”, tercer àlbum de la renovadora del cant tradicional joik Kajsa Balto; i des de Galícia “Reviravoltas”, nova obra del Cuarteto Caramuxo i els seus vibrants clarinets. Acabem l’edició número #717 des de Grècia amb “Spondi”, nou i brillant disc del versàtil virtuós de les cordes Stelios Petrakis i el seu quartet, un cop més aprofundint en les músiques més atàviques de terres hel·lèniques.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #716 (Del 3 al 13 de febrer de 2022)

Poc a poc el dia es va allargant i el sol brilla amb una mica més de força; tot i això continua sent convenient escalfar-se una mica, i res millor per fer-ho que les dues hores de músiques fabuloses que us esperen en aquesta edició Demésenllà #716. Comencem la singladura, mai millor dit, entre els oceans Pacífic i Índic amb “Our Island”, nou disc del projecte gestat entre Austràlia i Taiwan Small Island Big Song, interpretat per un munt d’artistes de diferents illes d’aquelles contrades oceàniques. A continuació visitem la ciutat alemanya de Berlín per divertir-nos amb el disc “Hazama”, segon del quintet Mitsune format per músiques germàniques, australianes i nipones i que ens porten sons de l’illa del sol naixent amb múltiples influències. En l’espai eclèctic quatre propostes: des de Brasil algunes cançons per homenatjar la gran Elza Soares recentment desapareguda; des de Polònia el singular afrobeat del disc “Chest” de la Warsaw Afrobeat Orchestra; des de França “Sound of Hope”, nova obra jazzística del virtuós pianista d’origen libanès Philippe El Hage; i des de Barcelona “Origem”, àlbum en solitari de l’amic brasiler Luiz Murá. Acabem l’edició en clau flamenca amb “Primavera en Berlin”, segon treball de flamenc contemporani del virtuós guitarrista grec establert a Alemanya Nikos Tsiachris.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #715 (Del 27 de gener al 6 de febrer de 2022)Sabem que us agraden les aventures musicals, així que us convidem una setmana més a acompanyar-nos en un nou i al·lucinant viatge a través dels horitzons més engrescadors en el terreny dels sons tradicionals o els inspirats en les tradicions. Iniciem el viatge Demésenllà número #715 a la República Txeca amb “Ona”, tretzè àlbum en poc més de dues dècades d’història dels fabulosos Tomas Kocko & Orchestr, especialistes en eclèctiques fusions. Anem després a Suïssa per tastar “Djawa”, el nou treball del virtuós compositor i multi-instrumentista d’arrels algerianes Anouar Kaddour Cherif, habitant de la frontera del jazz. En la nostra secció eclèctica seguirem amb més fusions: des d’Alacant “The Unknown Spanish Levant”, el nou disc de l’inquiet i prolífic músic Luis Giménez Amorós; i des d’Itàlia “Trotula”, obra del sextet Hartmann Ensemble i els seus aromes mediterranis. Acabem l’edició en clau femenina amb “Khalik Hena”, reedició de cançons en directe de Warda, una de les grans dives de la música àrab del segle passat; i amb “Hanuká”, obra centrada en aquesta l’atàvica festa jueva de la llum amb la veu meravellosa de la cantant macedònia d’arrels sefardites instal·lada a Nova York Sarah Aroeste.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #714 (Del 20 al 30 de gener de 2022)
Quasi en l’equador de l’hivern a l’Hemisferi Boreal no se’ns acut millor opció per entrar en calor que una bona sessió de dues hores amb una inigualable oferta musical de sons d’inspiració tradicional. Comencem el nostre viatge de ritmes i melodies d’aquesta setmana a Bolívia, bressol del músic Winner Candia, renovador del gènere andí del charango que ens delecta amb el seu darrer treball, “Pueblo de Piedra”. Tot seguit ens desplacem a Finlàndia per descobrir el millor folk metal del país nòrdic amb “Immortal Tradition”, enèrgica òpera prima de la banda Ritva Nero. En l’espai eclèctic tres propostes més procedents del continent europeu: des de Croàcia “Songbook Songs”, un treball ben singular de Dunja Knebl i Roko Margeta; des de la ciutat russa de Sant Petersburg, “Podumayu, Pogadayu”, disc innovador del trio Darjala; i des de diverses regions de la mateixa Federació Russa quatre peces de l’àlbum de compilació “Russian World Music Chart 2021” amb d’Aleksey Khovalyg, Balkhar Ensemble, Shoodja Choodja i Tatyana Molchanova. Tanquem l’edició #714 amb la secció de sons de pura arrel tot celebrant amb el disc “Greatest Hits” els vint anys de carrera artística del duet danès Jensen & Bugge format pel violinista Kristian Bugge i per l’acordionista Mette Kathrine Jensen Stærk.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #713 (Del 13 al 23 de gener de 2022)

Benvingudes i benvinguts a una nova edició Demésenllà, la número #713, singladura sonora amb la que esperem engrescar-vos tot visitant un bon i divers grapat de ports musicals amb la qualitat i l’autenticitat com a premisses inexcusables. Comencem el viatge d’aquesta setmana des de la regió portuguesa de l’Alta Estremadura amb el disc “Danças de Porto do Mós”, obra fabulosa amb la que el grup Aire rescata cançons populars d’aquelles contrades atlàntiques. A continuació mantenim un peu a Portugal i l’altre l’estenem fins al Brasil, països d’origen dels membres de Deltas, formació que el seu segon disc anomenat “II” fusiona sons tradicionals i contemporanis diversos. En l’espai eclèctic tres propostes estupendes: des de Suècia el disc homònim del trio Krilja amb cançons gitanes russes; des de la Istanbul de fa mig segle “Laiko Rock from Turkey (1968-1974)” del grup Risar & Kupa 4, banda greco-turca de rock psicodèlic; i des de Rússia “Chuvash Stanzas & Songs“, òpera prima de la jove formació Diva Ethno Future Sounds. Acabem l’edició amb aires purament mediterranis, els del disc “A Sud di Bella Ciao”, títol que han donat al seu àlbum conjunt Riccardo Tesi, Elena Ledda, Lucilla Galeazzi, Alessio Lega, Nando Citarella, Maurizio Geri, Gigi Biolcati i Claudio Carboni i molts altres músics italians de primera fila.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #712 (Del 6 al 16 de gener de 2022)Anem aquesta setmana amb una nova i engrescadora edició Demésenllà, la número #712 que esperem que us complagui i us entretingui durant les dues hores de passeig musical pels més bonics horitzons sonors del món. Comencem el viatge a les remotes contrades de la República Siberiana de Tuva, bressol de la cantant khoomii i virtuosa instrumentista Choduraa Tumat que recentment ha editat una joia de sons ancestrals tuvalians anomenada “Byzaanchy”. Anem tot seguit un cop més a Islàndia per xalar amb “Travelling Through Cultures”, segon capítol de la brillant trilogia “Icelandic Folksongs” del talentós músic Asgeir Asgeirson, disc centrat en els sons tradicionals tracis. En l’espai tot terreny tres magnífiques propostes: des d’Haití “Boula”, àlbum hipnòtic de música vudú de Bonga Jean-Baptiste; des de la ciutat alemanya de Berlín “Dancing for no One”, disc de fusió de sons del Pròxim Orient del grup Kayan Project; i des de la ciutat estatunidenca de Nova York “Ruminate: Improvisations for Fretless Guitar and Dutar”, àlbum sensacional del músic i virtuós de les cordes Gabriel Akhmad Marin. Acabem l’edició en clau de fusió flamenca a tres bandes amb “Arrels”, brillant debut discogràfic del projecte Libèrica en què s’hi barregen cançó popular catalana, jazz i flamenc.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #711 (Del 30 de desembre de 2021 al 9 de gener de 2022)

Se’ns esgota un any i en comença un altre; deixem enrere alegries i tristeses i esperem que el 2022 ens porti més de les primeres que de les segones. Intentem des d’aquest humil espai radiofònic contribuir-hi amb el nostre petit granet de sorra. Comencem l’edició #711 des de Romania amb l’àlbum “Cantemir Melo II”, obra fantàstica del grup Anton Pann Ensemble liderat pel músic Constantin Raileanu i centrat en sons antics llegat de la influència otomana en l’Europa Oriental. Seguim amb més sons d’inspiració turca amb “Two Sides of Europe”, primer capítol de la trilogia “Icelandic Folksongs” reeditada recentment pel gran músic islandès Asgeir Asgeirson. En la secció tot terreny continuem amb més sons ancestrals: des de la República Txeca “Ruky na Dudach”, disc formidable del gran Vladimir Bjacek; i des de Suècia música celta en estat pur amb “The Celtic Duo”, debut discogràfic de Keltiska Duon. Secció final dedicada a les dones però encara en territoris sonors atàvics amb dues engrescadores propostes: des de Noruega “Hjembe”, deliciós i minimalista àlbum de debut de la cantant folk Synnove Brondbo Plassen; i des de terres aragoneses “Hixa Mia”, un altra òpera prima d’inspiracions seculars, en aquest cas de la jove cantant i viola-gambista saragossana Pilar Almalé.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #710 (Del 23 de desembre de 2021 al 2 de gener de 2022)

Segurament hi ha moltes coses interessants per fer en aquests dies de transició entre un any que s’acaba i un altre que comença; entre aquestes coses interessants, segur que no és una mala idea relaxar-se un parell d’hores amb un nou i al·lucinant viatge musical Demésenllà. Comencem el camí des del sud d’Ucraïna, allà on habita Hudaki Village Band, una meravellosa formació de sons folklòrics que ens han captivat amb “Yo!”, el seu darrer àlbum. Anem tot seguit a la ciutat brasilera de Sao Paulo per redescobrir l’àlbum homònim de debut de Bixiga 70, una de les més aclamades bandes d’afrobeat del planeta. En la secció eclèctica tres propostes de gran nivell: amb un peu a Cuba i l’altre al Senegal, “Suba”, segon disc del duet format per Omar Sosa i Sekou Keita; des dels Estats Units “The Moon’s Within Reach”, nova obra de sons del Pròxim Orient del grup Karavan Sarai; i des de València àlbum en directe del gran violoncel·lista francès Matthieu Saglio amb el seu quartet i un bon grapat de convidats. Acabem l’edició en clau ancestral amb “Sorpesoll”, obra majestuosa en la seva senzillesa creada per dos grans veterans de la música tradicional sueca, Mikael Marin i Anon Egeland.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #709 (Del 16 al 26 de desembre de 2021)
Ja estem aquí, una setmana més, amb una nova i sucosa edició Demésenllà ideal per a totes aquelles persones a les que els agrada, al menys pel que fa a la música, anar una mica a contracorrent. Iniciem el nostre viatge número #709 a Eslovènia amb “Carícias”, un meravellós i poètic àlbum de la compositora i cantant Katja Sulc que en aquesta ocasió ens endinsa en el fabulós univers de la música popular mexicana. Tot seguit anem a Rússia per xalar una bona estona amb un nou i fenomenal àlbum del trio siberià Vedan Kolod, “The Tale of Igor’s Campaign”, obra que demostra l’enorme productivitat del grup i la immensitat dels sons d’aquelles contrades. En l’espai tot terreny tres propostes formidables: des de Bèlgica la cosmopolita banda de sons gitanos centre-europeus Mec Yek amb el disc “Taisa”; des del Regne Unit “When Summer Comes Again”, obra majúscula de folk creada i interpretada pel duet format per Simon Mayor i Hilary James; i de nou des de Bèlgica “The Guesthouse Sessions”, nou àlbum del prolífic i brillant duet Naragonia. Acabem l’edició amb la presentació de “Stella Ariènte”, disc en solitari de la gran Maria Moramarco que ens transporta a un territori de cançons de caire religiós del sud de la Península Itàlica. 


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #708 (Del 9 al 19 de desembre de 2021)

La vida ens porta ben sovint a ritmes trepidants dels que, de tant en tant, necessitem desconnectar i descansar; per fer-ho, us oferim una nova i sucosa edició Demésenllà amb dues hores de músiques ideals per oblidar-se durant una estona de les voràgines de la nostra existència. Comencem el viatge amb un peu al Canadà i l’altre a l’illa caribenya de Trinitat amb “Carnival of the Ghosts”, el nou i formidable disc del grup Kobo Town i el seu calypso del segle XXI. Tot seguit, deixem un peu encara al Canadà i plantem l’altre a l’illa mediterrània de Còrsega per delectar-nos amb les meravelles sonores de “Clair-Obscur”, disc col·laboratiu entre les polifonies corses del grup A Filetta i els sons del Pròxim Orient del trio quebequès Constantinople. En l’espai eclèctic tres propostes ben bones: des de Suècia “Massiv”, debut discogràfic de folk innovador del jove trio femení Ra; des de Brasil aromes neoclàssics amb “No Time but Eternity” del gran músic i editor Corciolli; i des de Lituània “Trunksmas”, obra engrescadora del trio Smetonos Usai amb polques, valsos i foxtrots tradicionals. Per acabar l’edició sessió amb el singular disc de fusions entre tradició i sons contemporanis “Lamenta” de l’agosarada artista grega Xanthoula Dakovanou acompanyada per un munt d’instrumentistes de nivell incontestable.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #707 (Del 2 al 12 de desembre de 2021)

Ben contents estem que us estigueu a l’altra banda esperant una nova sessió de dues hores de músiques fabuloses que escollim a Demésenllà per intentar regalar-vos els sentits, especialment el de l’oïda. Comencem aquesta edició #707 des del sud d’Itàlia amb “Sita”, primer i preciós àlbum en solitari de la bregada, aclamada i reconeguda cantant Alessia Tondo. A continuació anem cap a les antípodes amb “Hope in a Empty City”, desè àlbum del músic australià nascut a El Caire Joseph Tawadros, un dels més gran virtuosos mundials del llaüt àrab. En la secció més flexible tres propostes d’allò més interessants: amb un peu a Turquia i l’altre a Alemanya, “Istanbul 1900”, obra del duet format pels guitarristes Erkin Cavus i Reentko Dirks; des de Bèlgica “Run High”, un disc de Geronimo, projecte del també guitarrista Jeroen Geerinck; i des del Regne Unit “Open Embrace”, nou treball de l’estupenda London Tango Orchestra. Tram final del programa de sons ancestrals amb un xic d’improvisacions contemporànies, les que conté l’àlbum “Anatolian Dances”, obra majúscula de Dem Trio, formació dels virtuosos instrumentistes turcs Derya Türkan, Murat Salim Tokaç i Cenk Güray.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #706 (Del 25 de novembre al 5 de desembre de 2021)

Encarem ja el darrer mes de l’any 2021, temps estrany i convuls en el que hem bregat per combatre el mal rotllo i la negativitat amb una dosi setmanal de dues hores de músiques formidables d’infinitat de gèneres i procedents de tots els racons del món. En aquesta ocasió anem amb la nostra edició #706 que arrenca des de terres castellanes amb “Los Trovadores del Rey”, àlbum de sons provençals de fa molts segles interpretats amb mestria pel grup Veneranda Dies Ensemble. Continuem en terres ibèriques amb “Cuerdas y Teclas”, àlbum en solitari del músic de La Rioja Jorge Garrido que ens delecta intensament amb el seu gran talent amb la viola de roda. En l’espai eclèctic tres propostes ben contrastades: des de Madrid “Unite”, nou i fenomenal disc del grup Ogun Afrobeat; des de l’estat nord-americà de Massachusetts  “None More Blue”, desena i estupenda obra de Misty Blues; i des de Japó “Gate of Klüna”, singular i sorprenent àlbum del jove trio femení Kuunatic. Etapa final del programa amb sons mediterranis, aquest cop amb dues propostes procedents de l’altre extrem del nostre mar: des de Turquia “Bu Toprağın Ezgileri” una obra magnífica sorgida del gran talent de la jove cantant Çimen Yalçin que ho fa en diverses llengües, i des de Atenes “Goc”, nou i sensacional àlbum del virtuós turc del baglama Cihan Turkoglu que remena amb mestria diversos gèneres tradicionals.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #705 (Del 18 al 28 de novembre de 2021)

A mesura que avança la tardor en l’Hemisferi Nord les temperatures van baixant, encara no de manera crítica però sí el suficient com perquè no vingui gens malament escalfar-se una estona amb un bon grapat de músiques formidables. Iniciem el viatge número #750 Demésenllà des de Mèxic amb “Yum Cháak”, déu maia de la pluja i títol del nou disc del grup Muva, eclèctica i potent formació de fusions increïbles. A continuació anirem a França per xalar amb “Sans Souci”, disc en solitari del virtuós del saz d’origen kurd Rusan Filiztek, autor de músiques que ens transporten a l’Europa Oriental i l’Orient Mitjà. Secció multi-usos amb sons africans parits en el continent europeu: des de Bèlgica els sons mandinga de “Lumba”, segon treball del trio Tamala; des de Noruega les fusions entre tradició i contemporaneïtat de “Shanu”, nou àlbum del quintet afro-nòrdic Monoswezi; i des de Catalunya “Hello Cabo Verde”, segon disc del músic capverdià instal·lat a Barcelona Adê. Recta final del programa d’avui en clau flamenca amb “Te Canto Colores”, obra superba del talentós guitarrista de la ciutat californiana de Oakland David McLean.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #704 (De l’11 al 21 de novembre de 2021)
Si de nosaltres ha de dependre, no hi ha setmana sense música de qualitat per a aquelles persones que els agrada viatjar pel planeta usant com a vehicle els seus ritmes i melodies més fabulosos. Benvingudes i benvinguts a una nova edició Demésenllà que iniciarà el seu camí a la ciutat brasilera de Sao Paulo, bressol d’una formidable orquestra de vents, “A Espetacular Charanga do França”, dirigida pel saxofonista Thiago França i que ens delectarà amb els càlids ritmes del disc “The Importance of Being Espetacular”. A continuació visitarem Senegal de la mà d’un dels més singulars i agosarats músics d’aquelles contrades, Nuru Kane, de qui gaudirem amb el disc “Chakwa Dance”. Secció multi-usos amb un retorn a terres brasileres amb “Raiz”, nou disc del talentós guitarrista Ricardo Vignini, i amb un duet de flautes virtuoses en l’àlbum “Wood & Steel” del francès Joce Mienniel i el coreà Adam Lee. Recta final amb les dones com a protagonistes amb tres propostes d’enorme nivell: des de Rússia algunes cançons del disc “Verbochka” de l’estupenda cantant Mila Kikina; des de terres catalanes “Pura i Senzilla com Abigail”, el nou i preciós treball discogràfic de la bregada Rosa Zaragoza; i per tancar, des de França, “Varka”, obra brillant de sons del Meditarrani Oriental de la música d’arrels gregues Dafné Kritharas.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #703 (Del 4 al 14 de novembre de 2021)

Som-hi, que tenim poc temps i moltes músiques meravelloses per compartir; dues hores no són gaire, però ben administrades ens donen per fer un agradable passeig per la diversitat musical d’uns quants racons del planeta. Comencem el camí des de la República de Tuva, regió siberiana de la Federació Russa on habita el fantàstic grup Khöömei Beat, autors del disc “Changys Baglaash” en el que el cant de gola tradicional d’aquelles contrades i el rock van agafats de la mà. Seguim amb més fusions entre rock i tradició amb “Still Moving”, obra sensacional en la que el músic britànic Justin Adams i el músic italià Mauro Durante sumen els seus grans talents. En la secció eclèctica d’avui dues propostes: des de Flandes “Valge Valgus”, disc fenomenal de Hartwin Dhoore Trio amb l’acordió com a protagonista; i des de Madrid “Madera de Pájaro”, segon àlbum del duet femení Dúa de Pel amb poesia musicada amb versatilitat. En la secció dels sons ancestrals, tres propostes més per enllestir l’edició: des de l’outback australià “Hand to Earth”, obra atàvica de sons aborígens de l’Australian Art Orchestra; des de França “Persiennes d’Iran”, nou i sensacional disc del quintet femení Atine amb arrels iranianes i palestines; per acabar, des de Sèrbia, “Rawdjenice”, últim treball discogràfic del trio vocal polifònic femení Rodjenice.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #702 (Del 28 d’octubre al 7 de novembre de 2021)


Malgrat la disbauxa climàtica mundial, poc a poc el fred va guanyant terreny en l’Hemisferi Nord; nosaltres ja estem preparats per combatre’l amb una nova i sucosa edició Demésenllà farcida de càlides músiques, en aquesta edició número #702 íntegrament mediterrànies. Comencem el passeig a València amb “Animal Republic”, el nou i flamant àlbum de Besarabia, trio superb al que seguim quasi des de la seva gènesi. Seguim encara des de terres valencianes amb “Ataxía 2021”, nou treball discogràfic d’Ataxía, formació especialitzada en rebetiko grec en estat pur. En la secció eclèctica altres tres fenomenals propostes: una més des de València amb “Cor de Magrana”, disc enregistrat en directe pels bregats Aljub; des de Catalunya amb “Plaça Major” i les cançons irreverents del grup Fenya Rai!; i des de França “Azwan”, nova obra del veterà compositor i guitarrista d’arrels algerianes Pierre Bensusan. Acabem l’edició, com no, en clau mediterrània amb una magnífica obra en duet, “Fado Attarantado”, creada i interpretada per l’italià Mimmo Epifani i el portuguès José Barros que, com el seu títol indica, mostra un punt de trobada intermedi entre fados i tarantes. EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #701 (Del 21 al 31 d’octubre de 2021)
Seguim avançant en aquesta 19a temporada Demésenllà amb una altra edició repleta de músiques fabuloses que esperem us complauran durant les dues hores que dura programa; si no ho aconseguim, no serà per no haver-hi posat tot el nostre entusiasme. Comencem el viatge amb un peu a l’Argentina i l’altra en terres bengalís amb “Doroja”, obra majestuosa sorgida de la unió de Santiago Córdoba y el grup The Bauls of Bengal amb fusions sobre sons baul sufís. A continuació anem a Bèlgica amb el grup quasi íntegrament femení Belcirque, autores d’una estupenda i versàtil anomenada “La Grande Fête”. En l’espai tot terreny tres propostes ben contrastades: des de Suècia “Duo”, nou i brillant disc del veterà grup de pur folk nòrdic Väsen; des d’Egipte “Giant & Guitar”, reedició d’un àlbum del guitarrista Omar Khorshid desaparegut fa just quatre dècades; i “22”, àlbum amb el que els eslovacs Hrdza celebren precisament els seus vint-i-dos anys de músiques fantàstiques. Acabem en clau flamenca amb “Monstruos y Duendes Vol. 3 – Médyn”, tercer capítol d’una nissaga d’àlbums creats i interpretats en clau minimalista pel virtuós guitarrista belga Myrddin.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #700 (Del 14 al 24 d’octubre de 2021)

Ni podem ni volem descansar... són tantes les músiques fabuloses que ens arriben constantment des de tots els racons del planeta que dues hores de programa setmanal se’ns fan massa justes per mostrar totes les que més ens complauen. Arrenquem aquesta setmana des dels Estats Units amb “Night + Day”, nou àlbum del virtuós i cosmopolita quartet Opium Moon que ens regala els sentits amb les seves fusions entre tradició i atmosferes new age. Seguim amb una altra obra creada per un quartet, “Now and Then”, tercer àlbum dels romanesos Multumult, formació que declara crear nous sons des d’un món antic. En l’espai eclèctic tres propostes africanes aptes per al ball: des de París l’EP homònim del duet Montparnasse Musique format per un franco-algerià i un sud-africà; també des de la capital francesa “Kugombe”, més fusions innovadores del duet format pel col·lectiu Mawimbi i el músic zambià Mufrika; i des de Suècia el nou disc en solitari del virtuós malià de la kora Maher Cissoko. Tram final de l’edició amb músiques creades i/o interpretades per dones amb “Daba”, últim doble àlbum de peces ancestrals del cor polifònic femení de Letònia Saucejas; i amb “Palabras Urgentes”, nou treball discogràfic de la veterana i aplaudida artista peruana Susana Baca.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #699 (Del 7 al 17 d’octubre de 2021)

Ens endinsem en la tardor amb molt d’entusiasme perquè tenim per a vosaltres, una setmana més, una sessió de dues hores de músiques formidables, purament tradicionals o inspirades en les tradicions que en aquesta ocasió ens remeten íntegrament al continent asiàtic. Comencem el viatge des de l’Índia amb “River of Happy Souls”, un treball discogràfic de Bapi Das Baul, formació bengalí del terreny sonor del baul sufí. A continuació anirem a Taiwan per trobar-nos amb el nou àlbum de A Moving Sound, “Little Universe”, obra estupenda de fusions entre tradició i modernitat. En l’espai tot terreny dues propostes més amb caire renovador: des d’Iran el disc “Dance with Rastak” del grup Rastak amb sons perses adaptats als nostres temps; i des de Finlàndia “Olin Ennen”, debut de la txeca d’arrels xineses i virtuosa de cordes ancestrals Barbora Xu. Secció final de sons atàvics amb “Longyin, The Dragons Chants” obra superba brollada de la unió de dos enormes talents xinesos, el de la jove Cheng Yu amb el guqin i el de Dennis Kwong Thye Lee amb la flauta xiao; i amb This Pale”, títol del disc nascut de la unió de la iraniana Katayoun Goudarzi i la llegenda del sitar hindú Shujaat Husain Khan, simbiosi d’excel·lents resultats.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #698 (Del 30 de setembre al 10 d’octubre de 2021)

Cada dia que passa ens endinsem més i més en el temps de la tardor, un temps que per a moltes persones resulta força malenconiós... per aixecar l’ànim tenim la recepta perfecta, dues hores de músiques meravelloses d’arreu del planeta. Comencem el viatge d’avui des de la ciutat d’Istanbul, on viu des de fa dues dècades el virtuós del llaüt àrab Yinon Muallem, israelià d’arrels iraquianes que amb “Norwegian Oud” ens convida a xalar amb sons del Pròxim Orient amb aromes jazzístics. Tot seguit anem a la ciutat castellana de Toledo per descobrir “Terra”, el tercer i flamant àlbum de Mosquera Celtic Band, formació comandada pel talentós multi-instrumentista Fernando Mosquera. En l’espai tot terreny dues propostes: des de Noruega el pur folk del disc “Slattesong” del duet format per la vocalista Margit Myhr i el virtuós violinista Erlend Apneseth; i des de Portugal “Alvorário”, debut discogràfic de l’interessant trio Bugalhos. En l’espai de sons mediterranis altres dues estupendes propostes: des de la ciutat canadenca de Vancouver “The Road Never Travelled” del grup Tzimmes, especialistes en sons jueus d’Europa i l’Orient Mitjà; i des de França “Mahalak Nouara”, el nou àlbum d’un músic franco-algerià que porta el gènere chaabi en la sang, Kamel El Harrachi, fill del mític Dahmane El Harrachi.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #697 (Del 23 de setembre al 3 d’octubre de 2021)

Ben contents estem de poder-vos presentar, una setmana més, un bon grapat de músiques fabuloses que esperem us ajudin a desconnectar durant dues hores dels enrenous de l’existència i viatjar pel món a través dels seus sons més autèntics. Comencem aquesta setmana amb “It Wasn't Hard to Love You”, el nou i espectacular treball discogràfic dels romanesos Fanfare Ciocarlia, segons el nostre humil criteri, la millor brass band del planeta. Continuem el viatge a Nova York amb Sarah Aroeste, artista amb arrels nord-macedònies que es convida amb “Monastir” a descobrir la diversitat sonora de la ciutat homònima dels seus ancestres. En la secció tot terreny tres propostes de sons africans amb segell mandinga: “Griot Jazz” del veterà músic malià Baba Sissoko; també des de Mali “A Touma” amb el virtuós de la kora Ballaké Sissoko; i des de Senegal “Senegalese Kora”, amb el talent, també a la kora, de Kadialy Kouyaté. Tanquem la parada amb “Tany”, un dels dos nous àlbums de la genial música polonesa Karolina Cicha & Company, que remena amb mestria i aires innovadors els sons tradicionals de la seva terra.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #696 (Del 16 al 26 de setembre de 2021)


Seguim avançant en aquesta nova temporada amb una nova edició de dues hores on la paraula música s’escriu amb majúscules. Arrenquem la sessió de gaudiment auditiu des de l’illa de Xipre, bressol dels nostres amics Monsieur Doumani, trio fabulós de fusions entre tradició i modernitat que acaben d’editar la seva quarta obra mestra, “Pissourin”. A continuació viatgem a Lituània per delectar-nos amb “Laisvé Saukia”, nou i flamant disc del virtuós músic lituà Saulius Petreikis qui domina una cinquantena d’instruments de vent. En l’espai tot terreny més propostes musicals amb aires innovadors: des de França “Nuba Nova”, disc de sons malouf algerians del projecte Speed Caravan; des de Portugal “Heptad”, àlbum amb les noves creacions de l’agosarada banda Albaluna; i des del Salento italià “Elettro Mascarimirì”, amb remescles electròniques de peces dels grans Mascarimirì. Acabem l’edició amb un canvi de timó radical per anar al terreny dels sons ancestrals amb el disc “Jak se Mace?”, últim del grup folklòric L’udová Hubda Stana Balaza comandat pel talentós violinista eslovac Stanislav Balaz.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #695 (Del 9 al 19 de setembre de 2021)

L’estiu està arribant a la seva fi, però el clima encara ens empeny a voler-nos refrescar: per fer-ho, què millor que una nova sessió de dues hores amb músiques meravelloses             que ens arriben de diversos punts del nostre petit i fràgil planeta. Comencem el camí des del Regne Unit, bressol del grup Balamuc que ens transporta a contrades balcàniques amb el seu disc “Yedi Kedi”. Després ens mourem cap a Galícia per delectar-nos amb algunes peces de “Aire!”, nou disc del jove i brillant duet femení Caamaño & Ameixeiras. En la secció multi-usos viatjarem pel nord del continent Africà amb tres propostes musicals que s’hi nodreixen de les seves tradicions: des de Canadà “African Routes”, última obra d’aromes egipcis i jazzístics del virtuós quartet Al Qahwa; des de contrades marroquines “Tisnant”, àlbum superb de Izouran N-Sahara, jove i prometedor quintet de rock i blues del desert; i des de la Kabylia algeriana el disc “Songs of Exile” amb estupendes cançons del músic berber Abdelli Abderrahmane. Per tancar aquesta edició #695 farem una volta pels sons antics del Mediterrani de la mà del talentós i versàtil trio italià La Cantiga de la Serena que enguany han editat un treball anomenat “La Mar”.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #694 (Del 2 al 12 de setembre de 2021)

Després de les nostres quatre edicions especials estiuenques, arrenquem una nova temporada Demésenllà, la 20a, onze mesos de programes setmanals de dues hores en els que, com de costum, les músiques d'inspiració tradicional d’arreu del món seran el nostre fil conductor. Comencem aquesta edició #694 a Palestina amb el fabulós disc de compilació “Henna, Young Female Voices from Palestine”, obra que recull cançons de diverses joves artistes d’aquella terra soferta. Continuem amb “Resilience, Songs of Uganda”, el nou àlbum de la gran Rachel Magoola, principal ambaixadora al món de les tradicions musicals del país africà. Fins al final de l’edició altres magnífiques propostes amb el denominador comú de les dones com a protagonistes: “Bir Aksam Sen ve Ben”, nou treball de la nostra amiga turca d’arrels mingrelianes Mircan Kaya; “Sir”, últim àlbum de la també turca Veka Aler; “Tral, Trad & Traditioner”, obra dels bregats artistes folk danesos Mia Guldhammer i Morten Alfred Hoirup; “Kaftan d’Alba”, tercer i de nou brillant disc de la fadista de Bòsnia i Hercegovina Maja Milinkovic; acabem en clau tropical amb “Ancestras”, últim disc de la veterana cantant colombiana Petrona Martínez que en aquesta obra es fa acompanyar per grans dones de la música de diverses contrades.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #693 (Del 29 de juliol al 8 d’agost de 2021)Tot final comporta un inici; aquesta edició número #693 Demésenllà és la 4a i última del resum amb les millors propostes musicals de la temporada i és també l’última de la nostra 18a temporada; en les pròximes quatre setmanes programes estiuenques amb moltes músiques ben xules i a continuació, 19a temporada del programa! Avui el viatge és ben sucós amb Sakili (Mauricio), Andrés Vargas Pinedo (Perú), Ignacio Lusardi Monteverde (Argentina/Regne Unit), Christine Salem (La Reunió), Zawierucha (Polònia), Smadj (Tunísia), Agent Starling (Regne Unit), Denez Prigent (Bretanya), Xurxo Fernandez (Galícia), Shahab Tolouie (Iran/Txèquia), Perttula (Finlàndia), Duygu Alkan (Turquia/Holanda), Canzoniere Grecanico Salentino (Itàlia), Modeste Hugues i Kilema Randraniatoandro (Madagascar/Regne Unit/Andalusia), Tindia (Hongria/Moldàvia), Ben Aylon (Israel), Arsen Petrosyan (Armènia), Radio Tutti & Barilla Sisters (França/Galícia), Stringflip (Dinamarca/Suècia), Baiuca (Galícia), Anansy Cissé (Mali), Ayuune Sule (Ghana), Dagadana (Polònia) i Namgar (Repúlbica Siberiana de Buriàtia)EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #692 (Del 22 de juliol a l’1 d’agost de 2021)

Anem aquesta setmana amb la nostra edició número #692, tercera de les quatre que dediquem a recordar les millors propostes dels darrers mesos i penúltim programa de la 18a temporada; com de costum, dues hores per gaudir intensament amb les creacions musicals de vint-i-quatre artistes d’arreu del planeta amb Fanfara Station (Itàlia/Tunísa/USA), La Companyia Minimíssima (Catalunya), Elida Almeida (Cap Verd), Bani Hill Band (Geòrgia), Leyla McCalla (USA/Haití), Poklade (Hongria), Staritsa (Rússia), Massimo Giuntini Band (Itàlia), Luar Na Lubre (Galícia), Danny Kroha (USA), Polky (Canadà/Polònia), Diana Rasina (Romania), Afrika Mamas (República Sud-Africana), Dalinda (Hongria), Sutari (Polònia), Stella Chiweshe (Zimbabwe), Vaev (Dinamarca), Omar Sosa (Cuba), Warsaw Village Band (Polònia), San Salvador (França), Vedan Kolod (Rússia), Antonis Antoniou (Xipre), Luis Peixoto (Portugal) i Carola Ortiz (Catalunya)


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #691 (Del 15 al 25 de juliol de 2021)
Al llarg de cada temporada, gràcies a la nostra pertinença a la Transglobal World Music Chart, són centenars les propostes musicals que ens arriben a Demèsenllà; no totes ens hi caben amb dues hores setmanals de programa, i d’aquestes no podem escollir totes per als programes de resum, però avui ens delectem amb un altre tongada de vint-i-quatre propostes superbes: Susana Seivane (Galícia), A Moving Sound (Taiwan), 3,14 (València/Itàlia/Catalunya), Asgeir Asgeirsson, Sigridur Thorlacius i Hamid Khansari (Islàndia/Iran), Ammar 808 (Tunísia), Shiran (Israel/Iemen), Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre (Galícia), Afel Bocoum (Mali), Marja Mortensson (Noruega), Love & Revenge (França/Líban), Star Feminine Band (Benín), Wowakin (Polònia), Süperstar Orkestar (Suècia), Derya Turkan & Sokratis Sinopoulos (Turquia/Grècia), Nihan & The Single Camels (Turquia/Catalunya), Trolska Polska (Dinamarca), Zedashe (Geòrgia), Ozferti (França/Etiòpia), Tündra (La Rioja), Mazaher (Egipte), Isabel Frey (Àustria), Eliseo Parra (Castella i Lleó), Gharana (Índia) i Emad Bonakdar (Califòrnia/Iran)EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #690 (Del 8 al 18 de juliol de 2021)

La nostra 18a temporada està acostant-se a la seva fi i, com és el nostre costum, dedicarem alguns programes a rememorar algunes de les músiques més fabuloses que ens hi han acompanyat, aproximadament un terç de totes les novetats discogràfiques que hem presentat edició rere edició. Avui primer lliurament del resum amb Afion (Croàcia), Minyo Crusaders & Frente Cumbiero (Japó/Colòmbia), Bab L’Bluz (Marroc/França), Tanxugueiras (Galícia), Braagas (República Txeca), Frigg (Finlàndia), Coreyah (Corea del Sud), Xavier de Bétera (València), Thierry Biscary (Baixa Navarra), Ballaveu (Catalunya), Khusugtun (Mongòlia), Piirainen Blom Company (Finlàndia), Djely Tapa (Mali/Canadà), Mehmet Polat (Turquia/Holanda), Yacine Belahcene Benet (Catalunya/Algèria), Michal Noga Band (Eslovàquia), Garefowl (Escòcia), The Rheingans Sisters (Anglaterra), Mara Aranda (València), A.G.A. Trio (Armènia), Ti’kaniki (La Reunió), Grey-Haired Ural (Rússia), Ann O’aro (La Reunió) i Nakany Kanté (Guinea Conakry/Catalunya)EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #689 (De l’1 a l’11 de juliol de 2021)
Anem aquesta setmana amb la darrera edició de la temporada que dediquem a presentacions de novetats discogràfiques; les quatre següents, com solem fer en cada exercici, seran per rememorar algunes de les músiques més flipants que us hem mostrat en els darrers vuit mesos. Comencem el programa a la República Siberiana de Buriàtia, bressol d’una increïble artista anomenada Namgar que en el disc “Nayan Navaa” combina magistralment els sons tradicionals d’aquelles remotes contrades i el rock més elèctric. Tot seguit fem un tast d’“Nduggu”, nou àlbum del grup britànic Rafiki Jazz, formació cosmopolita i virtuosa que ha trobat l’equilibri entre els sons de quatre continents. A continuació anunciem i acompanyem amb música dels protagonistes la 1a edició de FESTiBALMES, festival de músiques del món al Baix Montseny amb presència de les formacions catalanes Folk o Barbàrie, Arnau Obiols i Alaturca Barcelona. En l’espai eclèctic dues noves presentacions: des d’Itàlia “The Joy of East”, el nou treball del percussionista d’origen turc Yasar Akpençe; i des de Catalunya “L’Infinit”, debut discogràfic del virtuós de la cornamusa Francesc Sans. Acabem l’edició en clau femenina, africana i ben contemporània amb “Hakili”, tercer disc de la música de Burkina Faso Kady Diarra; i amb “Couleur”, des de Costa d’Ivori l’última obra de la consagrada Dobet Gnahoré.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #688 (Del 24 de juny al 4 de juliol de 2021)
Ara sí, amb els dos peus a l’estiu ens acostem al final de la nostra 18a temporada; amb la present edició i una més final dels programes estàndard abans dels quatre de resum i les quatre edicions estiuenques. Avui comencem el viatge a Ghana, un dels nostres paradisos musicals, amb “Putoo Katare Yire”, el nou disc d’un del grans del gènere kologo, Ayuune Sule, qui ens posa les piles amb els seus ritmes irresistibles. Després anirem a Polònia per xalar amb les fusions de “Tobie”, el nou i flamant disc de Dagadana, quartet que experimenta amb sons contemporanis sobre bases tradicionals diverses. En l’espai eclèctic dues propostes creades en un indret del planeta que ens trasllada a un altre: des de Portugal “Ghandi”, el nou disc amb aires orientals del bregat i genial músic Rao Kyao; i des de Califòrnia “Mum’s Guest”, banda sonora del film homònim obra del músic d’origen iranià Emad Bonakdar. En l’espai dels sons ancestrals gaudim amb altres dues sensacionals propostes: de nou des de Califòrnia el nou àlbum de Yuval Ron Ensemble, “Nefesh”, obra minimalista de sons hebreus del Pròxim Orient; i amb “Massai Footsteps”, treball discogràfic que ens arriba des de Kenya de la mà del ballarí i coreògraf Fernando Anuang’a i el grup polifònic Massai Vocals.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #687 (Del 17 al 27 de juny de 2021)
Encara no ha arribat l’estiu astronòmic però la primera onada de calor ja ens ha fet suar la cansalada; a Demésenllà les altes temperatures ens motiven a l’hora d’escollir músiques ben refrescants per compartir, com ara les d’aquesta edició #687 que avui ens ocupa. Comencem el trajecte musical des de Galícia amb “Embruxo”, un disc de Baiuca, projecte comandat pel músic Álex Casanova que ens sorprèn amb el seu trànsit pels sons tradicionals cèltics embolcallats en electrònica. Tot seguit anem a Mali per xalar amb un dels més prometedors músics del país del Sahel, Anansy Cissé, qui fa pocs mesos ha editat “Anoura”, segon àlbum que el consolida en el territori sonor del blues del desert. En l’espai eclèctic quatre propostes de gran diversitat: des de Finlàndia “Lastenkerääjä”, segon disc de l’agosarat duet femení Akkajee; des d’Azerbaidjan “Panik”, obra d’aromes jazzístics del músic resident a Istanbul Alafsar Rahimov; des d’Hongria “Kerekes Live: Water”, nou treball de Kerekes Band amb el que ens condueixen per diversos terrenys musicals de l’Àsia Central; i des del Regne Unit “Orenda”, nou disc del duet d’arrels turques Shasha Khan. Acabem l’edició en el cor del Mare Nostrum amb “Mediterraneo Ostinato”, el nou llarga durada d’Stefano Saletti & Banda Ikona, versàtil projecte italià que remena tradicions diverses amb gran mestria i personalitat.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #686 (Del 10 al 20 de juny de 2021)

Anem amb pas ferm cap a l’estiu i, de retruc, cap al final de la nostra 18a temporada en antena... però encara ens queden unes quantes edicions per al descobriment abans d’anar, com és el nostre costum, amb els programes de resum amb el millor de la temporada. En aquesta edició #686 comencem el camí a França amb aires de música gallega amb el sensacional “Xogo”, segon àlbum de Radio Tutti & Barilla Sisters. Després anem a terres nòrdiques, amb un peu a Dinamarca i l’altre a Suècia gràcies al brillant debut discogràfic homònim del quartet Stringflip. En la nostra secció més diversa fem cinc tasts de novetats discogràfiques: des de la República Siberiana de Tuva “We Will Never Die”, dels inconfusibles Yat-Kha; des de Catalunya dues peces balcàniques dels fantàstics Ermesinde; des de Portugal el fado de “No Lugar Dela”, nou disc de l’elegant Duarte Moita; des d’Extremadura “Agua Fresca”, obra del cantautor Miguel Ángel Gómez Naharro; i des de Jamaica “Dubz of the Rooth”, nou àlbum del veteraníssim mite Lee Scratch Perry. Tanquem l’edició en clau flamenca novament amb propostes singulars per factura o procedència amb un parell de temes dels madrilenys FlamencoAmericana i un parell més des dels Estats Units de la mà del versàtil guitarrista d’origen turc Alper Tuzcu.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #685 (Del 3 al 13 de juny de 2021)
Ja fa molts mesos que els temps són emocionalment esgotadors per a la majoria... tenim la recepta idònia per refer els ànims: dues hores escoltant un bon grapat de músiques meravelloses arribades de tots els racons del planeta. Iniciem avui el viatge sonor amb un peu a Israel i l’altre a l’Àfrica Occidental gràcies a “Xalam”, el primer treball en solitari del compositor i multi-instrumentista Ben Aylon que barreja els seus fonaments magistralment amb les percussions africanes. Tot seguit anem cap a Armènia, bressol del virtuós del duduk Arsen Petrosyan, autor del disc “Hokin Janapar” on de nou ens convida a descobrir els més autèntics paisatges sonors de la seva terra. En la nostra secció més flexible fem un recorregut que comença a Califòrnia amb les fusions de tradicions europees de The Scott Stobbe Collection contingudes en el seu àlbum “In Transition”; a continuació sons tradicionals de la regió índia de Khasi i del país de Gales en el disc “Sai-tahin ki Sur” del projecte Khasi-Cymru Collective. Tram final de la nostra edició número #685 amb sons femenins de la mà de la sudanesa del sud resident a Austràlia  Ajak Kwai, autora de l’obra “Let me Grow my Wings”; amb Ao Vivo na Casinha”, disc en directe de la gran veu de l’Alentejo portuguès, Celina da Piedade; i amb un altre treball discogràfic en directe “Solo Acoustic Concert”, àlbum captivador de la compositora, violoncel·lista i cantant cubana resident a França Ana Carla Maza.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #684 (Del 27 de maig al 6 de juny de 2021)

Poc a poc ens anem acostant a l’estiu i l’ambient es va escalfant gradualment; arriba l’hora, doncs, de començar-se a refrescar amb una bona sessió de músiques fabuloses d’arreu del planeta, dues hores amb una nova selecció Demésenllà. Comencem la passejada sonora amb “Green World – Songs of Madagascar”, obra sorgida d’un projecte que neix a Europa de la mà de dos grans de la música de l’illa residents en el vell continent, Modeste Hugues i Kilema. A continuació viatjarem quatre dècades enrere a Nigèria per gaudir amb “Edo Funk Explosion Vol. 1”, compilació amb peces de tres formacions que aleshores eren la punta de llança de la música funk del país africà. En la nostra secció eclèctica tres estupendes propostes: des de la República Siberiana de Khakassia “Mandragora”, un àlbum d’etno-rock del grup Khara; des de Romania “Disko Telegraf”, òpera prima del duet Balkan Taksim i les seves fusions etno-electròniques; i des de Portugal “Gran Reserva”, àlbum de purs sons mestissos del grup G Combo. Secció final de sons ancestrals amb altres dues propostes de gran categoria: des de Ghana “I've Forgotten Now Who I Used to Be”, un disc del projecte Witch Camp, literalment, camp de bruixes; i des de Budapest el debut discogràfic homònim del jove grup femení Tindia, brillant formació que recull les tradicions seculars de la població d’origen hongarès que viu a Moldàvia i en el nord de Romania.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #683 (Del 20 al 30 de maig de 2021)Son molts els anys que fa que vam començar aquesta aventura radiofònica, però per més temps que passi no deixem de meravellar-nos amb la quantitat i la qualitat immensa de les desenes de propostes que ens arriben cada mes. No totes hi caben en un programa setmanal de dues hores, així que ens esforcem en escollir les millors segons el nostre humil criteri. Comencem el viatge d’avui a Finlàndia amb “Pajavasara”, el nou disc del genial acordionista Toni Perttula, amb el que ens condueix per fascinadors territoris sonors d’inspiració tradicional. Tot seguit anem a Nova York per gaudir amb “Ghetto Songs”, nou treball del talentós trompetista Frank London que remena amb mestria les tradicions musicals jueves. En l’espai tot terreny dues bones propostes: “Blue Desert” del compositor i músic neozelandès Jono Bono Heyes, acompanyat per a l’ocasió pel seu compatriota Trevor Coleman, gran trompetista de jazz; i “Starway to Nirvana”, última creació de l’hindú instal·lat a Califòrnia Samir Bodhi, qui fusiona new age i sons tradicionals indostànics. Recta final de l’edició en clau mediterrània amb “My Garden’s Perennials”, meravellós EP de debut de la cantant turca instal·lada a Holanda Duygu Alkan, i amb “Meridiana”, últim treball discogràfic de la veterana formació Canzoniere Grecanico Salentino, màxims exponents dels sons tradicionals del sud d’Itàlia posats al dia des de fa més de quatre dècades.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #682 (Del 13 al 23 de maig de 2021)

Ja som aquí, una setmana més, amb el nostre habitual equipatge musical farcit de propostes de gèneres ben diversos d’arreu del món que us han de permetre gaudir d’un singular i sinuós viatge en el que els comuns denominadors son la qualitat i l’autenticitat. Iniciem la nostra edició número #682 en terres bretones amb “Stur an Avel”, el nou i sensacional disc del gran Denez Prigent, un dels màxims exponents en la renovació dels sons ancestrals d’aquestes terres atlàntiques. A continuació ens traslladem a Galícia per descobrir els nous horitzons que crea per a les seves músiques tradicionals el singular músic Xurxo Fernandes, qui acaba d’editar en solitari un disc fenomenal, “Levaino!”. En la secció tot terreny tres propostes de gran contrast: des dels Estats Units “Giant Steppes”, nou disc del talentós i camaleònic guitarrista Dennis Rea; des de París “Tempo”, preciosa obra de la compositora, cantant i violoncel·lista brasilera Dom La Nena; i des de d’Alemanya “In the Wake of Memories”, àlbum de fusions amb aromes del Pròxim Orient del trio Mukdad Rothenberg Lankow. En la part final de l’edició obrim el nostre tablao amb una peça de La Jose, versàtil artista madrilenya, i el tanquem tot escoltant un bon grapat de composicions magnífiques d’un virtuós de les cordes iranià resident a Txèquia, Shahab Tolouie, que a “Terra Mediterranea” es capbussa en un univers de fusions d’estils diversos i flamenc. 


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #681 (Del 6 al 16 de maig de 2021)

Seguim avançant en la nostra 18a temporada en antena amb una nova edició Demésenllà en la que, com és el nostre costum, només hi ha espai per a les músiques més fabuloses del planeta. Iniciem el nostre viatge sonor de dues hores número #681 des del Regne Unit amb  “European Howl”, formidable disc de debut del trio Agent Starling, formació que irromp amb força en el panorama de la inspiració tradicional amb una proposta que té en la viola de roda el seu centre gravitatori. Seguim amb “Black Ants Always Fly Togheter, One Bangle Makes no Sound”, obra ben càlida que ens arriba des de la República Democràtica del Congo de la mà de Kasai Allstars, una súper banda amb vint-i-cinc membres de quatre ètnies diferents d’aquelles contrades africanes. En l’espai eclèctic dues propostes de gran qualitat per tastar: des de Turquia “Esik Alti”, nou treball del músic i enginyer de so Alper Antmen, i des de l’Argentina l’EP homònim de Tomás Díaz Cuarteto en el que el bandoneonista resident a Berlín ens passeja pel folklore de la seva terra. Concloem avui l’edició en clau estrictament femenina tot gaudint amb tres àlbums de procedències i estils ben diversos: de nou des del Regne Unit “Wrackline”, nou disc de pur folk de la compositora, cantant i virtuosa de les cordes Fay Hield; des de terres catalanes “Amagatalls de Llum”, segon treball de la jove i talentosa Lia Sampai; i des d’Austràlia “EK”, nou àlbum de la cantant d’origen indi Manika Kaur, popular cantant que habita en la frontera entre els sons tradicionals sikhs i la música pop.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #680 (Del 29 d’abril al 9 de maig de 2021)
En el cor de la primavera no és gens estrany que un dia s’aixequi rúfol i el mateix dia acabi fent un sol espatarrant; així és aquesta estació, com el nostre espai radiofònic, una muntanya russa de ritmes i melodies. L’edició Demésenllà número #680 arrenca, un cop més, en un dels nostres particulars paradisos sonors, Polònia, des d’on en aquesta ocasió ens arriba “Ober Tany”, una obra mestre de debut del quartet Zawierucha, formació de músics bregats que exploren nous i fabulosos terrenys musicals per captivar-nos. Tot seguit visitarem Salamanca per escoltar íntegrament el breu i preciós nou treball del virtuós de l’acordió Raúl Díaz de Dios, que ens embriaga amb el seu instrument en solitari. En la secció tot terreny lliurament inicial de tres singles: un dels portuguesos Seiva, un altre del nostres amics bretons d’Astrakan Project i un tercer del genial acordionista finlandès Perttula; després un tast de “Dual”, nou capítol etnoelectrònic en la història del franco-tunisià Smadj, un altre amb “Pangea Ultima”, àlbum eclèctic del grup rus Kailash Project, i encara un altre amb “Prelude for Peace – The Art of Amalgamation”, disc de fusió del pianista israelià Doron Kima. Minuts finals del programa en clau atàvica amb un peu a la Xina i l’altre al Japó amb altres dos talentosos instrumentistes, Wu Man amb la pipa xinesa i Kojiro Umezaki amb la flauta de bambú nipona, la shakuhachi.  EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #679 (Del 22 d’abril al 2 de maig de 2021)
Sabem del cert que sou gent valenta; si no és així no es pot explicar que remeu a contracorrent en la nostra embarcació sonora que cada setmana us condueix pels paratges musicals que hi ha més enllà de la mediocritat. Aquesta setmana comencem la nostra edició Demésenllà des de l’illa índica de La Reunió amb “Mersi”, el nou disc d’una cantant més que consagrada i que fusiona amb mestria el gènere maloya i altres sons contemporanis, la gran Christine Salem. Després anem a prop de la costa caribenya colombiana amb “Tambó, Majaná!! Desde el Palenques de Benkos”, nova i fenomenal obra dels ja mítics Son Palenque. En l’espai eclèctic tres edicions de gran contrast: des del Regne Unit “A Gathering of Strangers 2021”, nou àlbum d’aires electrònics de Transglobal Underground; des de la regió índia del Rajasthan, “Live in Berlin”, disc en directe del trio Barmer Boys; i des d’Hongria “The Big Slalom”, treball del projecte Cserepes Remix de la innovadora Károla Cserepes. En la recta final gaudim una estona del nostre mar Mediterrani amb dues propostes més d’inqüestionable qualitat: “Assolist”, nou disc d’Efruze, cantant de l’àmbit de l’òpera que s’endinsa en el terreny de la música clàssica turca; i “À Principiu”, última edició discogràfica de L’Alba, grup de Còrsega que dona una encertada volta de rosca als sons tradicionals.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #678 (Del 15 al 25 d’abril de 2021)
Ens arriben tantes i tantes músiques meravelloses de manera constant que és inútil plantejar-nos un descans... cert que tampoc és que tinguem moltes ganes de descansar, així que anem aquesta setmana amb un altra sessió de dues hores de viatge musical. Comencem en un indret fins ara desconegut per a nosaltres, l’arxipèlag índic de Maurici; des del cor de l’Oceà ens arriba la fabulosa música del grup Sakili que ens sorprèn amb les càlides cançons del disc “Creole Sounds from the Indian Ocean”. Tot seguit anem cap al Perú, a les remotes jungles de la conca alta de l’Amazones, bressol del mite Andrés Vargas Pinedo, fundador de bandes com Conjunto Típico Corazón de la Selva o Los Pihuichos de la Selva, de les que trobem peces fascinadores en el disc “El Fabuloso Sonido de Andrés Vargas Pinedo: Una Colección de Música Popular Amazónica (1966-1974)”. En la secció més flexible tres propostes ben diverses procedents d’un únic indret, Finlàndia: des de Lapònia el joik avantguardista del disc “Nieguit Duovdagat” d’Ánnámáret, des de Carèlia les gosadies de “Lohtu”, nou treball del Ilkka Heinonen Trio, i des de diversos llocs del país, “In Trad we Trust”, el nou àlbum dels prolífics i originals Sväng i les seves quatre harmòniques virtuoses. Acabem l’edició en clau flamenca, un cop més des de més enllà de terres ibèriques, amb “Del Canto Gitano”, obra sensacional i de múltiples influències del guitarrista argentí d’arrels italianes i veí de Londres Ignacio Lusardi Monteverde.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #677 (Del 8 al 18 d’abril de 2021)

Avança la primavera en l’Hemisferi Nord i els seus colors, sense presa però sense pausa, van emplenant els paisatges i els esperits; inevitablement, nosaltres ens sumem a aquest acoloriment amb una nova i sucosa edició Demésenllà. Comencem el passeig musical de dues hores a Xipre amb “Kkismettin”, debut en solitari del nostre bon amic Antonis Antoniou que ens convida a gaudir en el seu singular univers de sons tradicionals i avantguardistes fusionats. Visitem a continuació la ciutat portuguesa de Coimbra, bressol del virtuós i bregat músic Luis Peixoto, qui en el seu nou àlbum, “Geodesia”, ens mostra els sons d’inspiració més cèltica de la seva terra. En l’espai tot terreny tres propostes ben eclèctiques: des de la República Txeca el disc d’aromes balcànics “Folklore Fusions” del grup Shum Davar; des de la Baixa Navarra “Muda”, nou i preciós àlbum del gran Thierry Biscary; i des de Suècia “Horisonten”, última proposta dels versàtils Fagel Roc. La recta final del programa és en clau femenina amb “10 A.D.”,  el nou treball discogràfic de l’aclamada artista libanesa Tania Saleh; i amb “Pecata Beata”, tercer àlbum en solitari de la sensacional compositora, cantant i clarinetista catalana Carola Ortiz, que en aquesta ocasió musica poemes d’alguns dels més grans autors de les nostres contrades.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #676 (De l’1 a l’11 d’abril de 2021)Com cada temporada per aquestes dates, el dia s’allarga i el clima se suavitza, però no ens en podem refiar, perquè encara pot refrescar. Davant aquest temps canviant, què millor que gaudir amb dues hores de músiques fantàstiques que tant ens poden escalfar com ens poden refrescar. Iniciem el viatge des de la vessant occitana del Massís Central francès, bressol d’una fascinadora proposta polifònica, San Salvador, banda formada per sis joves, tres dones i tres homes que ens hipnotitzen amb les seves cançons en el disc “La Grande Folie”. Tot seguit anem a una altra serralada, la italiana del Apenins, per xalar amb el disc de debut homònim del quartet Bellanöva, formació que ens mostra amb un to ben singular el més autèntic folklore d’aquelles contrades transalpines. En l’espai tot terreny tres propostes africanes: amb un peu allà i l’altre a França “Nocturne”, nou àlbum del versàtil David Walters amb molt bones companyies; des de la Banya d’Àfrica de fa entre quatre i cinc dècades, “4 Mars: Super Somali Sounds from the Gulf of Tadjoura”, un disc amb peces del grup 4 Mars rescatades dels arxius de la Ràdio Televisió de Djibouti; i des de Mali, el nou treball d’un dels més grans intèrprets de la kora de les darreres dècades, Ballaké Sissoko. Acabem l’edició en clau atàvica amb una evocadora peça de “Hankyo”, debut en solitari del virtuós de la shakuhachi, la flauta tradicional de bambú japonesa, Araki Kodo VI, i amb algunes composicions de “Gorodische”, el nou i de nou màgic treball del trio siberià Vedan Kolod.
EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #675 (Del 25 de març al 4 d’abril de 2021)

Ja estem aquí! Una setmana més us convidem a viatjar amb nosaltres tot recorrent els paisatges musicals més al·lucinants del món, indrets en els que hem trobat un munt de músiques fabuloses que volem compartir amb vosaltres. Arrenquem l’edició #675 amb un peu a Cuba i l’altre a l’Àfrica Oriental gràcies al disc “An East African Journey”, nova i superba obra del genial pianista Omar Sosa, veí de Barcelona que, per a l’ocasió, s’acompanya d’altres grans músics d’aquella banda del continent africà. A continuació anem a Polònia per xalar intensament amb el nou disc de la Warsaw Village Band, “Waterduction”, obra que els consagra definitivament com una de bandes poloneses més aclamades arreu del planeta. En l’espai multi-usos tres propostes de gran diversitat: des de la República Democràtica del Congo “Lubamba”, nou àlbum de rumba congolesa del veterà Sam Magwana; des de Portugal “Por Onde Fica a Primavera”, debut discogràfic del virtuós de la viola braguesa Joao Diogo Leitao; i des de Nova York “In D”, disc del col·lectiu de músics d’arrels hindús Brooklyn Raga Massive. Acabem l’edició amb aromes mediterranis amb la presentació d’altres dos treballs de gran nivell: des d’Alacant “Exilis”, darrera creació del versàtil músic Luis Giménez Amorós; i des de Xipre “Sol Aurorae”, òpera prima del jove talentós músic i compositor Vassilis Philippou.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #674 (Del 18 al 28 de març de 2021)

Encarem la primavera amb una nova i nutritiva edició Demésenllà, la número #674 amb la que esperem que les dues hores de músiques fabuloses se us facin d’allò més entretingudes i, potser en algun moment, fins i tot emocionants. Comencem el viatge novament a Dinamarca, un petit gran país que darrerament visitem amb assiduïtat: el duet Vaev, format per dos grans veterans del panorama danès, s’estrenen amb un disc homònim que refresca el panorama dels sons nòrdics amb el seu folktrònic. A continuació anirem a Bèlgica per tastar un altre duet formidable, Szabadság, formació que amb el disc “Ellis Island” s’endinsa en territoris sonors bàsicament hongaresos, però en els que també el klezmer i el bluegrass troben espai. En la secció eclèctica sessió quasi estrictament caribenya: dues propostes consecutives editades quasi simultàniament per un bregat músic xilè, el gran Raúl Rodríguez, primer amb “Prado... Vive!”, homenatge al mític Pérez Prado de Raúl Rodríguez & His Cuban Big Band, i després amb “Son Elegante”, disc de Raúl Rodríguez y Sus Estrellas Cubanas. Passarem tot seguit per la República Dominicana amb dues propostes més: “Aquí se Baila”, obra de Jarid & Ararey que demostra que no tot en terres dominicanes és merengue, bachata i salsa; i “Soundtrack Volum I, Secuencia”, àlbum de Jonatan Piña Duluc que ens condueix a terrenys de fusió de jazz, psicodèlia i sons afro-dominicans. Acabarem a la flamenca amb un peu a cada banda del Pirineus amb el disc de compilació “Mediterranean Gipsy Road, The Sound of Guitars”, on diversos artistes catalans del nord i del sud mostren els seus talents al voltant de la rumba autòctona.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #673 (De l’11 al 21 de març de 2021)

Us convidem aquesta setmana al nostre tercer viatge consecutiu i últim de la trilogia que en aquestes dates hem dedicat a les músiques en clau femenina i, per què no dir-ho, feminista; congreguem amb la igualtat de gènere i amb la diversitat, no podia ser d’una altra manera. Comencem el viatge a Hongria amb una autèntica joia polifònica, “Átjárók”, el nou disc del trio Dalinda que a través de l’acapella ens condueix per un univers sonor simplement meravellós. Tot seguit anem a Polònia per xalar amb un altre trio també íntegrament femení, en aquest cas, però, amb la innovació en el punt de mira: “River Sisters” és el títol del nou i flipant àlbum de Sutari. Continuem el viatge amb un peu a Turquia i l’altre a Israel amb els sons mediterranis de “Talûs”, obra estupenda de Melisa Yildirim i Gilad Weiss; amb “Anástasis”, treball de la jove i consagrada cantant grega Katerina Papadopoulou i la seva banda Anastatica; i amb “Praefatio”, adequat títol per a l’òpera prima de la jova congolesa Céline Banza. Recta final del programa i de la trilogia d’edicions protagonitzades exclusivament per dones amb la reedició de “Ambuya!”, primer àlbum distribuït a Europa l’any 1988 de la veterana reina del chimurenga i altres sons tradicionals de Zimbabwe, la gran Stella Chiweshe.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #672 (Del 4 al 14 de març de 2021)


Anem aquesta setmana amb el segon dels tres lliuraments d’edicions íntegrament femenines amb les que volem fer una aportació artística i, per què no?, reivindicativa en aquestes dates en què la igualtat de gènere és un tema central en tota mena d’àmbits. Comencem el nostre viatge musical número #672 des de la República Sud-Africana amb “Ilanga”, el nou i formidable disc del cor de gospel d’aires tradicionals Afrika Mamas. Tot seguit anem a Finlàndia, mantenint un peu a l’Àfrica, amb “Cosmologies”, el singular debut de la compositora, cantant i virtuosa del kantele Marjo Smolander, qui es fa acompanyar de músics africans en la seva òpera prima. Quatre propostes de gran diversitat venen a continuació amb el nou latin jazz de “Rapsodia Cubana”, disc de la gran pianista Yamilé Cruz Montero acompanyada pel percussionista grec Christos Asonitis; amb el disc homònim del duet estatunidenc Shunia, on els sons orientals i el new age s’agafen de la mà; amb “Yita”, encara des dels Estats Units, cinquè i fenomenal àlbum de la música d’arrels ivorianes Fely Tchaco; i amb “Himnopsis Colectiva”, el nou i engrescador treball de sons mestissos de l’andalusa Amparanoia. Acabem l’edició a Portugal amb “Mariza Canta Amália”, com el seu títol indica de manera inequívoca, l’homenatge de la gran Mariza a la inoblidable emperadriu del fado, Amália Rodrigues, de qui l’any passat es celebrava el centenari del seu naixement.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #671 (Del 25 de febrer al 7 de març de 2021)

En aquesta època de l’any acostuma a estar en primera línia tota informació i activitat relacionada amb les dones i la seva situació en tots els àmbits de la societat actual. Nosaltres també hi volem posar el nostre granet de sorra als objectius d’eradicar les desigualtats de gènere i, com no podia ser d’una altra manera, ho fem amb música de la bona. Arrenquem aquesta edició íntegrament femenina des de Canadà amb “Songs from Home”, obra meravellosa del grup Polky, formació amb membres d’origen polonès que remena amb gran talent els sons tradicionals dels seus ancestres. Passem després per Catalunya amb “Meraki”, nou disc de la terrassenca Mabel Flores en territori de sons mestissos; per França amb “Aswât”, àlbum fenomenal de la cantautora d’arrels algerianes Djazia Satour; per Holanda i les illes indonèsies de Moluques amb “Storyteller”, nou treball d’aromes jazzístics del bregat duet Boi Akih; per Lituània amb “Styginiu Orkestra”, disc de la virtuosa violinista Edita Gumauskaité; per la regió senegalesa de Casamance amb “Asekaw”, debut discogràfic de la jove i prometedora Mariaa Siga; i, per acabar aquesta primera edició exclusivament femenina de la trilogia que tenim planificada, des de Romania “Romance”, un àlbum deliciós de la cantant Diana Rasina que interpreta peces populars en diverses llengües d’arrels llatines, tant de les majoritàries com de les minoritàries.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #669 (De l’11 al 21 de febrer de 2021)

Ja estem aquí, una altra setmana al peu del canó amb el sac ple de músiques fantàstiques que mereixen ser escampades amb entusiasme per contrarestar el constant bombardeig de mediocritats al que ens tenen acostumats la majoria dels grans mitjans de difusió musical. Iniciem un viatge íntegrament europeu des de terres russes amb un formidable cor polifònic del que no sabem el nom però sí que tenen més de cent anys d’història a les esquenes. Tot seguit gaudim amb “Balkantransz”, nou i magnífic disc del grup hongarès Poklade que ens mou per diversos espais sonors balcànics. En l’espai tot terreny dues propostes; de nou des de Rússia “Klyukva”, àlbum de fusions entre tradició i modernitat del grup Staritsa; i des de Finlàndia més fusions, les del disc “Cihkkojuvvon”, obra del sensacional grup Gájanas que passa el gènere joik pel sedàs del rock progressiu. Acabem amb la secció mediterrània amb altres dues propostes: des de França “Cavalluccio”, àlbum de Lalala Napoli, banda que es capbussa en el terreny de la tarantella; i des d’Itàlia “The Lonely Sunflower”, nou treball de Massimo Giuntini Band, projecte que remena amb mestria la vessant més cèltica dels sons tradicionals del país transalpí.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #668 (Del 4 al 14 de febrer de 2021)
La nostra persistència es fonamenta en la vostra fidelitat; com que sou fidels a la cita setmanal amb les músiques Demésenllà breguem constantment perquè no us avorriu de seguir-nos en els nostres fabulosos viatges sonors arreu del planeta. Aquesta setmana arrenquem amb “Gerasonobu”, el nou i deliciós àlbum de la jove capverdiana Elida Almeida, farcit amb els ritmes enganxosos i les dolces melodies que l’han catapultat a l’èxit internacional. Tot seguit, a través d’un àlbum de compilació d’un segell discogràfic, visitem Geòrgia amb les fantàstiques peces del grup Bani Hill Band i, de manera simultània, la República de Tuva i Níger amb les composicions de Nomads Roots, treball de fusió de dues importants bandes ja consagrades, Huun Huur Tu i Anewal. Des d’aquí i fins al final de l’edició, només dones en aquesta edició en la que són majoritàriament protagonistes: des de Catalunya “Mystik Rain” de la compositora, pianista, multi-instrumentista i cantant Anna Fité; des de Cuba “La Flor”, obra de la jove violoncel·lista i cantant Ana Carla Maza; des de Grècia algunes cançons d’un dels nous valors musicals del país, la jove i trencadora Marina Satti; des de Portugal “Matriz”, el nou i brillant àlbum de suaus textures de la consagrada Sara Vidal; i, per acabar l’edició, des de Louisiana  “Vari-colored Songs: a Tribute to Langston Hughes”, el nou i formidable treball discogràfic de la violoncel·lista, cantant i multi-instrumentista d’arrels haitianes Leyla McCalla.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #667 (Del 28 de gener al 7 de febrer de 2021)

La bona música no s’atura! Us convidem a acompanyar-nos en una nova aventura musical que ens ha de conduir per alguns dels racons sonors més majestuosos del planeta, l’edició Demésenllà #667. Avui l’arrencada serà molt especial amb la presentació íntegra de “The Best of TWMC 2020”, una sensacional compilació en la que, com a membres d’aquesta organització internacional, la Transglobal World Music Chart, tenim una seixantena part de responsabilitat, ja que el disc recull la música de dotze artistes que entre el setembre de 2019 i l’agost de 2020 han estat en el número #1 de les llistes mensuals, amb una única excepció. Després d’aquest fabulós entrant, degustem en la nostra secció multi-usos tres propostes amb les veus femenines com a denominador comú: des d’Austràlia el disc “Misra Chappu” amb les versàtils acapella del grup Coco’s Lunch; des de Portugal el disc homònim de debut del projecte “Anfiguri” amb una nova visió dels sons populars; i des de Dinamarca l’àlbum “Mothr Tongues” amb diversos folklores europeus interpretats en mode polifonia. Tanquem l’edició des de la regió Índia del Rajasthan amb els sons ancestrals del disc “Live at Global”, última obra del veterà i venerable músic Lakha Khan, un dels principals ambaixadors internacionals de les tradicions musicals d’aquelles contrades.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #666 (Del 21 al 31 de gener de 2021)

Ja estem aquí, una setmana més, preparats per entretenir-vos durant dues hores amb una nova i fenomenal edició Demésenllà que, malgrat el seu número, està lluny de qualsevol mena de pràctica ocultista o demoníaca. Comencem el viatge amb un peu a Itàlia, l’altre al Estats Units i un tercer a Tunísia, orígens dels músics que conformen el trio Fanfara Station, grup que remena els sons del nord d’Àfrica barrejats amb electrònica i aires balcànics en el seu fantàstic “Tebourba”. No ens mourem d’Itàlia amb “Venti”, debut del duet format pels virtuosos de la guitarra “battente” calabresa Francesco Loccisano i Marcello De Carolis, junts per a aquesta estupenda aventura musical. En l’espai tot terreny tres propostes ben contrastades: des del Quebec “Souvenance”, nou àlbum de pur folk del versàtil i prolífic François Couture; des de Califòrnia “Long Time Passing”, última i brillant obra dels bregats i aplaudits Kronos Quartet; i des de Bèlgica “Atlántico”, eclèctic àlbum del Fapy Lafertin New Quartet. Acabem l’edició visitant novament contrades mediterrànies, en aquest cas ibèriques, amb un tast del disc “Canto das Xacias” de la jova banda gallega de sons cèltics Dequenvessendo, i amb el debut discogràfic homònim del grup català La Companyia Minimíssima i la seva innovadora visió dels sons tradicionals autòctons i d’altres contrades pròximes.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #665 (Del 14 al 24 de gener de 2021)
Un altre temporal, en aquest cas de neu, vent i gelades, ha escombrat les nostres terres, però no ens fa res perquè les músiques que tenim entre mans en aquesta edició Demésenllà #665 són d’allò més càlides i confortables. Iniciem el passeig sonor des de terres castellanes amb “Cantar y Batir”, el nou i fenomenal àlbum del gran Eliseo Parra que ens torna a acostar a les més autèntiques tradicions musicals ibèriques. Després ens solacem amb “Tides of Time”, una obra magnífica que ens arriba des la ciutat índia de Calcuta amb el grup Gharana i les seves fusions de sons tradicionals i rock d’aires psicodèlics. En l’espai eclèctic quatre engrescadores propostes amb grans instrumentistes com a protagonistes: des dels Estats Units “Sitar Christmas” de Sean Thomson amb nadales anglosaxones tocades amb el seu instrument; des d’Àustria “Sisyphus”, nou disc de la virtuosa grega del kanun Sofia Labropoulou; des del Regne Unit “Twenty’s Plenty”, nou treball folk-jazzístic del guitarrista Chris Felgg; i des de Brasil “Rastilho”, àlbum versàtil amb sons autòctons diversos de la mà del guitarrista Kiko Dinucci. Per acabar l’edició tornem als Estats Units, concretament a la localitat californiana de Palo Alto, per gaudir amb el flamenc contemporani del virtuós guitarrista Emad Bonakdar contingut el seu disc “Eastern Constellation”.


EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #664 (Del 7 al 17 de gener de 2021)

El fred hivernal està ben viu en aquestes dates, però tenim un mètode infal·lible per escalfar-nos: una nova i entretinguda edició Demésenllà amb dues hores de ritmes i melodies de diversos punts de la geografia planetària. Comencem el camí amb un disc superb anomenat “Voces del Desarraigo”, tercer llarga durada del grup Tündra que des de La Rioja ens convida a revisar el folklore de la Serralada Celtibèrica amb una energia inusitada. Tot seguit visitem remotes zones d’Egipte amb “Zar”, àlbum magnífic del grup Mazaher que s’endinsa en els sons més ancestrals d’aquelles contrades desèrtiques regades pel riu Nil. En l’espai tot terreny quatre propostes africanes més: “V.A. Mogadiscio: Dancing Mogadishu 1972-1991”, obra que recull èxits de les pistes de ball de Somàlia de fa més de trenta anys; “Take One 1974-1979”, compilació de l’Hallelujah Chicken Run Band amb les cançons que triomfaven en el Zimbabwe d’aquells anys; “Sira Kura”, càlid i engrescador maridatge entre músics de Mali i de Dinamarca; i “Kaladounia”, singular i fenomenal treball del músic de Burkina Faso Kaito Winse. Acabem l’edició en clau yiddish des d’Àustria amb el nou i deliciós àlbum de la cantant i guitarrista Isabel Frey, “Millenial Bundist”, on el protagonisme és per les cançons revolucionàries i de resistència.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #663 (Del 31 de desembre de 2020 al 10 de gener de 2021)

Cadascú té les seves dèries en l’arrencada d’un nou any, normalment amb la idea de fer un reset amb les coses negatives del passat i començar el nou període en positiu i amb l’esperança que vinguin temps millors. La nostra dèria és tot un repte: intentar seguir oferint-vos músiques de gran diversitat i molta qualitat. Anem en aquesta edició amb un recull de nou propostes arribades a la nostra discoteca en els darrers mesos que compleixin amb els requisits del repte: des de Mèxic i Bèlgica “Chin”, nou EP d’electro-cúmbia del duet Memo Pimiento Electric Orchestra; des de Cuba “Te lo Dije”, nou i flamant àlbum de latin jazz del pianista Harold López-Nussa; des de Galícia “Xuntas”, original obra cèltica del grup Sangre de Muérdago; des de Rússia “Here Flashes the Morning”, debut del grup folklòric cosac Kazachya Sprava; des de Mali “Kora Électrique”, disc del talentós Madou Sidiki Diabaté; des d’Hongria “My World, Világom”, amb fusions d’aires jazzístics del grup Atacca World Music; des de França “La Tête dans le Mur”, àlbum del versàtil virtuós de la tuba Clément Oury; des de la República Sud-Africana “Shebeeb Queen”, nou treball del veterà músic Vusi Mahlasela; i, per acabar l’edició, de nou des de França “Solarius Gamma”, obra fenomenal d’ethiojazz del grup Ozferti comandat pel músic Florian Doucet.
EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #662 (Del 24 de desembre de 2020 al 3 de gener de 2021)
De cap manera, no es pot fer el trànsit d’un any al següent sense una nova dosi de músiques fabuloses d’arreu del planeta... ja esteu bé on esteu, doncs, en l’edició Demésenllà #662, on us esperen dues hores de ritmes i melodies de qualitat suprema. Comencem el camí en terres catalanes amb Nihan & The Single Camels, projecte màgic nascut de la complicitat entre la cantant turca Nihan Devecioglu i el violoncel·lista israelià, català d’adopció i veí del Maresme, Sasha Agranov, qui ens explica de què va aquesta preciosa aventura. Tot seguit anem a Dinamarca per divertir-nos amb el tercer disc del grup danès Trolska Polska, versàtil formació que convida a la rauxa envoltant-nos de criatures mitològiques nòrdiques. En l’espai més flexible tres fantàstiques propostes: també des de Dinamarca “Hopsa 101”, obra folk del duet Maskineri; des de Bèlgica el debut en solitari del gran acordionista Hartwin Dhoore; i de nou des de terres catalanes “Gaudeamus Omnes”, treball ben original i captivador del duet “Alexandrae” format per Marc Vilajuana i l’Elena Tarrats. Visitem en la recta final contrades caucàsiques amb l’últim àlbum del grup georgià de cants polifònics Zedashe, formació amb trenta anys d’història que amb “Silver Sanctuary” ens transporta a un univers d’autèntica música popular.EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #661 (Del 17 al 27 de desembre de 2020)
Hi ha moltes coses d’aquest any que en breu s’acabarà que es poden qualificar com a ben tristes, fins i tot dramàtiques; nosaltres, però, hem intentat mantenir l’ànim constructiu amb l’ajuda impagable dels centenars de músiques extraordinàries que us hem anat oferint edició rere edició. Aquesta, la número #661, arrenca des de Polònia amb “Wiazanka”, segon treball del trio Wowakin, músics fabulosos als que, amb molt de goig, vam descobrir fa poc més de dos anys. A continuació anem cap a Suècia per xalar amb la més popular banda de ritmes balcànics d’aquelles contrades nòrdiques, la bregada Süperstar Orkestar, que ens il·lumina l’esperit amb el seu disc “Hope”. En l’espai tot terreny, des de Sevilla el jazz en estat pur del trompetista neozelandès Trevor Coleman i el seu disc “Trio with Myself”; des dels Estats Units, els sons aràbics contemporanis del disc “Arabic Xhaman” del músic Rami Gabriel; i des del Regne Unit, l’última i engrescadora obra de fusions afro-avantguardistes del projecte Invisible System. Acabem l’edició amb sons d’aromes mediterranis tastant “Ruibal”, nou i versàtil àlbum del bregat i reconegut músic gadità Javier Ruibal, i amb “Soundplaces”, un àlbum preciós creat i interpretat pel duet format per dos virtuosos dels instruments tradicionals de corda, el turc Derya Turkan i el grec Sokratis Sinopoulos.
EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #660 (Del 10 al 20 de desembre de 2020)
Ens acostem a aquelles dates pròximes a la fi de l’any en què moltes persones estan de celebració i en les que els regals són una constant; nosaltres, com cada setmana, tenim un regal per a vosaltres en forma de dues hores de músiques meravelloses. Comencem aquesta edició número #660 Demésenllà amb una proposta absolutament sublim anomenada Love & Revenge que ens arriba des de França i el Líban de la mà de Rayess Bek i La MIrza, rescatadors de peces del cinema àrab de fa més de mig segle passades pel sedàs de l’electro-pop amb resultats sorprenents i engrescadors. A continuació visitem una remota regió de Benín per gaudir amb la frescor d’un grup de noies adolescents que amb escassos mitjans barreja rock i sons tradicionals autòctons, la Star Feminine Band amb el seu disc homònim de debut. En l’espai tot terreny dues propostes ben xules: “Gote d’Èwe”, segon àlbum del grup polifònic femení de la regió valona de Bèlgica La Crapaude; i “Ne Rejtsd El”, àlbum de música urbana sobre fonaments de sons tradicionals del quintet hongarès Ötödik Èvszak. Acabem amb una llarga recta final d’aires flamencs amb “Flamencos y Otras Aves Migratorias”, debut sensacional de la cantaora barcelonina Anna Casado i el grup Maktub Sextet del que ella mateixa ens explica un munt de coses interessants entre cançó i cançó.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #786 (Del 6 al 16 de juliol de 2023)

EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #803 (Del 30 de novembre al 10 de desembre de 2023)

EDICIÓ DEMÉSENLLÀ #791 (Del 7 al 17 de setembre de 2023)